Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polismästaren om mötet: ”Inte ett öga var torrt”

Foto: Fritz Schibli
”Det vi vill säga till dem är: Sluta skjut, vi vill ha er i samhället”, säger Petra Tullgren, chef vid Frivården i Malmö.Foto: Fritz Schibli

Tio av Malmös gängmän kallades till möte med polis och samhällets representanter.

Nio av dem kom – och fick höra skakande vittnesmål om våldets konsekvenser.

– En mamma berättade om sorgen som föräldrar till mördade barn ständigt känner, inte ett öga var torrt, säger polischefen Stefan Sintéus.

Förra veckan sjösattes projektet ”Sluta skjut”, ett tätt samarbete mellan polisen, Malmö stad och Kriminalvården. I fokus står 200 gängkriminella unga män i Malmö, medelåldern är 22,5 år, och samtliga lever mycket nära det dödliga våldet på gatorna och eller rör sig i kriminella nätverk.

Syftet är rakt och enkelt:

– Vi vill att de inte tar med sig sina vapen ut, vi vill att de tar fingret från avtryckaren, säger Stefan Sintéus. 

Rent praktiskt handlar det om att polis och civilsamhället riktar in sig på grupperna som utsätts för och utför dödligt våld och att samtliga individer, och deras anhöriga, kommer att hamna i fokus för polis och andra myndigheters intresse.

Kriminella kan få hembesök

Det kan till exempel ske genom hembesök, orossamtal eller intensiv granskning av Skatteverket.

Det första offentliga steget i satsningen togs i torsdags. Frivården kallade tio unga män till ett informationsmöte på Malmö Stadion där polis, kommunen och Kriminalvården deltog.

I samband med kallelsen fick männen uppföranderegler: De fick inte vara påtända av droger, mobilerna skulle stängas av och det var envägskommunikation som gällde.

– Vi gjorde det tydligt att det här är samhällets budskap till dem, säger Stefan Sintéus.

De nio män som deltog, en av dem struntade i att komma, beskrivs av polisen som kriminella på olika nivåer. De tillhör alla olika grupperingar i Malmö, en nogsamt utvecklad tanke finns bakom detta.

– Vi vill sprida ringar på vattnet. Men gemensamt är att alla har anslutning till olika nätverk och kan sprida budskapet: sluta skjut, samhället ser er, säger Stefan Sintéus.

Mammans ord om föräldrarnas sorg

Under drygt en timme matades männen med information om vad som kommer att ske om de tar till vapen, att hela samhället står enat för att slå tillbaka.

Med på mötet var också personal från Skånes universitetssjukhus som lämnade skakande vittnesmål om hur det kan se ut på akuten när en skjuten vän och son kommer in.

Vidare fick gängmännen höra en mamma som förlorade sin son i unga dagar.

– Hennes son dog inte till följd av våld. Men hon berättade på ett mycket bra sätt om de unga mördade männen i gravarna bredvid, om sorgen som deras mammor och pappor ständigt får leva med. Jag kan säga det att inte ett öga var torrt hos de här nio, säger Stefan Sintéus

Rebecca Persson från Malmö stads avhopparprogram.Foto: Fritz Schibli

Samtliga individer i polisens fokus erbjuds också stöd och hjälp att hoppa av det kriminella livet. Koordinatorer från Malmö stads avhopparverksamhet fanns med på mötet.

– Socialtjänsten kan upplevas snårig, vi erbjuder hjälp genom att sätta upp en personlig plan där individens behov och förutsättningar styr, säger koordinatorn Rebecca Persson.

”Det handlar om omtanke”

Redan på torsdagen ställde sex av de nio männen positiva till att bli uppringda i ett senare skede.

– Det behöver i sig inte betyda att de hoppar av, men vi är nöjda med mötet, säger hon.

Samma sak säger Stefan Sintéus. 

– Jag var orolig innan mötet, det ska jag säga. Tänkte, hur ska det här gå med dessa i samma rum. Men det gick bra. De mötte oss med respekt, och vi visade respekt för dem.

Petra Tullgren från Kriminalvården tryckte på att arbetet med de kriminella männen handlar om omtanke.Foto: Fritz Schibli

Petra Tullgren, frivårdschef vid Kriminalvården i Malmö, sammanfattar:

– Det handlar om omtanke faktiskt. Vårt budskap till dem är: Sluta skjut, vi vill ha er i samhället.