Polisen får nu kritik efter vaktingripandet

De två pojkarna blev omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central i början av februari i år.
Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Fallet med de två pojkarna har väckt stora uppmärksamhet.
Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de nyligen placerats.
Foto: Christian Örnberg
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel".
Foto: Theresia Bråkenhielm

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev på tisdagsmorgonen det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel".

– Jag ifrågasätter inte på något sätt om man ska ta hand om ett barn utan hur man gör det.  Jag har väldigt svårt att förstå hur en vuxen person i myndighetsutövande ställning inte kan ha andra sätt att omhänderta ett barn än det vi ser på filmen, säger hon.

Elisabeth Dahlin säger att Rädda barnen utgår från barnkonventionen som sätter barnens bästa i främsta rummet.

– Det spelar ingen roll om det handlar om skola, sjukhus, myndigheter, lagstiftande organ eller polisiära myndigheter, barnkonventionen ska gälla, säger hon.

Det tycker hon inte att man gör på den film hon sett på ingripande på Malmö central.

– Det måste finnas ett annat sätt att omhänderta en tredjeklassare. Det är svårt att se utifrån filmen att man verkligen följt polislagen.

– Vi är frågande till polisens reaktion på det hela. Jag ser fram emot att man verkligen utreder det här, säger hon och är kritisk till vissa av de uttalanden som Skånepolisen gjort efter att filmen publicerats.

Skånepolisen

"För den otränade kan det se mycket värre ut än vad som faktiskt är. Man ser vissa delar som man helt enkelt bedömer som väldigt våldsamma", sa Skånepolisens pressekreterare Lars Förstell till Kvällsposten på måndagskvällen.

– Ja, det är en tolkning som den personen väljer att göra. Ser man filmen så finns det tillräckligt många sekvenser där som är tillräckligt allvarliga. Ska man ta till tvång ska det vara proportionerligt, säger Elisabeth Dahlin.

Lars Förstell sa också till Kvällsposten att "den här pojken var otroligt våldsam och var en fara för sig själv. Han behövde tas om hand till varje pris för att inte utsätta sig för större risk".

– Vi ifrågasätter inte omhändertagandet. En nioåring behöver trygghet och skydd. Vi ifrågasätter formerna, säger Elisabeth Dahlin.

"Efterlysta kriminella"

Att Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen, kallade pojken och hans kamrat för "efterlysta kriminella" får också Elisabeth Dahlin att reagera.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande att ett vaktbolag pratar om en nioåring som kriminell. Jag blir förvånad, säger hon.

Hon säger att Rädda barnen hör barns berättelser om liknande händelser då och då.

– Sådana här händelser undergräver de här barnens och andra barns känsla för rättsväsendet.

Organisationen vill se ett förstärkt regelverk när det gäller ingripanden mot barn. Men Elisabeth Dahlin menar att man också måste se till hur de befintliga reglerna hanteras och följs upp.

– Sedan handlar det om utbildning, att se till att de personer som det berör utbildas i vad som är rimligt. Det är viktigt att polisledningen följer upp den här händelsen. Det behövs klara riktlinjer från polisen, det räcker inte med att man har en policy.

– Man måste förstå att man måste bemöta barn på ett annat sätt än vuxna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!