Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen om hemliga listan på 205 kriminella ungdomar

Foto: Läsarbild
– De skäms inte för att vara kriminella. De menar att de har gjort en lyckad kriminell karriär, säger Stefan Sintéus om vissa av de 205 så kallade Fokuspersonerna.Foto: CAROLINE LARSSON
Grönt visar skottskadade. Rött avlidna. Blått visar beskjutna som inte skadats Källa: Polisen

Varje polisman som arbetar på Malmös gator har bild på dem - så har Malmöpolisen kartlagt 205 kriminella som finns på fokuslistan. I informationen om dem finns uppgifter om de misstänks ha tillgång till vapen. 

– Malmö är så litet att det är förhållandevis lätt att få grepp om de kriminella, säger polismästaren Stefan Sintéus.

Nyligen greps en av fokuspersonerna för grov utpressning.

För cirka fyra år sedan gjorde polisen i Malmö under ett år 371 anmälningar om barn i fara. Det är en anmälan till socialtjänsten om misstanke att ett barn eller ungdom far illa. Det kan handla om brottslighet eller drogmissbruk.

I år är prognosen att Malmöpolisen gör fyra gånger fler anmälningar. Det betyder att poliser stöter på cirka 1 416 barn och ungdomar som kan befinna sig i riskzonen. Det betyder också att Malmöpolisen ofta tidigt har en klar bild av vilka som senare kan komma att räknas till de som längre fram kan tänkas begå bli kriminella och hamna på fokuslistan.

Butikskapare på Fokuslistan

Därför var det ingen överraskning för polisen när man identifierade en av männen som deltog i kapningen av en butik i Malmö för en tid sedan. Tillsammans med tre andra misstänks han ha slängt ut personalen i butiken och kapat verksamheten. Samma  personer misstänks också för att ha utövat utpressning mot butikens ägare.

Den här mannen, en 24-åring som i dag är häktad, var redan för flera år sedan en del av tidigare kartläggningar av kriminella ungdomar i Malmö, enligt uppgifter som Kvällsposten tagit del av. 

Han dömdes så sent som i maj för rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. Han förekommer med 29 avsnitt i polisens belastningsregister, enligt en dom från i år.

Unga med 1 779 domar

Ett riktmärke för att hamna på listan är just domar, och den som följer inflödet av åtal till Malmö tingsrätt kan utan större svårighet identifiera de som hamnat på fokuslistan.

24-åringen är en av de 205 så kallade Fokuspersonerna som finns på den hemliga sammanställning som gjorts av Malmöpolisens underrätelsesektion. Han finns med i statistiken som visar att av 1 779 domar avser 1 120 domar som begåtts av ungdomar som är 25 år eller yngre.

24 år. Häktad som misstänkt för grov utpressning. Greps med tre andra män efter att en butik i Malmö kapats. Finns med på Fokuslistan och har ett stort antal domar. Var för några år sedan misstänkt för en skjutning. Dömdes nyligen för en rad brott bland annat grov olovlig körning.

Stefan Sintéus vill inte lämna några uppgifter om vilka som anses vara Fokuspersoner.

 – Vi har aldrig delat den listan. Det är ett arbetsmaterial hos oss på polisen. Men visst är det så att om någon är kriminell och högaktiv så förstår de nog att man är bland de 205, säger han.

Skäms inte över brotten

Ibland avslöjar de sig själva.

– Det kan till och med vara så att man ibland, som vi säger, flashar med att man har mycket pengar och en fräck bil. Och det är en stil som några av de kriminella anammar. De skäms inte för att vara kriminella. De menar att de har gjort en lyckad kriminell karriär, säger Stefan Sintéus.

Hur lång är den karriären?

– Den är inte så lång. Tittar man på ålderstrukturerna på de vi jobbar med så tunnas det det ut ganska ordentligt efter att de fyllt 24-25 år, säger han.

Malmöpolisen har också urskiljt olika grupperingar i flera stadsdelar. Det är en faktor som finns med. Det som poliser kallar våldskapital är en annan omständighet.

– Hur långt är de beredda att gå, har de tillgång till vapen, uppträder de ensamma eller i grupp? Det är många sådana parametrar som finns med i bedömningen, säger Stefan Sintéus.

24 år. Finns med på Fokuslistan sedan flera år. Känd för att bland annat ha varit medlem i en numera upplöst gruppering. Misstänks ha ha hotat poliser. Enligt källor ska han ha tillgång till vapen och narkotika.

Han beskriver dem som multikriminella. Det kan handla om snatteri, olovlig körning, rån, bedrägerier och bidragsbrott - allt som ger pengar. En vanlig ingrediens är narkotikahandel men också eget missbruk.

– Att leva som kriminell från tonåren är ett hårt liv. Man blir gammal fortare, konstaterar Stefan Sintéus.

Hur långt vissa är beredda att gå avspeglas i ett stapeldiagram som Stefan Sintéus ofta har använt på möten, ett stapeldiagram som ständigt uppdateras.

Makabert rekord

Diagrammet visar att sedan 2012 och fram till den 30 september i år har det inträffat 342 skjutningar i Malmö, och 26 av de som beskjutits har avlidit. 161 personer skottskadades.

24 år. Nyligen dömd för bland annat grovt vapenbrott efter att ha stoppats av polis. I bilen fanns ett skarpladdat vapen. Av handlingar i tingsrätten framgår att han började begå brott tidigt. Under senaste åren har ha missbrukat tung narkotika.

Förra året slogs ett makabert rekord. Då inträffade totalt 71 skjutningar och nio personer avled efter att ha beskjutits. 31 personer skottskadades och lika många undgick kulorna.

Varför skjuter de kriminella på varandra?

– Ja, det undrar vi också. Ibland kan de själva inte svara på det. Men vi har sett utredningar där vi blir väldigt förvånade över anledningen. Inte sällan handlar det om flickvänner, att man känt sig kränkt, säger Stefan Sintéus.

23 år. Häktad som misstänkt för mord. Finns sedan flera år på Fokuslistan. Tidigare dömd för flera fall av olovlig körning. Förekommer med 12 avsnitt i belastningsregistret.

Men en skottskadad på sjukhus som finns med på listan över de 205 kriminella är också en möjlighet att försöka bryta en kriminell livsstil, resonerar Malmöpolisen. Ofta får en skottskadad erbjudande att gå med i avhopparprogrammet.

– Programmet är framgångsrikt, helst när de blivit inblandade i en konflikt och blivit skadade. Det är viktigt att prata med dem tidigt och polisens avhopparverksamhet fungerar rätt bra, säger Stefan Sintéus.

Måste lämna Malmö

Men svårigheterna är påtagliga. Det krävs mycket för att en ungdom ska kunna lämna livet som kriminell.

– För att lyckas hoppa av sitt kriminella liv i Malmö kan du inte stanna kvar. Risken är mycket stor att du träffar på någon av dina kompisar eller fiender  om du vistats på Stortorget eller Gustav Adolfs torg tog. Och då är du där direkt igen, säger han.

– Om ett avhopparprogram ska ha någon riktig bäring så måste man komma till en annan kommun, få hjälp att läsa upp sina betyg från grundskolan på komvux och väldigt mycket stöd fram tills dess att man kan stå på egna benen. Och då kan man ställa sig frågan om samhället verkligen ska satsa på detta? 

Han svarar själv på frågan:

– Varje kriminell som vi kan få på andra tankar och som inte genomför en skjutning och kanske ett fullbordat mord är en framgång.