Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen bytte ut knarket – och lurade Bandidosman

Här grips Bandidosmannen i anslutning till kokaingömman i skogen utanför Värnamo. Ytterligare en person greps vid tillfället men den personen är inte brottsmisstänkt i nuläget. Till vänster i bild, polisens spanare.Foto: Polisen.
Jan Hofvenstam, sektionschef vid polisen i region Öst visar upp ett av de automatvapen som påträffades i en lägenhet i Gnosjö. Vapnen knyts till en man i den innersta kärnan av Bandidos i Småland.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisens spanare följde den 30-årige Bandidosmannen ut i skogen och avslöjade en knarkgömma.

Efter att drogerna bytts ut till ofarligt pulver greps mannen – som även kopplas till ett fynd av två automatvapen. Nu åtalas han och ett ungt par för vapen och narkotikabrott.

– Detta är en del av den pågående gängkonflikten i Värnamo, säger polischefen Håkan Boberg.

Småstadsidyllen Värnamo med omkring 18 000 invånare har haft en svår tid. Under ett par års tid har ljudet av skottsalvor och kraftiga detonationer ekat genom gatorna. 

Bakgrunden: ett blodigt, våldsamt och urskiljningslöst revirkrig mellan två stridande kriminella grupperingar. 

På ena sidan mc-gänget Bandidos, på den andra, ett löst sammansatt nätverk där medlemmar glider in och ut beroende på var lojaliteten för närvarande ligger.

Polisen har beskrivit det som ”en slags tuppfäktning” med det uttalade syftet att lägga beslag på den mycket lukrativa narkotikahandeln.

LÄS MER: Knarkkrig bakom våldet i småstaden

Här, bara drygt 100 meter från polishuset (tegelbyggnaden i bakgrunden) attackerades en man med Bandidoskopplingar några dagar före jul. Polisen vill inte kommentera ärendet i detalj men säger sig ha goda insikter i kring vilka som fanns på platsen. Enligt underrättelseuppgifter ska överfallet ha varit den utlösande faktorn till de senaste våldsdåden i Värnamo.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Mordförsök på öppen gata

Men flera uppgifter pekar på att uppgörelserna även kan ha så triviala orsaker som personliga motsättningar mellan de inblandade. 

Bland annat pekas ett storslagsmål några dagar före jul i centrala Värnamo ut som en utlösande orsak till de våldsamma sammandrabbningarna under årets första månader.

– Det är förmodligen så, vi har underrättelseinformation som sammanställs och används för att kartlägga de här individerna, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo som dock inte vill kommentera enskilda uppgifter om händelser.

Chefsåklagaren Lena Medelius.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
På en presskonferens på tisdagen berättade polis och åklagare om tillslaget mot Bandidosmannen. ”Ett slag mot den organiserade brottsligheten”, säger Håkan Boberg, lokapolisområdeschef i Värnamo.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han höll tillsammans med chefsåklagaren Lena Medelius och sektionschefen Jan Hofvenstam vid polisen i region Öst en pressträff på tisdagen i polishuset i Värnamo. Anledningen: ett lyckat tillslag i slutet av förra året som nu har lett till att ett ungt par i 20-årsåldern åtalas för grovt vapenbrott tillsammans med en 30-åring med nära band till den innersta kärnan i en av Bandidos lokalavdelningar. 

Polisens knarkfälla för Bandidosmannen

Bandidosmannen åtalas även för grovt narkotikabrott.

– Detta är ett bra och viktigt steg i kampen mot den organiserade brottsligheten i Värnamo, säger lokalpolischefen och får medhåll av de andra representanterna från rättsväsendet.

Vapenfyndet gjordes i början av november i samband med att polisen slog till mot ett ungt par i Gnosjö efter misstankar om att de var påverkade av narkotika.

– Under en husrannsakan påträffades två automatvapen i deras lägenhet. Det ena vapnet, en kulsprutepistol, var laddat och låg på en väska i en garderob. I väskan fanns ett annat vapen, ett halvautomatiskt gevär, säger Jan Hofvenstam.

I en garderob i Gnosjö hittade polisen under en husrannsakan två automatvapen. Ett av dem var laddat och lätt tillgängligt. Båda vapnen kopplas till mannen med tydliga band till Bandidos innersta kärna i Småland.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Det är två förhållandevis avancerade och farliga vapen

Vapnen kopplas till den 30-årige Bandidosmannen. Han har enligt polisens misstankar fått det yngre paret att förvara vapnen åt honom.

– Det är två förhållandevis avancerade och farliga vapen, säger åklagaren Lena Medelius om fyndet i garderoben.

