Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: ”Hjälp oss lösa försvinnandet”

Polisen har spärrat av 55-åringens bostad i Karlskrona efter det mystiska försvinnandet.Foto: PEO MÖLLER / KVP
Två män i 20-årsåldern har häktats av Blekinge tingsrätt.Foto: JENS CHRISTIAN

Den 57-årige mannen har varit spårlöst försvunnen i en vecka.

Nu vädjar polisen om hjälp att lösa fallet.

– Alla iakttagelser från allmänheten är viktiga, säger utredningsledaren Helene Svedberg.

Den 57-årige mannen från Karlskrona anmäldes saknad förra lördagen. Senare startade polisen en brottsutredning om misstänkt människorov – att mannen blivit bortförd mot sin vilja.

På fredagen häktades två män i 20-årsåldern, misstänkta för mannens försvinnande. En av männen har en koppling till 57-åringen. 

I brottsutredningen finns uppgifter om att mannen samma dag han försvann ska ha setts åka i väg i en gammal fritidsbåt med männen.

Avfärden ska ha skett från en kajplats inte långt från 57-åringens bostad i centrala Karlskrona.

Sista vittnesmålet

Uppgiften beskrivs vara den sista iakttagelsen som gjorts av den försvunne 57-åringen. De båda männen som greps av polisen nekar dock helt till brott.

Enligt SVT ska båten ha köpts av de misstänkta gärningsmännen kort tid före försvinnandet. Båten har senare beslagtagits av polisen, enligt SVT. 

Polisen har i veckan tillsammans med Kustbevakningen sökt efter den försvunne mannen med helikopter, båt, flyg och hundar.

Under onsdagen spärrades en lokal med kaféverksamhet av som ett led i polisutredningen. Under torsdagen genomförde polisen tekniska undersökningar, analys av telefontrafik och förhör.

Men arbetet har hittills varit förgäves.

Polisen inser att i takt med att tiden går avtar också möjligheten att finna 57-åringen i livet.

Prövas hela tiden

– Men eftersom vi håller fast vid den ursprungliga rubriceringen är vår utgångspunkt fortfarande att finna personen vid liv. Men rubriceringen prövas hela tiden, säger Helene Svedberg.

Under lördagen pågick sökandet med oförminskad styrka i och kring Karlskrona.

Samtidigt vädjar nu polisen om tips från allmänheten som kan bidra till att man löser fallet.

– Alla iakttagelser som kan sättas i samband med försvinnandet är av intresse för oss, säger Helene Svedberg.

Motivet till 57-åringens plötsliga försvinnande är okänt för utomstående. 

Personer i den försvunne mannens bekantskapskrets vittnar om mannen som en sympatisk och lågmäld person, omtyckt av alla och uppskattad på arbetsplatsen.

Tidigare dömd

När det gäller de två misstänkta personerna är en av dem ostraffad. Den andre har dömts vid tre tillfällen för mängdbrott. Den senaste domen ligger fem år tillbaka i tiden och avser grov skadegörelse.

I det målet dömdes mannen att betala omkring 200 000 kronor i skadestånd till de som drabbades av skadegörelsen.

Enligt BLT ska de båda häktade även ha drivit en rörelse som under sommaren fått ett betalningsföreläggande på nästan 200 000 kronor. 

Men ärendet skrevs av hos kronofogden dagen efter att 57-åringen försvann. Enligt tidningen berodde det på att skulden då betalats.

 

TV: Bedragare hyr ut Cecilias sommarstuga