Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: "Ge fan i att ha med dem att göra"

MALMÖ. Våld och hot från kriminella mc-gäng drabbar sällan vanliga hederliga svenskar. Erfarna poliser som Kvällsposten talat med är överens den saken.

Riskerna är störst för de som rör sig i samma kretsar som gängen, enligt polisen. Och det kan slå åt många oväntade håll.

- Rådet är att ge fan i att ha med dem att göra, säger kriminalkommissarie Börje Sjöholm.

Länskriminalen i Skåne har en samlad erfarenhet av gängen sedan början av 90-talet.

Mycket av det som finns i registren men också i det allmänna medvetandet hos kriminalkommissarier och kriminalinspektörer och deras chefer är sekretessbelagt.

Normalt så ska en vanlig samhällsmedborgare inte råka illa ut, enligt polisen.

Farligt at göra affärer

Det kan hända på krogen om det blir sammanstötning men egentligen inte annars. Faran är däremot stor för den som börjar göra affärer i kretsarna kring i ett mc-gäng.

Ett vanligt fall är att ett kriminellt mc-gäng används för att driva in en skuld. Men det kan slå fel och mot den som anlitat gänget.

- Om uppdraget inte var det de fick. Det fanns kanske inga skulder. De går ändå alltid segrande ur striden och ser till att de får betalt, säger Patrik Andersson, spaningschef vid länskriminalen i Skåne.

Det blir i stället uppdragsgivaren som får betala.

En restaurangägare i Göteborg är ett annat exempel på hur närheten till ett mc- gäng kan skapa oväntade svårigheter.

Nekades tillstånd

- Han hade stoppats flera gånger i sällskap med folk i Bandidos-miljön. När han sökte sprittillstånd till en restaurang ledde det till att han nekades, säger Patrik Andersson.

Restaurangmannen drev utan framgång frågan ända upp i kammarrätten.

Kartlades av polisen

Hans umgänge med mc-gänget hade gjort att polisen börjat kartlägga honom för få svar på vissa frågor.

- Vilka knytningar har man? Vilken strategisk betydelse har den personen? Det är sådant vi vill veta, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

Eller som den rutinerade kriminalkommissarien Börje Sjöholm uttrycker:

- Rådet är att ge fan i att ha med dem att göra. De bygger parallella strukturer utefter sina egna värderingar. Vi kan ju inte ha grupper som lever enligt egna regler och lagar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!