Polisen: "Folk skjuts i benen, barn hotas"

Slår larm. "Vår bedömning är att trappan i våldsamhet har ökat. Gemensamt pekar de på att det är en yngre skara män som utför brotten", säger Andy Roberts, polisområdeschef vid polisområde norr i Malmö.
Foto: MICKE ÖLANDER
16/2 19.34 Söderkullagatan 11. En person blir knivhuggen i sitt ben när två gärningsmän i rånarluvor rånar en butik. Personerna fick med sig kontanter och cigaretter från butiken innan de flyr från platsen.
Foto: Fritz Schibli
6/1 16.39 Erikslustvägen 17. Tre maskerade personer rånar en Ica-butik. En anställd knivhotas. Rånarna flyr med kontanter.
Foto: FRITZ SCHIBLI
8/2 14.20 Ribersborgsvägen 14. En butik specialiserade på IT blir rånade mitt på dagen. Knivbeväpnade män rusar in och får med sig Apppleprodukter till ett okänt värde. Gärningsmännen misstänks ha flytt i bil.
Foto: Mikael Nils

Butiksrånen i Malmö har dubblerats i antal – och förövarna är mycket unga.

Samtidigt har brutaliteten i de våldsamma rånen blivit ännu grövre. 

–  Folk skjuts i benen, barn hotas. Vår bedömning är att trappan i våldsamhet har ökat, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef vid Malmö Norr.

Vid sidan av mord- och skjutvågen som sköljt över Malmö avlöser butiksrånen varandra.

Knappt två månader in på 2017 har 27 butiksrån inträffat i staden – mer än dubbelt än vad det var förra året.

 Många av dem har varit beväpnade – och de allra flesta av dem har begåtts av yngre personer. 

– Till en början uppfattade vi det som ett fåtal konstellationer som rånade tillsammans, det kunde stämma överens med spaningsarbete. Men nu är det så många olika signalement, så det är fler. Gemensamt pekar de på att den är en yngre skara män som utför brotten, säger Andy Roberts.

Unga rånare

Framför allt är det ungdomar som tvingar till sig kontanter, cigaretter och telefonkort. Polisen uppskattar att de flesta är i åldrarna 15-18 år. 

Kvällsposten har i flera omgångar berättat hur tungt kriminella använder sig av just yngre för att utföra brott som att transportera knark, skjuta personer – eller just utföra rån. 

Men det handlar också om yngre gärningsmän som rånar butiker för status och pengar. Så här sa forskaren Jerzy Sarnecki i slutet av januari om ungas kriminalitet:

– Alla är rädda för en och man är hur häftig som helst 

– Det är en gigantisk belöning när ens klasskompisar sitter där över sina läxor och fortfarande får veckopeng, eller vad det nu är.

Våldsspiralen ökat

Det finns tydliga tendenser i hur rånen genomförs. 

Ett nytt fenomen är att gärningsmännen är beväpnade. De har kniv eller skjutvapen. Och ynglingarna drar sig inte för att använda dem.

– Folk skjuts i benen, barn hotas. Vår bedömning är att trappan i våldsamhet har ökat. Våldsspiralen har ökat, säger Andy Roberts, som samtidigt poängterar att de flesta rån inte är våldsamma. 

– Huvuddelen av rånet är inte våldsamma på det sättet. Men de delar av rån som varit våldsamma har varit mer våldsamma än vad vi tidigare har sett.

Varningssignaler

Polisen kan inte peka på varför rånen helt plötsligt har ökat. 

Men rånvågen ställer högre krav på poliser, butiksägare och på allmänheten. Förutom att polisen rutinmässigt åker ut till brottsplatserna tätt efter rånen arbetar man med förebyggande och trygghetsskapande åtgärder.

Av utredningstekniska skäl vill polisen inte gå ut med exakt vad de gör. 

Men det handlar om att butiksägarna ska hitta varningssignalerna.

– Ett sätt är att filma sina lokaler, det är alltid en hjälp på vägen. Men alla småföretagare har inte råd med det. Så det handlar även om exponering av varorna, vilka är stöldbegärliga? 

– Många av rånarna rekognoserar butikerna. Då har man varit inne i butiken för att bilda sig en uppfattning om hur det ser ut, säger Andy Roberts.

Rånarna tittar bland annat på var kassan är, hur stort utrymmet bakom desken är, vägar ut och andra detaljer som kan underlätta rånet. 

– Det handlar om att se beteende hos folk. Det är inga drillade soldater, det är ungdomar som ska ha snabba pengar, cigaretter och allt vad det är.  

"Behöver inte fånga i flykten"

Efter rånen försvinner gärningsmännen blixtsnabbt. Spåren slutar nästan omedelbart efter butiken, vilket enligt polisen tyder på att mopeder, cykel eller motorcykel använts för att fly.

I vissa fall används även bil, där någon står och väntar i närheten.

– Vi hade ett butiksrån i förra veckan där en massa Apple-apparater stals: skärmar och datorer. Då måste rånarna haft en bil i närheten för att få med sig allt, säger Andy Roberts

Ställer det till det i utredningen, att de försvinner så fort från platsen?

– Det finns olika sätt att ta fast dem. Förhoppningsvis får vi den tekniska bevisningen rånarna har varor i besittning i en lägenhet som upptäckts vid kontroll eller att kläder är knutna till vissa saker. Vi behöver inte fånga dem i flykten, det kan komma senare.   

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!