Enligt tidningen Skånska Dagbladet ljuger polisen om att motdemonstranterna i Malmö kastade sten mot dem. Foto: Tomas Leprince
Enligt tidningen Skånska Dagbladet ljuger polisen om att motdemonstranterna i Malmö kastade sten mot dem. Foto: Tomas Leprince

Polisen erkänner att de spred felaktigheter

Publicerad

I samband med oroligheterna vid nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i Malmö gick polisen ut med uppgifter om att "stora gatstenar" kastats mot dem.

Skånska Dagbladet avfärdade det hela som en lögn – nu backar polisen och säger att de gått ut med obekräftade uppgifter.

– Sten har kastats, men det klart det är viktigt i kommunikation med allmänheten om det är gatsten eller inte, säger Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef, till Kvällsposten.

Lördagens torgmöte som hölls av det nazistiska Svenskarnas parti i Malmö blev våldsamt och flera motdemonstranter skadades när polis red in med polishästar i folksamlingen.

Klockan 15.30 på lördagen publicerade polisen en text på sin hemsida. Där beskrev de situationen som ett våldsamt upplopp och att polisrytteriet satts in för att skingra massorna. Polisen skrev också att de i samband med upploppet blivit attackerade med "stora gatstenar" och att ambulanspersonal angripits.

Men tidningen Skånskan avfärdar det hela som en lögn och menar att polisen lämnat osanna uppgifter. Tidningen skriver bland annat att det inte finns något om styrker att demonstranterna ska ha kastat gatsten "trots ett enormt journalistiskt material av bilder, filmer och liverapporter från platsen".

"Inga skador"

När Skånskan ställer Håkan Jarborg Eriksson, som hade ansvaret för polisinsatsen, inför uppgifterna kan han inte svara på varifrån de kommer.
 Han säger att patruller rapporterat att det brutits upp stenar på en gata i anslutning till Linnégatan, men kan inte säga om det förekommit stenkastning.

– Var uppgiften att det har kastats gatsten kommer ifrån kan jag faktiskt inte svara på, säger han.

Skånskan har även varit i kontakt med beredskapsläkare Hans Ivarsson som var ansvarig för ambulanspersonalen.

– Jag kan inte svara för polisens rapportering, men vi kan konstatera att ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på några fordon, säger han till Skånskan.

Så ingen attack har ägt rum, frågar reportern.

– Inga attacker. När den första ambulansen skulle hämta en person uppfattade de situationen som potentiellt hotfull, men det reddes upp snabbt och därefter fanns det inga problem med den övriga räddningen, fortsätter Hans Ivarsson.

Sten som sten

Under måndagen tillbakavisade polisen också sina tidigare uppgifter om att gatsten skulle ha kastats. Enligt Susanna Trehörning finns det bekräftade uppgifter om stenkastning, men i nuläget finns inga uppgifter om att även gatsten ska ha kastats mot polisen.

– Från platsen kommer det dels uppgifter om att det kastades sten mot poliser, dels uppgifter om ammuniakballonger och pyroteknik, men sedan kommer det också uppgifter om att någon bryter gatsten. Och där någonstans beblandas de här begreppen gatsten och sten, säger hon till Kvällsposten.

Susanna Trehörning säger att sammanblandningen är olycklig i kommunikationen utåt, men säger samtidigt att den inte påverkat polisens insats på plats.

– Där har vi ingen gräns mellan sten och gatsten. Vi har ett antal poliser som blir hårt ansatta av föremål som kastas, säger Susanna Trehörning.

Hon pekar på att lördagens händelse varit mycket komplex med flera "händelser i händelsen". Med facit i hand kan hon hålla med om att det varit bättre att gå ut med uppgiften sten i stället för gatsten.

– Men det finns ett oerhört tryck i att vi så snart som möjligt ska komma ut med information. Vår ambition är ju att gå ut med så konkret och rättvisande bild som möjligt av det som händer på platsen, men det är en svår balansgång. Vi kommer naturligtvis ta till oss av detta, säger Susanna Trehörning.

"Hårt ansatta"

Under måndagsförmiddagen gick polisen också ut med ett nytt meddelande på sin hemsida.

"Det har i media riktats kritik mot att polisen uttryckt att ambulanspersonal och polis blivit angripna vid en ambulansutryckning på Limhamns torg. Ambulanspersonal har inte blivit fysiskt angripna, men har varit hårt ansatta av demonstranter på platsen", skriver polisen i meddelandet.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag