Polisen om läget för flyktingarna: "Misär"

Max tusen personer kan använda mässhallarna i väntan på att processas av Migrationsverket och flytta vidare inom Sverige.
Foto: Jens Christian
Enligt den ditkommenderade Stockholmspolisen gick luften inne i mässhallarna knappt att andas.
Foto: Fotograf Jens Christian
Rena misären. Stockholmspolisen skriver på Facebook om sina intryck från flyktingmottagandet på Malmömässan.
Foto: POLISEN/FACEBOOK
Poliser från hela landet har kommenderats till Skåne för att hjälpa sina kolleger med gränskontrollerna. I Hyllie visas de ankommande till mässhallen.
Foto: Jens Christian

Förhållandena för flyktingarna på Malmömässan beskrivs som olidliga av en polis som kommenderats dit.

Nära tusen personer delar på sex toaletter. Luften går knappt att andas. Sjukvården drogs in eftersom det inte gick att jobba där.

– Sjuksköterskorna lämnade i måndags men kan komma tillbaka nu. Vi öppnar sjukstuga i en husbil, säger sektionschefen Rebecca Bichis på Migrationsverket.

Vittnesmålet kommer från en av de många poliser från hela landet som kallats in för att förstärka gränskontrollen i Skåne. Arbetspasset förlades bland annat till Hyllie där Migrationsverket sedan förra fredagen utnyttjar delar av mässlokalerna som temporär vänthall för asylsökande.

På Facebook beskriver polisen – som i vanliga fall jobbar inom Södermalmsområdet i Stockholm – sina erfarenheter:

– Så mycket misär och livsöden. Alla dessa stackars barn. Jag har klivit runt över barnsben och armar som sticker ut under täcket där de ligger tätt tätt i rad och sover på en kartongbit på betonggolvet i mässan.

– Glada barn, ledsna barn, sjuka barn med 40 graders feber som man varken får i mat eller medicin. Barn som för sin ålder är alldeles för tysta och lugna. Barn som får krama sin ena förälder genom ett staket när de ses för första gången på 1,5 år.

Luften sticker i ögon och näsa

Enligt den ditkommenderade Stockholmspolisen gick luften inne i mässhallarna knappt att andas.

– Som mest bodde 938 personer på en avgränsad del av mässan. De delade på 6 toaletter.

– Det svider och sticker i ögon och näsa när man befinner sig inne i lokalen. Sjukvården har dragit in de 2 sjuksköterskorna de haft i lokalen pga att det inte är en dräglig arbetsplats för dem.

Polisen har åkt tillbaka till Stockholm med minnesbilder av tröstlöst väntande människor.

– Det sista jag såg innan jag åkte hem var ett flertal familjer med små barn som suttit i en inhägnad i 7 timmar och väntat på att få kliva på en buss för att bussas ut i landet till ett boende.

– Problemet var att det inte fanns något boende som ville ha dem. Boendena ville ha ensamma män, då det går att stoppa in fler personer i varje rum. Man tjänar mer pengar. När jag åkte var det fortfarande inte löst.

Migrationsverket bekräftar problemen

Sektionschefen Rebecca Bichis på Migrationsverket bekräftar i stora drag polisens beskrivning av läget på Malmömässan. Visserligen är toaletterna sju och inte sex – men ändå.

– Vi har kapacitet för tusen personer så det kan säkert stämma att det var 938 personer som delade på toaletterna. Men de städas hela tiden, oupphörligt från tidig morgon till klockan 21, säger hon.

– Nu flyttar verksamheten till en annan del av mässhallarna där det finns två eller tre gånger så många toaletter. Och då städar vi av den del som använts tidigare. Om det behövs kan vi sedan alternera mellan utrymmena och städa av det som inte används.

Sjukvård fanns på plats under den första helgen, från fredagen den 20 november. Men på måndagen den 23 lämnade sköterskorna mässhallarna eftersom det inte gick att arbeta under de förhållanden som då rådde.

Stannar som mest fyra dygn

I dag ska läget vara bättre.

– Nu har vi satt upp en husbil utanför där de får möjlighet att ha sjukstuga. Vi måste bygga organisationen samtidigt som den är i gång, säger Rebecca Bichis.

Flyktingar som kommer till mässhallarna stannar i genomsnitt 16 timmar innan de skickas vidare i mottagningsorganisationen. Personer som är sjuka prioriteras, och i andra hand de som har vänner eller anhöriga som de kan bo hos.

– Vi jobbar febrilt för att hantera även de andra. Men ensamstående män kan få stanna på mässan i kanske tre—fyra dygn, säger Rebecca Bichis.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!