Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappans chef larmade polisen: ”Olikt honom”

Fyra personer hittades mördade i en villa i Bjärred under tisdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisen hittade 4 döda personer i villan i skånska Bjärred.
Foto: Simon Larsson
Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region syd.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker jobbade hela natten.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisen var på plats utanför villan i Bjärred under hela natten mot onsdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Fyra personer – en familj – hittades under tisdagen döda i en villa i det lilla skånska samhället Bjärred utanför Lund.

Polisen har kallat händelsen en familjetragedi men bekräftar nu att det rör sig om mord.

– En mordutredning blir det i någon form, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region syd.

Samtidigt har skolan, där ett av barnen gick, bildat en krisgrupp. 

På tisdagseftermiddagen var det ett stort polispådrag kring en familjevilla på en adress i Bjärred. Huset spärrades av men polisen var förtegen om vad insatsen handlade om.

Det dröjde till strax efter klockan 22 innan polisen gick ut med informationen om att fyra personer har hittats döda. Två vuxna och två barn – en familj.

Pappan kom inte till jobbet

Polisen begav sig till adressen efter att en i familjen inte hade dykt upp på sitt jobb vid väntad tid. Enligt Aftonbladet var det pappans chef som kontaktade polisen. Pappan var under tisdagen ansvarig för en konferens, och när han inte dök upp larmade chefen polisen.

– Jag försökte ringa och sms:a honom. Jag ringde frun och sökte även andra släktingar. När jag inte fick någon kontakt alls tänkte jag att ”detta är väldigt olikt honom”, säger chefen till Aftonbladet.

Konferensen fortlöpte som planerat, med start tidigt på förmiddagen. När klockan blev 15 kontaktade chefen polisen, detta efter att ha sökt mannens fru och andra släktingar, enligt Aftonbladet.

– Nåt var fel. Det är en väldigt stringent person, ordningsam och strukturerad. Även om man sitter på ett flyg som är försenat eller ett tåg som sitter fast i skogen så brukar man kunna meddela sig så småningom – på något vis.

– Jag sa att jag kände oro och ville efterlysa en hel familj. De tog det på allvar och sa att man skulle skicka ut en patrull, säger chefen till Aftonbladet.

Tragedin i Bjärred handlar om mord

Till en början kallade polisen händelsen ett grovt våldsbrott och en familjetragedi men under onsdagen bekräftar de att det rör sig om en mordutredning.

– Det är ett grovt våldsbrott. En mordutredning blir det i någon form, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region syd.


LÄS MER: Fyra personer hittade döda i hus i Bjärred

Under onsdagen kommer polisen fortsätta arbeta på platsen och avspärrningarna kommer hållas. Ärendet kommer även läggas över på ordinarie handläggare efter att ha letts på jourtid tidigare.

– Vi kommer samla information, sätta samman det vi har nu och sedan komplettera med förhör för att utröna omständigheterna kring det här, säger Ewa-Gun Westford.

"Anhöriga ska få svar"

Polisen bekräftar att man fortfarande inte letar efter någon utomstående misstänkt utan fortfarande misstänker att något skett inom familjen.

– Vi arbetar efter tesen att det är inom familjen. Att det är ett mycket grovt brott i grunden och själva huset är en brottsplats. Vi finner inte anledning att utvidga arbetet och söka gärningsman utifrån. 

Samtidigt som det tekniska arbetet på platsen pågår arbetar polisen dessutom med att informera arbetsplatser och individer som är knutna till de avlidna personerna.

– När vi är klara med vårt arbete ska anhöriga få svar så att de kan börja sitt sorgearbete. Därför vill vi göra arbetet så noggrant vi kan och kommer vi vara flera stycken som arbetar med det här under dagen. 

Skolan utlovar stöd

Den skola, där ett av de dödade barnen gick, har utlovat stöd åt både elever och personal efter händelsen: 

– Det har inte funnits några varningssignaler, det kommer som en chock, säger skolans rektor till DN

Krisgruppen samlades under onsdagsmorgonen.

– Vi kommer att ha två kuratorer på plats från kommunen hela dagen för eleverna, som extra stöd, och en psykolog som stöd för personal som har behov av att prata. Vi har också sammanställt information om vad vi vet till föräldrarna, säger skolans rektor till DN. 

Pressträff i kommunen

Under onsdagen håller Lomma kommun en pressträff om ärendet.

Kommunrepresentanter berättar att de två döda barnen är två flickor i mellanstadie- och högstadieåldern. Båda har haft hemundervisning under en längre tid.

Martin Persson, chef för utbildningsförvaltningen i Lomma kommun får frågan om det har förekommit orosanmälningar om att flickorna ska ha farit illa.

– Ingenting av den typen. Däremot hade båda flickorna hemundervisning. Den äldsta flickan har haft hemundervisning sen mellanstadiet, säger Sven-Johan Davidsson, verksamhetschef för grundskolan i Lomma kommun.

Den senaste kontakten skolan hade med familjen ska ha varit före storhelgerna. De två flickorna gick på två olika skolor, båda flaggar under onsdagen på halv stång och har upprättat minnesrum.