Polisen jagade tjuv – sköt hunden Brutus

Publicerad

Polisens jakt på en tjuv slutade med att hunden Brutus sköts av polisen förra sommaren. Skadorna var så allvarliga att hunden fick avlivas.

Nu har justitieombudsmannen, JO, beslutat att det inte finns grund för kritik mot att förundersökningen lades ner mot den polisen som sköt.

– Mitt förtroende för hela systemet är nästan helt obefintligt, säger hundägaren Henrietta Kozica till Kvällsposten.

Det var i juli förra året som hunden Brutus, en nioårig blandning av New Foundland och Berner sennen, sköts av en polis i Fjälastorp, uppger HD .

Polisens hundförare sökte efter tjuvar som gjort inbrott på S:t Arilds golfbana.

Det hela slutade i tragedi för Henrietta Kozica, 28, och hennes familj som bor i närheten. Hundföraren fick upp ett spår som ledde rätt in på familjens tomt där deras hund Brutus befann sig.

– Då ser jag hur Brutus står vid brunnen med sidan mot polisen, som står kanske tre meter bort. Polisen har sin hund ganska nära sig och backar några steg medan Brutus står kvar och tittar på. Då tar polisen upp sin pistol, helt lugnt, siktar och skjuter, har Henrietta Kozica tidigare sagt till KvP.

"Var tvungen att skydda sig"

Brutus träffats i huvudet och försökte ta sig upp men kunde inte. Familjen tog honom till djursjukhuset, men där bedömdes hans skador som så pass allvarliga att han avlivades.

Efter det har ord stått mot ord. Henrietta Kozica menar att Brutus aldrig gick till attack. Polismannen hävdar att hunden gick till attack och att han var tvungen att skydda sig.

Efter det följde flera anmälningar om tjänstefel. Åklagaren valde att gå på polismannens berättelse.

Fallet JO-anmäldes av flera privatpersoner för brister i polisens interutredning, som lades ner efter sju dagar. I JO:s beslut skriver åklagaren att polisen agerat rätt under rådande bevisläge.

Henrietta Kozica är inte förvånad att JO inte valt att klandra polismannen.

– Jag hade lagt ner tron på att vi skulle få någon form av upprättelse, säger hon.

"Handlingsförlamade och otrevliga"

Hon menar att myndigheterna aldrig varit intresserad av hennes version.

– Jag hade ändå en tro på polisen, men efter den här grejen är mitt förtroende för hela systemet nästan obefintligt, säger Henrietta Kozica.

Beskrivningen sviken räcker knappt, menar hon. Hon känner sig överkörd.

– De var helt handlingsförlamade och otrevliga, och det har bara varit skit från början till slut och bara en massa lögner

Över ett år har gått sedan incidenten. Henrietta Kozicas 8-åriga son, som också blev vittne till händelsen, har fortfarande mardrömmar. Själva försöker Henrietta Kozica bara att lägga det hela bakom sig. Hon tänker inte driva frågan vidare.

– Jag sparar den energin. De har fått alldeles för mycket energi redan, så nu vill jag lägga energin på mina barn i stället.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag