Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen fann narkotika vid razzian på krogarna

I fredags kväll slog polisen och andra myndigheter till i samordnade razzior mot fyra krogar i Malmö. Mikael Paulsson berättar mer om tillslagen.

Myndigheterna hårdkollar nu krogarna kring Möllevångstorget i Malmö efter uppmärksamheten kring de slavliknande arbetsförhållandena för en del anställda.

Vid razzian i fredags hittades narkotika på en restaurang, och flera hade brister i renlighet och underhåll, rapporterar Sydsvenskan.

Uppmärksamheten är stor efter Johanna Karlssons avslöjande reportage om den eländiga situationen för de anställda på flera Möllevångskrogar.

I fredags kväll gjorde polisen, Skatteverket och flera kommunala instanser gemensam sak i en omfattande kontroll på fyra krogar som pekats ut som klandervärda.

Det var en samordnad aktion med deltagande av polisen, skattemyndigheten och kommunens miljö- och hälsoskyddspersonal.Foto: Fritz Schibli
Polisen satte in mycket personal på uppgiften. Tillslagen samordnades – och ingen skulle hinna varna någon annan.Foto: Fritz Schibli

– Vi tittar efter narkotika och efter tecken på människohandel – att människor utnyttjas under mer eller mindre slavliknande förhållanden, säger Per Olof Söyseth, biträdande kommenderingschef för polisens Operation Rimfrost, till Sydsvenskan.

Polisen hittade cannabis

Vid tillslagen hittades cannabis på en av restaurangerna – och tre i personalen misstänktes vara påverkade. Dessutom omhändertogs en person enligt utlänningslagen.

Brister hittades i hur krogarna följde arbetsmiljölagen, hur de hanterade sina personalliggare och hur de skötte sina utskänkningstillstånd.

Brister i brandskyddet

En av krogarna hade ett kontor utan utrymningsväg och med bristande brandskydd.

Men det fanns åtminstone inte längre någon som bodde i källaren under någon av restaurangerna, så som tidigare avslöjats.

Livsmedelskontrollerna som genomfördes i fredags gav inte så negativt resultat att någon av restaurangerna behövde stänga.

Kunde inte tvätta händerna

Men det fanns brister i renlighet och underhåll hos några av dem, skriver Sydsvenskan. På en av restaurangerna saknades till exempel möjlighet att tvätta händerna.

De stora resurser polisen satte in vid razzian mot Möllevångskrogarna ställdes till förfogande genom att åtgärden ingick i den så kallade Operation Rimfrost.

Polisen i Region syd har fått personal och materiel från övriga landet för att göra en specialsatsning mot grov, organiserad kriminalitet.