När polisen upptäckte mannens hemliga knarkgömma i skogen bytte de ut kokainet, satte upp kameror och väntade på att han skulle återvända. När han kom tillbaka dagen efter greps han.Foto: Polisen
I den här stammen i skogen gömde Bandidosmannen kokain, enligt åklagaren.Foto: Polisen.

Hemlig spaning på Bandidosmannen

Men 30-åringen greps inte omedelbart efter vapenfyndet. I stället inleddes en spaningsoperation. Samtliga steg han tog övervakades i största hemlighet och i slutet av november kunde spanarna följa honom till ett skogsparti söder om Värnamo.

– När han lämnade platsen igen kontrollerades området med en narkotikasökhund och i en trädstam påträffades drygt ett hekto kokain, säger Jan Hofvenstam.

Narkotikan togs i beslag och byttes i största hemlighet ut under natten mot vitt, ofarligt pulver.

– Nästa dag kom mannen igen och när han gick fram mot trädet grep vi honom.

Åtalet mot de tre personerna lämnades in på tisdagen och såväl polis som åklagare är nöjda med utredningen, som de anser är ytterligare ett hårt och välriktat slag riktat mot den undre världen i Värnamo.

– Mängden narkotika som hittades i skogen visar tydligt att det inte var för eget bruk, detta var ägnat för vidareförsäljning, säger åklagaren.

Här spanar polisen på Bandidosmannen.Foto: Polisen
Arbetet med att slå ut de kriminella nätverken fortsätter

Men Håkan Boberg är noga med att understryka att mycket mer återstår att göra.

– För oss är det naturligtvis en framgång i att kunna få bort narkotika och vapen från gatorna. Men det är en del av många och arbetet med att slå ut de kriminella nätverken fortsätter, säger han.

Efter en drive by-skjutning i centrala Värnamo natten mot den 10 januari i år kunde fem personer gripas efter en polisjakt. Fyra av dem är häktade för mordförsök.

Det är det senaste våldsdådet som kopplas till den pågående våldsvågen.

LÄS MER: Kriminella försöker ta över Värnamo 

 

Våldsvågen i Värnamo

Här är de våldsdåd som inträffat i Värnamo på senare tid som kan kopplas till den pågående konflikten mellan Bandidos och ett lokalt kriminellt nätverk.

Jätteslagsmål på öppen gata

På eftermiddagen 21 januari rök två gäng, Bandidos och ett annat, ihop på Växjövägen, alldeles nära polishuset. Enligt polisuppgifter till Värnamo Nyheter blev en man från Bandidos knivskuren, sedan ska det andra gänget ha försökt köra över honom med bil. Händelsen rubriceras som mordförsök och anses av poliskällor vara den utlösande faktorn till den senaste tidens våldsdåd.

Sprängning vid lägenhet

• På juldagsmorgonen fick polisen larm om en explosion vid ett flerfamiljshus i Anderstorp i Gislaveds kommun. En ruta krossades innan spränganordningen kastades in i en lägenhet.

Detonation vid bil

• Tidigt på morgonen den 3 januari detonerade något i anslutning till en parkerad bil i ett lugnt villaområde i Värnamo. Flera grannar som låg och sov vaknade av den höga smällen. Ingen person skadades men bilen fick omfattade skador.

Attentat mot bil

• Natten mot måndag 7 januari exploderade en bil i Forsheda, där blev skadorna inte lika omfattande som vid explosionen i Värnamo, men nationella bombskyddet kallades in.

Skott mot lägenhet

• Tisdag 8 januari avlossades flera skott mot en lägenhet i centrala stan.

Förfärade grannar hörde minst tre skott avlossas vid midnatt, skytten eller skyttarna försvann i mörkret. I bostaden fanns två personer, en man och en kvinna. Ingen av dem skadades fysiskt men blev enligt polisen chockade.

Polisen misstänker att skotten kan ha avlossats mot fel lägenhet.

Flera skott mot bil och polisjakt

• Natten mot torsdag 10 januari blev flera personer som befann sig i en bil beskjutna från en annan bil. Polisen grep fem personer efter händelsen. I samband med polisjakten avlossades skott mot en av bilarna.

Dörr sprängs bort

• På morgonen den 23 januari sprängs en ytterdörr bort på ett bostadshus utanför Värnamo. Smällen var kraftig och de materiella skadorna stora. Polisen bekräftar samband till konflikten. ”Vi gör det för att allmänheten ska veta att det här inte vänder sig mot dem som inte är inblandade i konflikten”, säger lokalpolisområdeschef Håkan Boberg.

Detonation inne i Värnamo

• Strax efter klockan 01 natten mot 24 januari sker en detonation utanför en ytterdörr i ett flerfamiljshus i Värnamo. Enligt polisen var det en kraftig detonation.