Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen ger HIF:s säkerhet godkänt

Jordan Larsson attackerades av huliganer efter slutsignalen. Foto: LUDVIG THUNMAN
Utanför Olympia blev det stökigt efter matchen. Foto: LUDVIG THUNMAN

Bengaler, stenkastning och två fall våldsamt upplopp. 

Helsingborgspolisen har en rad anmälningar att utreda efter skandalscenerna på Olympia i går. 

– Nu ska vi gå igenom filmerna och försöka identifiera personerna i dem, säger Sven Holgersson

Skandalscenerna på Olympia efter kvalförlusten mot Halmstads BK har vevats flitigt sedan de inträffade. På bilderna syns hur maskerade personer tar sig ner på planen efter slutsignalen och ger sig på HIF-spelaren Jordan Larsson. Enligt uppgift blev ordningsvakter hotade med bengaler för att flytta sig och det förekom även stenkastning mot polis efter matchen. Reaktionerna efteråt har varit starka. HIF-ikonen och landslagskaptenen Andreas Granqvist uttryckte sina känslor på Instagram där han uppmanade: "alla idioter som kallar sig HIF:are och går in på plan och ger sig på spelare och ledare, se till att aldrig visa er på Olympia igen!!".

Inrikesminister Anders Ygeman kommenterade turbulensen i SVT:s  morgonsoffa. 

– Det är bedrövligt.

Identifiera förövare

Efter matchen har en rad olika polisanmälningar upprättats. Det handlar bland annat om brott mot ordningslagen för supportrar som smugglat in och tänt bengaler på läktaren och två fall av våldsamt upplopp. Dels när maskerade personer tar sig förbi ordningsvakter och matchvärdar ner på planen och dels efteråt när polisen bland annat utsätts för stenkastning och rusningar.

Polischefen Sven Holgersson förklarar att det handlar om vanligt utredningsarbete som börjar under måndagen där mycket kommer att handla om att identifiera personer som fastnat på film i samband med händelserna. 

– Där är både de som är maskerade och de som är omaskerade, säger Sven Holgersson.

Kände ni till att det här skulle vara planerat?

– Nej, det är inget jag hört talas om varken i går eller idag, säger Sven Holgersson som satt på läktaren som civilist under matchen.

Säkerhetskontroller

Han konstaterar att det inte varit lätt för arrangerande HIF att "se in i kristallkulan" och förutse de scener som den sena förlusten skulle föra med sig. 

– Men ser man på det i efterhand så tänker man att visst skulle vi varit fler personer där, säger Sven Holgersson som menar att oavsett hur många poliser som bevakar en match så kommer en och annan bengal att smugglas in.

Alternativet skulle vara att ha samma säkerhetskontroll som på en flygplats.

– Det är kanske dithän vi kommer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!