Det är nu tre år sedan som jakten på Ulf Borgström pågick som allra mest intensivt. Det var då polisen i Skåne genomförde den närmast unika operationen där Ulf Borgström punktmarkerades dygnet runt.
Förföljandet resulterade i att Borgström kunde gripas och dömas.
I april 2011 dömdes han i tingsrätten till fängelse i åtta år, för att ha anlagt bränder i ett hyreshus i centrala Ystad natten mellan den 1 och 2 december 2010. Domen fastställdes senare av hovrätten.
Men trots att det har gått flera år sedan domen, och Ulf Borgström aldrig har uttalat sig sedan han sattes i fängelse, så påverkar han fortfarande människor i Skåne.
Det har redan kommit två böcker om honom, en tredje är på väg och det finns planer på ytterligare böcker.
Fruktar fler bränder
Samtidigt är boende, främst på Österlen, rädda att Borgström ska fortsätta anlägga bränder när han släpps fri. Inte heller poliserna som arbetade med att gripa honom ser fram emot den dagen han släpps fri, vilket är tidigast den 3 april 2016.
Enligt uppgifter till KvP fruktar poliserna hämnd.
- Vi var väl ganska överens om att risken är uppenbar att Borgström kommer att fortsätta som han gjort tidigare, säger Dan Granvik, numera pensionerad kriminalinspektör vid läns- kriminalen i Malmö.
Gryningspyromanen var en av Dan Granviks största och mest komplicerade utredningar innan han efter 42 år som polis gick i pension. Granvik känner Borgström som få andra.
Ulf Borgström, 49, sitter i dag på Tidaholmsanstalten, på en avdelning avsedd för dömda som anses kräva särskilda säkerhetsåtgärder. Eller som Kriminalvården skrev i placeringsbeslutet för två år sedan:
"Risken för allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet under verkställigheten bedöms vara hög."
"Risken för hot och våld bedöms vara hög."
När han genomgick en utredning på Kumla efter domen framförde Ulf Borgström att han skulle vilja studera. Ett annat besked hade kanske lugnat de poliser, åklagare och häktesvakter som mötte honom under utredningen som ledde till en fällande dom och åtta års fängelse 2011.
- Man skulle hoppas på att Borgström ska få vård medan han sitter i fängelse, säger Dan Granvik.
- En lång rad myndigheter har försökt ge Borgström vård sedan han var mycket ung. Men han har inte velat ha hjälp, säger Dan Granvik.
Slutsatsen blir därför obehaglig - att när Ulf Borgström misstänks ha begått brott har det oftast skett som en reaktion på något annat.
- Vi har sett att det inträffat kort efter att han haft en incident där poliser varit inblandade, säger Dan Granvik.
Stor risk för hämnd
När utredningen mot gryningspyromanen var klar och den slutgiltiga domen fallit i hovrätten samlades utredarna. De försökte se in i framtiden. Vad kunde de vänta sig den dag Ulf Borgström blir fri?
- Vi var väl ganska överens om att risken är uppenbar att Borgström kommer att fortsätta som han gjort tidigare, säger Dan Granvik.
Ulf Borgström var under rättegångarna och förhören själv inte särskilt försiktig i sina ut-talanden, utan tvärtom understrukit möjligheterna för en kommande hämnd.
Under tiden som han satt häktad och rättegångarna tvekade han heller aldrig att uppträda hotfullt. Hoten har riktats mot media, poliser, åklagare och anställda vid kriminalvården.
Dan Granviks egen uppfattning om gryningspyromanens farlighet är klar:
- Han är mycket farlig och han hatar poliser.
Listig och fylld av hat
Det som gör Ulf Borgström extra farlig är inte bara hans hat mot poliser och hans drift att hämnas med eld utan också det faktum att han är intelligent. Men det finns också annat, att han enligt psykiatrisk expertis har en antisocial personlighetsstörning. Listig är också ett annat ord som använts om gryningspyromanen, för att beskriva hur han utnyttjar polisens misstankar mot honom för att tjäna pengar. Det framgår bland i en rättegång under 2004 i tingsrätten mot honom.
Åklagaren frågade då Borgström så här:
- Är det inte bara så att du njuter av att briljera och skrodera om hur du lurar olika myndigheter och att du tycker att det är kul?
- Det kan vara roligt ja, svarade Ulf Borgström under rättegångarna.
I tingsrättsdomen står att hans motiv för de båda bränderna var två:
Han ville lura polisen för att det var rätt åt dem.
Han ville tjäna pengar på att sitta häktad, bli frikänd och sedan kräva skadestånd för häktningstiden.
Borgström friades senare året därpå av hovrätten och kunde kvittera ut 98 000 kronor i skadestånd eftersom domen innebar att han suttit oskyldigt häktad.
Isolerad i fängelset
Dagen när gryningspyromanen blir fri är numera inte alltför lång bort. Tre år är i sammanhanget en kort tid.
- Han kommer fortfarande var en förhållandevis ung person när han blir släppt från fängelset, säger Dan Granvik.
Vad Ulf Borgström sysselsätter sig med i Tidaholmsanstalten är okänt. Vid ett tillfälle inträffade en incident och han blev under några timmar placerad i självvald isolering. Orsaken är okänd.
Han har hittills valt att vara mycket sparsam med att ifrågasätta det samhälle som han anser ha behandlat honom illa. Han ifrågasätter inga beslut, han gör inga anmälningar, han begär inga permissioner.
Om mönstret från förr är på väg att upprepas så gör gryningspyromanen däremot en sak - han bidar sin tid.