Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen hänger ut sin näthatare på internet

Poliskvinnan har nästan 8 000 följare på Instagram och hänger ut en privatperson efter negativa kommentarer.Foto: Skärmdump/Arkivbild
<p><em>"En del människor är enligt mig så låga i sin intelligens att de förtjänar att hängas ut"</em>, skriver poliskvinnan. Här är en skärmdump på inlägget där Expressen har dolt identiteterna.</p>Foto: Skärmdump

En polis i västra Sverige tröttnade på en person som kommenterade negativt på hennes stora Instagram-konto.

Då bestämde hon sig för att hänga ut personen med texten "en del människor är så låga i sin intelligens att de förtjänar att hängas ut".

– Om man har sådant hat mot polisen får man ju hoppas för hennes skull att hon inte behöver ha hjälp av oss, säger hon.

En kvinna som arbetar som polisassistent i västsverige driver ett privat konto på Instagram med nästan 8 000 följare. Varje inlägg når uppåt 500 gilla-markeringar och således en relativt stor publik.

Under informationen på kontot framgår det tydligt att kvinnan arbetar som polis och att hon lägger upp inlägg som rör både polisiära och privata ärenden.

Men på tisdagen publicerade hon ett inlägg som stack ut från resten.

"Jag brukar inte bry mig om de så kallade hatarna", inleder hon inlägget.

"Men en del människor är enligt mig så låga i sin intelligens att de förtjänar att hängas ut!"

På bilden syns interaktioner från en annan person, som syns med användarnamn och bild, som bland annat har kommenterat polisens tidigare inlägg med tummen-ner-symboler, kallat svenska polismyndigheten för "mafia" och använt ord som "rasist" om polisen.

"Jag står för vad jag skriver"

Polisen, som inte vill nämnas vid namn, berättar mer om hur hon resonerat kring inlägget där hon hänger ut en privatperson.

– Vissa går in och skriver "fuck the police" eller "jävla snutfitta" enstaka gånger, och det kan jag strunta i. Men den här personen har skrivit på nästan alla mina bilder. Gillar man inte polisen behöver man inte gå in på mitt konto. Jag står för vad jag skriver. Om hon skriver det där får hon stå för det. Det känns som att hon vill ha uppmärksamhet också, och nu fick hon ju det, säger hon.

Du skriver att vissa människor är så låga i sin intelligens att de förtjänar att hängas ut. Vill du utveckla det?

– Förut brukade jag skriva till de här hatarna och fråga: "Vad ger dig rätten att skriva så till mig?", och då fick man en diskussion. Men jag orkar inte längre när man går på mig. Så gör man inte mot en människa, polis eller inte. Jag är också en privatperson.

Du skriver också att du hoppas att den här personen aldrig behöver hjälp av polisen. Vad menar du med det?

– Om man har sådant hat för polisen får man ju hoppas för hennes skull att hon inte behöver ha hjälp av oss. Jag skulle inte vilja ha hjälp av någon som jag hatar. Men om hon skulle ringa skulle ju självklart vilken polis som helst komma och hjälpa henne.

Hat i kommentarsfältet

Utöver 200 gilla-markeringar har inlägget fått över 70 kommentarer.

Bland annat kallas personen som hängs ut av polisen för "patetisk sak". Någon annan skriver "måtte hon hamna i nöd någon gång".

Men enligt polisen har det inte varit ett aktivt val att låta dessa kommenterar ligga kvar.

– Det har inte jag tänkt på. De flesta som följer mig gör det för att de tycker om mig. Jag har inte tänkt på de där kommentarerna, säger hon.

Tycker du att det är lämpligt att som polis hänga ut privatpersoner och skriva att de har låg intelligens?

– Ja... jag vet inte. Det kanske inte är det bästa uttrycket, det kan jag hålla med om. Men om du har ett privat konto och någon börjar hata dig på många av inläggen, hade inte du reagerat då? Det är inte mer okej att hata på mig för att jag är polis.

Chef: "Låter inte bra"

Mats Palmgren, chef för det område där polisen arbetar, tar avstånd från polisens inlägg.

– Man får inte göra något som sänker respekten för yrket. Jag vet inte riktigt om hon har tänkt igenom det här, säger han.

Mats påpekar även polisens språkbruk och drar paralleller till de hårda krav som finns på poliser gällande etik och moral.

– Jag känner mig obekväm med den här typen av språkbruk. Det låter inte bra. Och jag tar avstånd från den här typen av uttalanden helt enkelt. Det är inte så här jag hoppas att våra poliser ska agera.

Mats Palmgren vill inte gå in på huruvida polisens handling kan vara brottslig eller inte. Men han förklarar att hennes närmsta chef har informerats och att samtal ska ske under morgondagen.

Inlägget där polisen hänger ut privatpersonen ligger fortfarande kvar.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​