Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen dyra nota – 1,5 miljoner för tom lokal

Foto: Ulf Ryd

Malmö. Malmöpolisen blöder våldsamt ekonomiskt.

Samtidigt som polisområdet ligger nästan 20 miljoner kronor back står myndigheten med ett hyresavtal för den gamla och utrymda polisstationen på Rosengård.

- Vi sade upp den några månader för sent och nu får vi betala hyra avtalstiden ut, säger ekonomidirektören Peter Tallinger.

I mars i år lämnade polisen på Rosengård sina gamla lokaler på Dicksons väg för en flytt till det nybyggda polishuset på Von Lingens väg några kvarter längre bort.

Men i flyttröran glömde man bort att säga upp det gamla hyreskontraktet.

- För att göra en lång historia kort visade det sig att vi sade upp hyresavtalet för stationen några månader för sent. Det gör att fastighetsägaren anser att uppsägningen var ogiltig och att vi skulle betala hyran för hela avtalsperioden och det är just vad vi gör, säger Peter Tallinger.

"Inte bra"

Hyresavtalet gäller till oktober nästa år. Enligt Tallinger kostar avtalet, med en viss hyresrabatt, 900 000 kronor om året. Eftersom polisen flyttade in i det nya huset i mars i år men ändå måste betala hyran för det gamla huset till oktober 2014 lär det röra sig om drygt 1,5 miljoner kronor. För ingenting.

- Det är naturligtvis inte bra men det rör sig om den mänskliga faktorn. Det är ett misstag som är gjort, säger Tallinger.

Kostnaden för hyreskontraktet motsvarar ungefär tre polistjänster.

Blöder ekonomiskt

I dag står lokalerna på Dicksons väg tomma. Polisen har utrymt sin del av fastigheten och den är redo för nya hyresgäster.

- Fastighetsägaren och vi har ett gemensamt intresse av att det kommer in en annan hyresgäst som tar över avtalet och det är ju inga fel på varken lokalerna eller läget, säger Peter Tallinger.

Samtidigt som polisen sitter med ett hyresavtal för lokaler som ingen använder blöder ett av Skånepolisens största distrikt, polisområde Malmö, våldsamt.

Pengarna forsar ut ur kassan och redan nu ligger underskottet på 17 miljoner kronor.

Underskottet beror på flera faktorer. Bland annat flytten på Rosengård samt de nationella insatserna Alfred och Selma som sattes i gång i samband med mordvågen som sköljde över Malmö i slutet av 2011 och början av 2012.

- Samtidigt har vi haft rätt så många tuffa ärenden med ökade personalkostnader. Vidare har vi inte kompenserats fullt ut vare sig för flytten på Rosengård eller för de här insatserna, säger Patric Heimbrand, biträdande polisområdeschef.

Det onödiga hyresavtalet belastar dock hela polismyndigheten i Skåne, enligt Peter Tallinger.

Besparingar väntar

Men den ekonomiska krisen i Malmö får konsekvenser. Ledningen har samlats för krismöten och åtstramningar är att vänta med stora besparingar, som kommer att märkas.

- Det kan till exempel handla om att skjuta upp fordonsinvesteringar och annat underhåll. Det är sådant som säkert kommer att påverka polisernas arbetsmiljö negativt men det ska inte påverka allmänheten.

"Restriktiva med övertid"

Nästa år står polisområde Malmö för ytterligare en stor utgift när polisen flyttar till det nya rättscentrumet på Porslinsgatan.

-Vi kommer att fundera på vad vi kan göra och vi fortsätter att vända och vrida på alla resurser. Till exempel kommer vi förmodligen att bli mer restriktiva med övertid om det absolut inte krävs.

- Det vi inte ger avkall på är trygghet och säkerhet, det kommer alltid i första rummet, säger Patric Heimbrand.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!