Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen jagade tjuv – sköt hunden Brutus

Polisens jakt på en tjuv slutade med att hunden Brutus sköts av polisen förra sommaren. Skadorna var så allvarliga att hunden fick avlivas.

Nu har justitieombudsmannen, JO, beslutat att det inte finns grund för kritik mot att förundersökningen lades ner mot den polisen som sköt.

– Mitt förtroende för hela systemet är nästan helt obefintligt, säger hundägaren Henrietta Kozica till Kvällsposten.

Det var i juli förra året som hunden Brutus, en nioårig blandning av New Foundland och Berner sennen, sköts av en polis i Fjälastorp, uppger HD .

Polisens hundförare sökte efter tjuvar som gjort inbrott på S:t Arilds golfbana.

Det hela slutade i tragedi för Henrietta Kozica, 28, och hennes familj som bor i närheten. Hundföraren fick upp ett spår som ledde rätt in på familjens tomt där deras hund Brutus befann sig.

– Då ser jag hur Brutus står vid brunnen med sidan mot polisen, som står kanske tre meter bort. Polisen har sin hund ganska nära sig och backar några steg medan Brutus står kvar och tittar på. Då tar polisen upp sin pistol, helt lugnt, siktar och skjuter, har Henrietta Kozica tidigare sagt till KvP.

"Var tvungen att skydda sig"

Brutus träffats i huvudet och försökte ta sig upp men kunde inte. Familjen tog honom till djursjukhuset, men där bedömdes hans skador som så pass allvarliga att han avlivades.

Efter det har ord stått mot ord. Henrietta Kozica menar att Brutus aldrig gick till attack. Polismannen hävdar att hunden gick till attack och att han var tvungen att skydda sig.

Efter det följde flera anmälningar om tjänstefel. Åklagaren valde att gå på polismannens berättelse.

Fallet JO-anmäldes av flera privatpersoner för brister i polisens interutredning, som lades ner efter sju dagar. I JO:s beslut skriver åklagaren att polisen agerat rätt under rådande bevisläge.

Henrietta Kozica är inte förvånad att JO inte valt att klandra polismannen.

– Jag hade lagt ner tron på att vi skulle få någon form av upprättelse, säger hon.

"Handlingsförlamade och otrevliga"

Hon menar att myndigheterna aldrig varit intresserad av hennes version.

– Jag hade ändå en tro på polisen, men efter den här grejen är mitt förtroende för hela systemet nästan obefintligt, säger Henrietta Kozica.

Beskrivningen sviken räcker knappt, menar hon. Hon känner sig överkörd.

– De var helt handlingsförlamade och otrevliga, och det har bara varit skit från början till slut och bara en massa lögner

Över ett år har gått sedan incidenten. Henrietta Kozicas 8-åriga son, som också blev vittne till händelsen, har fortfarande mardrömmar. Själva försöker Henrietta Kozica bara att lägga det hela bakom sig. Hon tänker inte driva frågan vidare.

– Jag sparar den energin. De har fått alldeles för mycket energi redan, så nu vill jag lägga energin på mina barn i stället.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!