Polisen bekräftar: Emilie död – utsattes för brott

En kropp har hittats i ett vattenhål på Själland. Polisen fick på kvällen definitivt besked att det rör sig om den försvunna tonårsflickan Emilie Meng.
Foto: PRIVAT
Ingen har sett Emilie Meng sedan hon lämnade järnvägsstationen i Korsør tidigt på morgonen den 10 juli.
Polisinspektör Kim Kliver på Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi säger att Emilie Mengs försvinnande är "en utmaning för polisen".
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

Ett likfynd som gjorts i vattnet i ett våtmarksområde på Själland har visat sig vara den försvunna danska tonårsflickan Emilie Meng.

– Det är hundra procent fastslaget att det rör sig om den efterspanade Emilie Meng, skriver polisen i ett pressmeddelande. 

Hon har fallit offer för ett brott, meddelar polisen nu.


FLER NYHETER OCH TV-KLIPP PÅ TOPNEWS

Kroppen hittades sent på julaftons eftermiddag i vattnet i ett våtmarksområde ute på landet vid Regnemarks Bakke nära Borup i Køge kommun, väster om Köpenhamn.

Snabbt uppstod misstanken att det kunde röra sig om kvarlevorna av den försvunna flickan Emilie Meng. Hon var 17 år när hon försvann.

Polisen drog omedelbart i gång en teknisk undersökning av platsen. Den pågick hela natten.

Midt- og Vestsjællands Politi gick på juldagsmorgonen ut med ett pressmeddelande om händelsen. Där bekräftades att likfyndet behandlas som ett misstänkt brott och att kroppen jämfördes med listan över försvunna personer.

Polisen underströk då att det rörde sig om en kropp som legat så länge i vatten att det i utgångsläget inte ens gick att fastställa om det rör sig om en man eller en kvinna.

Obducerades med prioritet

Kroppen obducerades med högsta prioritet på Retsmedicinsk Institut i Köpenhamn. Polisen fick ett definitivt besked från rättsläkaren på söndagskvällen.

Tidningen Ekstrabladet har talat med 42-årige Sonny Thomsen, som bor på en campingplats i närheten av det ställe där kroppen hittades. Han säger att han för några månader sedan såg bortkastade damkläder i området.

– En dag när jag kom på min moped såg jag en svart säck som låg intill vägen, berättar Sonny Thomsen för Ekstrabladet.

– När jag kom närmre såg jag att det låg ett bylte med damkläder i säcken. Jag är helt säker på det för där fanns en brunfläckad behå.

Sonny Thomsen har förhörts av polisen men det finns inget besked huruvida hans iakttagelser anses vara till hjälp för utredningen.

Inte ett enda spår

Den då 17-åriga Emilie Meng från Korsør har varit försvunnen sedan i somras. Under drygt fem månader har polis och anhöriga sökt förgäves efter henne.

Hon sågs senast på tågstationen i Korsør den 10 juli klockan 04 på morgonen. 17-åringen hade varit ute med några kompisar och bestämde sig för att promenera hem när vännerna tog en taxi.

Trots intensiva spaningar har polisen inte fått upp ett enda spår efter Emilie Meng sedan den morgonen.

– Det är märkligt. Normalt när en människa försvinner – oavsett om de är utsatta för brott eller om det inträffat en olycka – så finns det spår. Det är en utmaning för polisen, har polisens spaningsledare Kim Kliver sagt till Kvällsposten.

Tittar närmare på 200 personer

Vid en presskonferens med start klockan 20.30 i Vordingborg meddelar polisen så att Emilie Meng fallit offer för ett brott.

– Vi har hela tiden utgått ifrån att Emilie kunde ha utsatts för ett brott. Vi har granskat 20 000 personer och har nu nått så långt att vi har 200 personer som vi tittar närmare på, säger spaningsledaren Kim Kliver, enligt Ekstrabladet.

Han påpekar att 17-åringens kropp hittades på ett ställe där inte särskilt många människor rör sig. Det var en ren slump att en person som rastade sin hund gjorde fyndet på julafton.

– Inget pekade på att hon skulle finnas just där, säger Kim Kliver.

– Vi har gott hopp om att de spår vi säkrar på platsen ska hjälpa oss att komma vidare i utredningen. Och vi är ytterst angelägna att ställa den skyldige till svars.

DETTA HAR HÄNT

SÖNDAG 10 JULI: Klockan 04 anländer Emilie Meng och två väninnor med tåget från Slagelse till Korsør Station. Emilie bestämmer sig för att gå den sista biten hem. 

LÖRDAG 16 JULI: I tio timmar söker frivilliga med hund efter den försvunna flickan. Mellan 20 och 25 hundförare deltar. 

SÖNDAG 17 JULI: Runt 400 frivilliga söker efter Emilie runtom i Korsør. Familjen skriver ett öppet brev till Emilie Meng på Facebook där de vädjar till henne att komma hem. 

TORSDAG 21 JULI: Familjen utlyser en belöning på 40 000 danska kronor till den som kan lämna ett tips som gör att Emilie hittas levande. 

TISDAG 26 JULI: Analysen av ett blodspår som hittats i närheten av järnvägsstationen är klar. Fyndet visar sig inte vara från en människa. 

SÖNDAG 31 JULI: Emilie Meng skulle ha fyllt 18 år. 

FREDAG 5 AUGUSTI: Polisen förbjuder frivilliga att söka i vissa områden. Man är rädd att spår kan förstöras. 

SÖNDAG 7 AUGUSTI: Efterlysningsplakat hängs upp i Sverige och Tyskland. 

FREDAG 19 AUGUSTI: Frivilliga söker av vägen mellan tågstationen och Emilies hem. Två fynd görs och överlämnas till polisen. 

LÖRDAG 27 AUGUSTI: En reklambyrå engagerar sig i sökandet genom att placera ut digitala efterlysningar på sina reklamplatser på Danmarks järnvässtationer. 

ONSDAG 31 AUGUSTI: Polisen genomför sök i ett koloniområde i närheten av Korsør station. Polisen tar arkeologer till hjälp i sökandet. 

LÖRDAG 24 SEPTEMBER:  Polisens förundersökningsledare Søren Ravn-Nielsen kallar försvinnandet för ett mysterium: "Det är mycket ovanligt att sådana här saker, där unga människor försvinner spårlöst, inträffar i Danmark."

LÖRDAG 24 DECEMBER: En person som rastar sin hund vid Borup väster om Köpenhamn hittar en kropp i vattnet i ett våtmarksområde. Polisen spärrar av området och inleder teknisk undersökning.

SÖNDAG 25 DECEMBER: Rättsläkare konstaterar att kroppen är kvarlevorna efter Emilie Meng. Polisen slår fast att hon dödats ganska snart efter försvinnandet. Fallet är nu en mordutredning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!