Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen har sprängt svensk-dansk broliga

Så mycket knark smugglas in i Malmö
825 kilo kokain och heroin misstänks ha smugglats in i Sverige och Danmark.
Foto: Colourbox / figurniysergey.com

Polisen i Malmö och Köpenhamn är på väg att spränga en stor smugglarliga. 

Under 55 resor misstänks 825 kilo kokain och heroin ha smugglats in i Sverige och Danmark. 

21 personer sitter häktade, misstänkta för inblandning. 

– Det är en omfattande utredning både här och i Danmark, säger Peter Ståhl som är åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Just nu pågår en stor synkroniserad polisinsats i Malmö och Köpenhamn. I Danmark kallas den för ”Operation Goldfinger”. I fokus står en smugglarliga som har transporterat stora mängder kokain och heroin in i Sverige och Danmark.

Under 55 olika resor har ligan smugglat totalt 825 kilo kokain och heroin. Det har sedan blandats ut till 1650 kilo, redo att säljas på gatan. Resorna pågick mellan mars 2018 och juni 2019 då polisen slog till och kunde gripa 31 personer. Tillslagen gjordes i Sverige, Holland, Belgien, Slovenien, Albanien och Tyskland

I Köpenhamn sitter 19 nu personer häktade. Enligt uppgift är flera av dem affärsmän, en ska vara ägare till en nattklubb i stadsdelen Nörrebro. 

Parallella förundersökningar

I Malmö sitter två män häktade. En 44-åring och en 36-åring, båda två är skrivna i Malmö. De häktades i slutet av juni och är misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Ytterligare tre personer är misstänkte i samma ärende, men sitter inte häktade. En 32-årig kvinna, en 27-årig man och en 49-årig man. 

Två veckor efter häktning ansökte Peter Ståhl, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, om förlängd åtalstid för de båda männen. Då skrev han: 

”Det återstår en mängd utredningsåtgärder såsom bland annat sammanställning och analys av material från den parallella förundersökningen i Danmark, undersökning och av analys av beslagtagna mobiltelefoner, datorer med mera samt förhör.”

Narkotikasmugglingen gjordes under 55 resor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Finns ingen prognos”

När Kvällsposten pratar med Peter Ståhl är han mycket förtegen om förundersökningen. 

– Det är en omfattande utredning både här och i Danmark, ja i synnerhet i Danmark. Och det finns ingen prognos för när vi kommer vara klara med det här, säger han. 

Det är oklart hur mycket av narkotikan som tagits in i Sverige. Men alla resor har gjorts med tre olika svenskregistrerade bilar. En av dem ägs av 44-åringen som sitter häktad i Malmö. De två andra står registrerade på en 46-åring från Helsingborg. Han är tidigare straffad och har 100 skulder noterade hos Kronofogden. 

Samarbete stoppade smugglare

Polisen, tullverket och kustbevakningen går en tuff kamp mot narkotikasmugglare. Trafiken mellan Danmark och Sverige är intensiv. Just nu pågår en rättegång mot fem män i åldrarna 22-29 år som alla åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling mellan Danmark och Sverige. Det är tack vare myndighetssamarbete som ligan kunde stoppas. 

Med hjälp av en snabbgående så kallad rib-båt transporterades ett stort narkotikaparti från Danmark till Ven i Öresund för vidare färd mot det svenska fastlandet. 

Men i Landskrona stod polisen och väntade och kunde gripa 22-åringen som skulle föra in narkotika i landet. Samtidigt greps männen på båten av Kustbevakningen. 

Ligan misstänks nu ha försökt smuggla in närmare 28,9 kilo amfetamin, 4,9 kilo ecstacy och 3 kilo kokain i Sverige. 

– Man kan se ärendet som ett skolexempel på myndighetssamverkan när den fungerar som allra bäst, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket i södra Sverige.

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!