Försäkringskassan kom bedrägerierna på spåren under förra året och polisanmälde företaget. Försäkringskassan vill nu stoppa ledningen för företaget från att arbeta med assistansersättningar. Foto: / TT NYHETSBYRÅNFörsäkringskassan kom bedrägerierna på spåren under förra året och polisanmälde företaget. Försäkringskassan vill nu stoppa ledningen för företaget från att arbeta med assistansersättningar. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassan kom bedrägerierna på spåren under förra året och polisanmälde företaget. Försäkringskassan vill nu stoppa ledningen för företaget från att arbeta med assistansersättningar. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Utredningen mot Malmöföretaget uppges vara ett av de största assistansbedrägerierna i Sverige. För några sedan slog polisen till mot en liknande företag i Södertälje och beslagtog då stora summor kontanter. Foto: POLISENUtredningen mot Malmöföretaget uppges vara ett av de största assistansbedrägerierna i Sverige. För några sedan slog polisen till mot en liknande företag i Södertälje och beslagtog då stora summor kontanter. Foto: POLISEN
Utredningen mot Malmöföretaget uppges vara ett av de största assistansbedrägerierna i Sverige. För några sedan slog polisen till mot en liknande företag i Södertälje och beslagtog då stora summor kontanter. Foto: POLISEN

Polisen misstänker: Assistentbolaget blåste F-kassan på 20 miljoner

Publicerad

Utredningen av misstänkt bidragsfusk i Malmö mot Försäkringskassan har vuxit explosionsartat. Åklagaren uppgav först att det kunde handla om bedrägerier på 10 miljoner kronor. I dag misstänker Försäkringskassan att det är frågan om dubbelt så mycket. Fusket ska ha administrerats av assistentbolaget.

Bland de misstänkta som häktats finns en dömd bedragare, styrelseledamöter i bolaget och en jurist. 

Den 16 januari i år slog poliser till mot flera adresser i Malmö. Sex personer greps och anhölls samtidigt som poliser genomförde husrannsakningar på bolagets kontor men också på flera bostadsadresser i Malmöområdet. Företaget bedriver assistansverksamhet inom ramen för LSS och rekryterar samt anställer personliga assistenter och administrerar assistansersättningarna.

Kammaråklagare Björn Rosenlöf vid Ekobrottsmyndigheten uppgav dagen därpå för Kvällsposten att fler personer skulle gripas. 

Kammaråklagare Björn Rosenlöf vid Ekobrottsmyndigheten pekar ut assistentbolaget som navet i det misstänkta fusket.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

– Det här kan mycket väl svälla och omfatta både fler misstänkta och mer pengar, sa han.

Brotten som utreds är bland annat att funktionshindrande inte fått så mycket assistans eller någon alls som företagets assistenter uppgett för Försäkringskassan. Bolaget hade under förra året i genomsnitt 166 anställda.

 

LÄS OCKSÅ: Tog 15 år att stoppa misstänkt miljonfusk 

 

Razzian pågick i två dagar

Samma dag som Björn Rosenlöf bekräftade att det genomförts en razzia dagen innan anhölls ytterligare åtta personer. Drygt tre veckor senare har utredningen vuxit till 16 misstänkta. Två tillhör ledningen för företaget. Det är en 25-årig man som sitter i styrelsen för koncernens samtliga fyra bolag och en kvinna i 30-årsåldern som sitter i styrelsen för två av bolagen.

Åklagaren trodde då att det kunde handla om assistansbedrägerier på cirka 10 miljoner. I dag har den summan stigit till cirka 20 miljoner kronor, enligt handlingar i Malmö tingsrätt. 

I dag misstänker Försäkringskassan fusket handlar om 20 miljoner.Foto: ALEWI/WIKIMEDIA COMMONS

25-åringen och kvinnan krävs gemensamt på cirka 9 miljoner kronor av Försäkringskassan, pengar som de misstänks ha lagt beslag på genom grovt bidragsbrott under fyra år.

Bland de misstänkta finns även två småbarnsföräldrar. En av dem, pappan, misstänks felaktigt ha tagit ut 3,2 miljoner kronor. Han är sedan tidigare dömt för grovt bedrägeri mot en bank.

 

LÄS MER: Försäkringskassan stoppar bolag efter fuskmisstankar 

 

Misstänkt bidragsfusk sedan 2013

Bidragsbedrägeriet ska enligt åklagaren ha pågått från slutet av november 2013 till slutet av 2017. Försäkringskassan begärde i slutet av januari att kronofogden ska leta efter tillgångar efter att åklagaren fått igenom en kvarstad på åtta av de misstänkta.

En 55-årig man misstänks ha tillskansat sig 6,2 miljoner kronor från oktober till december 2017. Han misstänks för bidragsbrott tillsammans med två anhöriga.

Ett äkta par bosatt i Malmö, båda är i 60-årsåldern, krävs tillsammans på 6,2 miljoner kronor av Försäkringskassann. De bor i en lägenhet och saknar därför till exempel en fastighet som kan utmätas.

En 40-årige Malmöbo krävs på nästan 900 000 kronor av Försäkringskassan för felaktigt utbetalda ersättningar. 

En man som misstänks för grovt bidragsbrott har kunnat få uppehållstillstånd i Sverige genom att visa på att han varit anställd av företaget som personlig assistent.

Åtta misstänkta krävs för närvarande på sammanlagt cirka 20 miljoner kronor. Men åklagaren kräver ytterligare 3 miljoner kronor.

Åtta misstänkta krävs för närvarande på sammanlagt cirka 20 miljoner kronor. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Kräver bolaget på miljoner

Björn Rosenlöf pekar i en skrivelse till tingsrätten ut assistentbolaget som navet i det misstänkta fusket med assistansersättningar. Björn Rosenlöf skriver att han beslutat om företagsbot och vill frysa tillgångar som tillhör bolaget upp till ett värde av 3 miljoner kronor.

Samtliga bedrägerier ska ha upphört i december förra året. Det sammanfaller troligen med samma tidpunkt som Försäkringskassan stoppade alla utbetalningar till bolaget.

Under 2017 gjorde Försäkringskassan två anmälningar mot bolaget. De ledde fram till razzian i januari.

– Det är en av de största härvorna som upptäckts i Sverige, har en polis som arbetar med fallet uppgett för Svenska Dagbladet.

Bolagets juridiska ombud, advokat Monique Carden.Foto: Ramberg Advokater

Bolagets juridiska ombud, advokat Monique Carden som också är ombud för en av företrädarna för bolaget, vill inte ge någon som helst kommentar.

– Jag har yppandeförbud, säger hon till Kvällsposten.

Hennes klient, den 25-årige mannen som har en ledande ställning i bolaget, har i samband med häktningsförhandlingar nekat till alla brottsmisstankar.

Det har även alla misstänkta som begärts häktade också gjort. Det har också den kvinnliga jurist som misstänks för grovt bidragsbrott gjort i samband med att hon begärdes häktad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag