Jordan Larsson attackerades av huliganer efter slutsignalen. Foto: LUDVIG THUNMANJordan Larsson attackerades av huliganer efter slutsignalen. Foto: LUDVIG THUNMAN
Jordan Larsson attackerades av huliganer efter slutsignalen.  Foto: LUDVIG THUNMAN
Utanför Olympia blev det stökigt efter matchen. Foto: LUDVIG THUNMANUtanför Olympia blev det stökigt efter matchen. Foto: LUDVIG THUNMAN
Utanför Olympia blev det stökigt efter matchen.  Foto: LUDVIG THUNMAN

Polisen ger HIF:s säkerhet godkänt

Publicerad

Bengaler, stenkastning och två fall våldsamt upplopp. 

Helsingborgspolisen har en rad anmälningar att utreda efter skandalscenerna på Olympia i går. 

– Nu ska vi gå igenom filmerna och försöka identifiera personerna i dem, säger Sven Holgersson

Skandalscenerna på Olympia efter kvalförlusten mot Halmstads BK har vevats flitigt sedan de inträffade. På bilderna syns hur maskerade personer tar sig ner på planen efter slutsignalen och ger sig på HIF-spelaren Jordan Larsson. Enligt uppgift blev ordningsvakter hotade med bengaler för att flytta sig och det förekom även stenkastning mot polis efter matchen. Reaktionerna efteråt har varit starka. HIF-ikonen och landslagskaptenen Andreas Granqvist uttryckte sina känslor på Instagram där han uppmanade: "alla idioter som kallar sig HIF:are och går in på plan och ger sig på spelare och ledare, se till att aldrig visa er på Olympia igen!!".

Inrikesminister Anders Ygeman kommenterade turbulensen i SVT:s  morgonsoffa. 

– Det är bedrövligt.

Identifiera förövare

Efter matchen har en rad olika polisanmälningar upprättats. Det handlar bland annat om brott mot ordningslagen för supportrar som smugglat in och tänt bengaler på läktaren och två fall av våldsamt upplopp. Dels när maskerade personer tar sig förbi ordningsvakter och matchvärdar ner på planen och dels efteråt när polisen bland annat utsätts för stenkastning och rusningar.

Polischefen Sven Holgersson förklarar att det handlar om vanligt utredningsarbete som börjar under måndagen där mycket kommer att handla om att identifiera personer som fastnat på film i samband med händelserna. 

– Där är både de som är maskerade och de som är omaskerade, säger Sven Holgersson.

Kände ni till att det här skulle vara planerat?

– Nej, det är inget jag hört talas om varken i går eller idag, säger Sven Holgersson som satt på läktaren som civilist under matchen.

Säkerhetskontroller

Han konstaterar att det inte varit lätt för arrangerande HIF att "se in i kristallkulan" och förutse de scener som den sena förlusten skulle föra med sig. 

– Men ser man på det i efterhand så tänker man att visst skulle vi varit fler personer där, säger Sven Holgersson som menar att oavsett hur många poliser som bevakar en match så kommer en och annan bengal att smugglas in.

Alternativet skulle vara att ha samma säkerhetskontroll som på en flygplats.

– Det är kanske dithän vi kommer.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag