Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen omhändertog 85 vanvårdade getter

Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen

Utmärglade, kutryggade och vanskötta.

Under tisdagen omhändertogs 85 getter från en djurägare i Hörbytrakten.

– Det är en grov form av vanvård, säger Peter Stenberg, djurinspektör på länsstyrelsen i Skåne.

Under tisdagen slog grannarna larm till länsstyrelsen efter att flera av getterna rört sig i byn. När de två djurinspektörerna kom till gården på tisdagskvällen möttes de av en fasansfull syn.

Både inomhus och utomhus, i en loge och i ett gammalt bostadshus hittades totalt ett 80-tal getter i dåligt skick – sju av dem var redan döda.

– Det är många djur som har haft det riktigt dåligt. En del av dem har ju legat där ett tag, veckor kanske någon månad, säger Peter Stenberg.

En veterinär tillkallades och ytterligare fyra getter fick avlivas på plats.

– Det värsta är att det varit mycket sparsamt med foder och vatten. Många var magra, små till växten och krumryggade, säger Peter Stenberg.

I samband med kontrollen kallades även polis till gården och samma kväll transporterades djuren till polisens djurstall.

– Det är en grav form av vanvård med stora brister, säger Peter Stenberg.

Ovanligt ärende

Peter Stenberg misstänker att vanvården kan ha pågått i flera månader – kanske även längre. Djurägaren är nu polisanmäld för djurplågeri, men kvinnan själv håller inte med om att det handlar om någon vanvård.

– Det har inte varit någon omvårdnad av den här djurägaren, hon har inte haft någon insikt och menar att hon gjort allt för sina djur. Men gör man allt för sina djur ligger de inte döda, säger Peter Stenberg.

Han menar att det är dagläget ovanligt att någon håller så många getter utan att ha någon produktion utan enbart som hobby.

– Utifrån det är det ett ovanligt ärende.