Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knarkkrig bakom ny våldsvåg i småstaden

Här söker polisen spår efter skottlossningen mot en lägenhet. I fönstret syns kulhål. Foto: Niclas Petersson
Enligt polisen är det en strid om narkotikahandeln mellan Bandidos och ett lokalt kriminellt nätverk som utlöst våldsvågen. Håkan Boberg är lokalpolisområdeschef i Värnamo. Foto: Privat

En våldsvåg har drabbat Värnamo.

På kort tid har flera sprängningar inträffat och en lägenhet beskjutits med skarpa vapen.

– Det handlar om Bandidos och ett kriminellt nätverk. Deras konflikt handlar om narkotika, säger polischefen Håkan Boberg.

Värnamo, småstaden med drygt 20 000 invånare, har haft en mycket våldsam inledning på året.

Natten mot tisdag avlossades flera skott mot en lägenhet i centrala stan.

Förfärade grannar hörde minst tre skott avlossas vid midnatt, skytten eller skyttarna försvann i mörkret.

I bostaden fanns två personer, en man och en kvinna. Ingen av dem skadades fysiskt men blev enligt polisen chockade.

LÄS MER: Detonation nära villa

Under tisdagen sökte polisen spår efter skytten eller skyttarna. Flera patruller knackade också dörr i jakt på vittnesmål. Foto: Niclas Petersson

Område kring beskjuten bostad spärrades av

Polisen var snabbt på plats efter larmet och spärrade av ett område kring fastigheten. Under tisdagen pågick utredningstekniska åtgärder som exempelvis teknisk undersökning, dörrknackning och underrättelseinhämtning.

Hur många skott som avlossades vill polisen inte kommentera, inte heller vilket vapen som har använts.

– Vi har gjort vissa fynd som vi hoppas kan svara på den frågan, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef.

Skottdramat, som rubriceras som mordförsök eftersom det fanns personer i den beskjutna bostaden, är det tredje våldsdådet på kort tid som inträffat i Värnamo kommun.

Tidigt på morgonen den 3 januari detonerade något i anslutning till en parkerad bil i ett lugnt villaområde i Värnamo. Flera grannar som låg och sov vaknade av den höga smällen och kort därefter badade kvarteret i blåljus. Bland annat kallades nationella bombskyddet in för att klarlägga att inget ytterligare farligt fanns kvar, skrev bland annat SVT Nyheter Jönköping.

Ingen person skadades men bilen fick omfattade skador. 

Natten mot måndag exploderade en bil i Forsheda, där blev skadorna inte lika omfattande som vid explosionen i Värnamo, men nationella bombskyddet kallades återigen in.

LÄS MER:  Flera skadade i Värnamo

Förödelsen var stor efter att något exploderat i anslutning till en parkerad bil i Värnamo den 3 januari. Men varken fastigheten eller de två personer som befann sig i den vid explosionen skadades. Foto: SVT Nyheter Jönköping
Efter att bilen sprängts och området säkrats bärgades bilen för ytterligare tekniska undersökningar. Det är inte klarlagt vad det var som exploderade. Foto: SVT Nyheter Jönköping

Flera skadades i storbråk i Värnamo

I april förra året skakades Värnamo av en våldsam uppgörelse, på nästan samma ställe som den senaste skjutningen. Flera personer drabbade samman och uppgörelsen slutade med att en man sköts med flera skott i halsen och i axeln. Ytterligare tre personer skadades.

I höstas dömdes en man i 50-årsåldern till sju års fängelse för skjutningen. Han fälldes  för mordförsök och grovt vapenbrott.

Händelsen då kopplas nu samman med de senare våldsdåden i kommunen.

– Ja, vi ser ett samband och kopplar det till en pågående konflikt mellan olika kriminella individer i Värnamo. Det är ett antal detonationer och skjutningar som hänger ihop, säger Håkan Boberg.

Enligt polisens misstankar bottnar konflikten i strider om marknadsandelar för narkotikahandeln i området.

– Det är en slags tuppfäktning mellan mc-gänget Bandidos och ett nätverk med kriminella individer, vem som ska få göra vad i ett visst område. När någon av de inblandade begår en oförätt vill den andra hämnas. Sedan fortsätter våldsspiralen.

Enligt polisens underrättelseinformation handlar det om en begränsad grupp personer, exakt siffra uppger man inte men konstaterar att det handlar om färre än 20.

LÄS MER: Kriminella försöker ta över hela Värnamo

Enligt polisen är det en strid om narkotikahandeln mellan Bandidos och ett lokalt nätverk med kriminella individer som utlöst våldsvågen i Värnamo. Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Kokain ökar i Värnamo

Polisen säger sig ha en relativt god bild av vilken specifik händelse som har satt i gång den senaste vågen av våldsdåd men vill inte närmare gå in på detaljer.

– Det vi säger är att det handlar om olika grupperingar som har en konflikt och vi tror att det handlar om narkotika, säger Håkan Boberg.

Narkotikahandel generar typiskt sett stora pengar och är en mycket attraktiv inkomstkälla för kriminella.

– Det är ju så att många av gängen finansierar sin verksamhet med att hantera och sälja narkotika, säger Håkan Boberg.

Polisen i Värnamo har under den senaste tiden märkt en tydlig ökning av kokain. Ökningen beskrivs som påtaglig och enligt Håkan Boberg har ett antal, ”relativt stora” beslag gjorts.

– Så stora att det inte rör sig om eget bruk utan verkligen avsett för vidareförsäljning.

Håkan Boberg, lokapolisområdeschef i Värnamo, säger att våldet bottnar i en konflikt om narkotikahandeln. ”Det är Bandidos och ett nätverk med kriminella individer”. Foto: Privat

Boende oroas efter knarkkriget

Våldsvågen har väckt stor oro i Värnamo. Med sprängningar i villaområden och skjutningar på mer eller mindre öppen gata kryper den undre världen allt närmare.

– Det känns inte jättekul nu när det händer så mycket, säger en småbarnsmamma som bor i närheten av platsen för den senaste skjutningen.

– På ett sätt är det som om det inte spelar någon roll vad man bor, de här uppgörelserna kan ske var som helst tydligen.

Hon flyttade med sin familj till området förra våren. Bara någon månad senare inträffade storbråket som slutade med att en man sköts.

– Då hade jag just kommit hem, sen small det, det är klart att det kändes läskigt, säger hon.

Våldet har fått henne att känna sig luttrad, nästan avtrubbad. Det är en känsla som förvånar, säger hon.

– Men det har ju blivit värre med tiden. Man blir liksom inte chockad längre.

LÄS MER: Mordförsök på öppen gata i Värnamo

”Isolerade händelser mellan kriminella”

Värnamopolisen jobbar nu för högtryck för att stävja utvecklingen. Bemanningen har inom ramen för ett strategiskt arbete förstärkts sedan en tid med övriga resurser från polisen i region Öst.

– Naturligtvis förstår vi att allmänheten känner oro och rädsla. Men vår hälsning från polisen är:  Detta är isolerade händelser mellan kriminella, risken för tredje man att drabbas är låg. Men, vi har stor förståelse för de känslor detta kan väcka.

Ännu på tisdagskvällen fanns det ingen gripen eller frihetsberövad för skottlossningen. Tre män som påträffades på platsen kort efter larmet togs in för förhör.

– Det är personer som rör sig i de här kretsarna, men det finns i nuläget inga misstankar mot dem.