Kopplas till nazist. Branden på Kvarnby Folkhögskola natten mot fredag kan ha varit anlagd. Polisen misstänker att branden kan vara en hämndaktion från nynazistiska rörelser.
Kopplas till nazist. Branden på Kvarnby Folkhögskola natten mot fredag kan ha varit anlagd. Polisen misstänker att branden kan vara en hämndaktion från nynazistiska rörelser.

Polisen misstänker: Branden är en hämnd

Publicerad

Sent i onsdags kväll härjade ett 30-tal antifascistiska aktivister i Malmö i en aktion mot en person med kopplingar till nynazistiska rörelser.

Knappt ett dygn senare brann Kvarnby Folkhögskola ner till grunden.

Nu misstänker polisen att branden var en hämndaktion.

–Vi kommer att öka tillsynen, säger Mats Karlsson vid Malmöpolisen till Sydsvenskan.

Hela folkhögskolan brann ner till grunden vid den mycket våldsamma branden tidigt på fredagsmorgonen. SOS larmades om branden vid fyratiden i samband med att ett inbrottslarm aktiverades.

Väktaren som kom först till platsen upptäckte att det brann, enligt uppgifter brann det kraftigt i olika delar av fastigheten vilket talar för att branden var anlagd.

Kan ha samband med nazist

Polisen utreder tills vidare branden som mordbrand, dels för att brottsrubriceringen ger utredarna större befogenheter och för att man tidigt ska kunna sätta in rätt utredningsåtgärder. Men polisen bekräftar också att den våldsamma branden kan vara en hämndaktion för en händelse i onsdags kväll.

Enligt Sydsvenskan larmades då flera patruller till en adress i Slottsstaden där ett 30-tal aktivister, många av dem med maskering för sina ansikten, skrek och sprejade antirastiska slagord på en fasad. Sydsvenskan uppger att aktionen ska ha varit riktad mot en medlem i ett nynazistiskt parti.

Möjligt attentat

Knappt ett dygn senare brann alltså den uttalat vänsterinriktade folkhögskolan ner i ett möjligt attentat.

Under fredagen inleddes en anarkistisk bokmässa i Malmö, Kvarnby Folkhögskola är värd för mässan, och det är en av anledningarna till att polisen ser en eventuell koppling mellan händelserna.

Med tanke på händelseutvecklingen prioriterar polisen därför upp sin tillsyn av bokmässan.

–Detta är ett av de evenemang där vi ändå hade tänkt ha viss tillsyn. Nu kommer vi att ha lite större närvaro med tanke på det som hänt. Vi kan inte utesluta en koppling, men inte heller påstå att det finns någon. Därför tar vi det säkra före det osäkra, säger Mats Karlsson, operativ chef på Malmöpolisen till tidningen.

Polisen har ännu inte kunnat genomföra någon teknisk undersökning av brandresterna på grund av den höga värmen.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag