Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Polisen fruktade att Mangs skulle skjuta medan de såg på

Publicerad
Uppdaterad
Fram tills dess att Peter Mangs greps var polisens utredare hela tiden oroliga för nya skottlossningar.
Under en presskonferens på tisdagen berättade polisen om vad de fruktade.
- Mardrömmen hade varit om han sköt någon medan vi spanade på honom. Det fick bara inte hända, säger Börje Sjöholm.
Peter Mangs, 38, häktades på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för ytterligare två mord och fem mordförsök. Han misstänks nu för sammanlagt tre mord och tio mordförsök. Med anledning av de nya misstankarna höll polisen presskonferens där chefsåklagare Solveig Wollstad och kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalpolisen redogjorde för utredningsläget.

Polisen har tittat på fler skjutningar

Under utredningens gång har polisen gått tillbaka ända till 2001 och tittat på skottlossningar som skulle kunna knytas till Peter Mangs. Polisen kan i nuläget inte säga varför det finns ett glapp i tiden mellan de skjutningar 38-åringen misstänks för.
 - Om det finns ett glapp, säger Börje Sjöholm.
Massiv polisinsats Som mest har 70 kriminalpoliser jobbat med utredningen. I dag är de 30 stycken.
- Jag har aldrig varit med om en större utredningsorganisation, säger Börje Sjöholm.

Trots det intensiva polisarbetet, som bland annat bestått i att bearbeta 1200 tips och hålla 867 förhör, så är motivet till skottlossningarna fortfarande oklart.
- Men det är uppenbart att han riktat sig mot folk med invandrarbakgrund, säger Börje Sjöholm.

Anonymt tips bakom gripandet

Det som ledde fram till gripandet av Peter Mangs var ett tips som kom väldigt tidigt i utredningen. Den anonyma tipsaren beskrev en personlighet som stämde väl överens med polisens profil. Tipset räckte dock inte för ett gripande utan polisen spanade även på Peter Mangs en tid de valde att slå till. Fram tills dess att Peter Mangs greps var polisutredarna hela tiden oroliga för nya skottlossningar.
- Mardrömmen hade varit om han sköt någon medan vi spanade på honom. Det fick bara inte hända, säger Börje Sjöholm.

Han berättar att de hela tiden förde diskussioner om hur man skulle agera om den situationen skulle uppstå. Utredarna höll även tät kontakt med Solveig Wollstad.
- Och så fort jag ansåg att det fanns sannolika skäl fattade jag beslut om att han skulle anhållas i sin frånvaro. Det var aldrig föremål för diskussion, säger hon.

Solveig Wollstad kan i nuläget inte svara på om Peter Mangs skulle ha fortsatt skjuta om han inte gripits.
- Det är omöjligt att svara på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag