Sökandet efter Kim Walls kvarlevor fortsätter. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅNSökandet efter Kim Walls kvarlevor fortsätter. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Sökandet efter Kim Walls kvarlevor fortsätter. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen har erkänt att Kim Wall dog ombord på ubåtet. Foto: NIELS HOUGAARD / AP TT NYHETSBYRÅNPeter Madsen har erkänt att Kim Wall dog ombord på ubåtet. Foto: NIELS HOUGAARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen har erkänt att Kim Wall dog ombord på ubåtet. Foto: NIELS HOUGAARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Vissa specialsök- och likhundar kan spåra till havs. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNVissa specialsök- och likhundar kan spåra till havs. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vissa specialsök- och likhundar kan spåra till havs. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vid ön Amager hittades delar av Kim Walls kropp. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENVid ön Amager hittades delar av Kim Walls kropp. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Vid ön Amager hittades delar av Kim Walls kropp. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Jens Möller är chef vid mordenheten i Köpenhamn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENJens Möller är chef vid mordenheten i Köpenhamn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Jens Möller är chef vid mordenheten i Köpenhamn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kim Wall följde med Peter Madsen ut på hans egenbyggda ubåt Nautilus. Foto: RITZAU FOTOKim Wall följde med Peter Madsen ut på hans egenbyggda ubåt Nautilus. Foto: RITZAU FOTO
Kim Wall följde med Peter Madsen ut på hans egenbyggda ubåt Nautilus. Foto: RITZAU FOTO
Peter Madsen har erkänt att han dumpade svenskans kropp till havs. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNPeter Madsen har erkänt att han dumpade svenskans kropp till havs. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen har erkänt att han dumpade svenskans kropp till havs. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Polisen ger inte upp i sökandet efter Kim

Publicerad

Den danska polisen ger inte upp i sökandet efter journalisten Kim Wall.

En kroppsdel som matchade svenskans DNA har hittats, nu återstår det att finna resterande kvarlevor.

– Dykarbetet är inte klart ännu, säger Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn till Ekstrabladet.

Det är nu en månad sedan som den svenska journalisten Kim Wall anmäldes saknad av sin pojkvän. Detta efter att hon följde med den danska uppfinnaren Peter Madsen ut på hans ubåt Nautilus.

Den 21 augusti hittades en del av en kvinnokropp, utanför den danska ön Amager. Tidigare samma dag hade Peter Madsen erkänt att Kim Wall hade avlidit ombord på båten, som följd av en olycka. Madsen har också berättat att han dumpade journalistens kropp till havs.

Intill en cykelväg vid ett friluftsområde på ön Amager hittades delar av Kim Walls kropp.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Polisen gick senare ut med att det var en DNA-match mellan den funna kroppsdelen och Kim Wall.

 

LÄS MER: Detta har hänt i Kim Wall-fallet

 

Dykarbetet fortsätter

Fler kroppsdelar återstår att hitta – och polisen ger inte upp. Ubåten sänktes med uppsåt i den danska Køgebukten utanför Köpenhamn, i samma område fokuseras det främsta sökarbetet.

– Vi har tidigare haft hjälp från svensk polis och deras sök- och likhundar under tre dagar. I samband med det har vi haft dykare ute, säger Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn till Ekstrabladet.

Assistansen från den svenska polisen är tillbakadragen för tillfället, men Jens Möller menar att sökarbetet fortsätter.

– Dykarbetet är inte klart ännu.

Hundarna spårar till havs

Det aktiva samarbetet mellan dansk och svensk polis är just nu på temporär paus, något som kriminalkommissarien Mattias Sigfridsson bekräftar. Sigfridsson är ansvarig för den svenska polisens arbete när det kommer till ubåtsincidenten.

– Vi fortsätter att ha kontakt med våra danska kolleger och hjälper dem där det behövs. Just nu pågår det däremot ingenting operativt i Sverige, det behovet inte finns hos danskarna för stunden, säger han.

 

LÄS MER: Kim Walls minnesfond har fått in över 100 000 kronor

 

Den svenska polisen har bidragit med support där de danska resurserna inte helt har räckt till.

– Vi har vissa specialkompetenser som den danska polisen inte har. Svensk polis har till exempel specialsökhundar som kan leta till sjöss, det har inte danskarna.

Specialsök- och likhundar har hjälpt till i arbetet.Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Det arbete som hundarna utför till havs påminner om den klassiska spårningen på land.

– Hundarna arbetar från båten. Skulle det exempelvis ligga en kroppsdel under ytan, då känner de lukten som stiger upp mot ytan och signalerar. Däremot dyker de själva aldrig i, säger Mattias Sigfridsson.

Svårt att fastställa dödsorsaken

Peter Madsen har erkänt brott mot griftefriden, i och med att han berättade att han dumpat Kim Walls kropp till havs. Madsen har däremot inte erkänt mord. Han menar att Kim Wall dog när hon av misstag råkade få en tung järnlucka i huvudet.

Hittas inte resterande kvarlevor kan det bli svårt att knyta Peter Madsen till mord, enligt Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.

– Det är ju åklagaren som ska bevisa att han gjort det här och ju längre tiden går och man inte hittar hela kroppen, desto svårare blir det att fälla honom för mord. Det blir svårt att fastställa dödsorsaken, säger Catarina Lundbäck.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag