Röstkort som kopplas till Gert-Inge hittat i skogen

Den 31 juli försvann Gert-Inge Bertinsson.
Gert-Inge, 70, hittades död den 10 augusti.
Foto: Polisen
Olle, 80, är försvunnen sedan den 3 augusti.
Foto: Privat
Yvonne Rudinsson.
Foto: LASSE SVENSSON

Två män från Ukraina är internationellt efterlysta för det misstänkta mordet på Gert-Inge Bertinsson i Markaryd. 

Polisen misstänker att männen stal pensionärens bil – som tre dagar senare syntes till 128 mil norrut, i Adak.

Kort därpå försvann Olle, 80, från området. 

Polisen utreder nu Olles försvinnande som ett misstänkt människorov – samtidigt har Anita Östlundh, 72, hittat ett röstkort i området där Olle försvann, och som har direkt koppling till Gert-Inge Bertinsson. 

Det var den 31 juli som 70-åriga Gert-Inge Bertinsson tog bilen, en Volvo XC 90, in till Markaryd i Småland för att besöka frisören.

När han lämnade frisören vid 17-tiden, och sedan dess har han inte synts till. 

Samma kväll anmäldes han försvunnen, och efter ett intensivt sökande hittades en kropp den 10 augusti – som med all säkerhet är Gert-Inge.

Polisen har bekräftat att det är Gert-Inges bil som synts till i Rentjärn.
Foto: Polisen

Sex dagar efter försvinnandet, den 6 augusti, var Anita Östlundh, 72, ute och rastade sin hund i skogen i Adak – 127 mil norr om Markaryd – när hon gjorde ett märkligt fynd, något som tidningen Norran var först med att berätta. På marken hittade hon ett röstkort adresserat till Markaryd och med direkt koppling till den misstänkt mördade Gert-Inge Bertinsson. 

– Jag tog kort på det och kastade det i soporna för jag kunde inte sätta det i samband med någonting då, det fanns inte på kartan. Jag trodde att någon turist stannat och fikat och tappat det, säger hon. 

Anita Östlundh tyckte att det var märkligt att ett röstkort från Markaryd hamnat i Adak så hon la upp bilden på Facebook. 

När Anita Östlundh var ute och rastade hunden i skogen i Adak fann hon ett röstkort kopplat till till Gert-Inge Bertinsson – 127 mil norr om Markaryd.
Foto: Privat

Följande veckor började Gert-Inges försvinnande få allt större uppmärksamhet och personer som sett bilden började höra av sig.

– I fredags började folk ringa som hade sett bilden på Facebook, så då kontaktade jag polisen. 

– Polisen har varit på platsen och undersökt men jag vet inte om de hittat nåt mera, säger hon. 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/har-hittades-gert-inge-–-och-har-sag-vittnen-bilen/

Två män efterlysta 

Två ukrainska medborgare i 50-årsåldern är internationellt efterlysta och häktade i sin frånvaro som misstänkta för dådet. 

Männen som är från Ukraina misstänks också ha stulit Gert-Inge Bertilssons bil. En av dem ska även ha försökt ta ut kontanter med Gert-Inges bankkort i Stockholm.

De har vistats i Sverige tillfälligt och är nu internationellt efterlysta.

Polisen misstänker samtidigt att männen kan ha lämnat landet. 

– Vi utesluter inte att fler personer kan komma att frihetsberövas, har Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Kronoberg, tidigare sagt till Kvällsposten.

Gert-Inges bil, en ljusbrun Volvo XC 90, är fortfarande inte hittad – och polisen har flera gången vädjat om tips från allmänheten.

Bekräftar: Samma bil

Men tre dagar efter att Gert-Inge Bertinsson anmälts försvunnen syntes bilen till i just Adak, i Västerbotten.  

Och dagen efter att vittnen sett bilen försvann ytterligare en pensionär – Olle, 80, från Rentjärn i Malå kommun.

Polisen bekräftar på måndagen till Norran att det är Gert-Inges bil som har synts till i Västerbotten, och polisen har rubricerat Olles försvinnande som misstänkt människorov.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson, vid polisen i Skellefteå, till Norran.

Det är bland annat på grund av uppgifterna om Gert-Inges bil som polisen har valt att rubricera Olles försvinnande som misstänkt människorov.

– Det finns i dag inga konkreta uppgifter som pekar mot att han blivit utsatt för någon form av brott. Men utifrån bland annat uppgifter kring att den här bilen varit synlig i trakterna i samband med försvinnandet så väljer vi att utreda det som ett möjligt människorov, säger Johann Kristiansson till tidningen.

Det finns i nuläget ingen skäligen misstänkt för något brott mot Olle.

Därför finns inte heller någon åklagare som har utsetts till förundersökningsledare, och utredningen hanteras av polisen i Skellefteå.

Spärrat av kring ett hus

Norran rapporterar även att det under helgen varit stor polisaktivitet i Adak och Malå – med dörrknackning, polishelikopter och flera polispatruller. 

Pådraget kopplas både till försvunne Olle från Rentjärn, och till misstänkt mördade Gert-Inge Bertinsson från Markaryd.

Bland annat har polisen spärrat av ett område kring en byggnad i Malå kommun. 


Brevbäraren Morgan Hellsten med vännen Jari Reconius.
Foto: Nina Svanberg

Brevbäraren såg bilen

Brevbäraren Morgam Hellsten, i Adak, har tidigare berättat för Expressen att han såg Volvon vid två tillfällena när han var ute med postbilen.  

– Jag såg den första gången på torsdagen (1 augusti) då jag mötte bilen på vägen, sa Morgam Hellsten.

Dagen efter såg Morgam bilen igen. Då valde han att följa efter den. 

– Jag körde ikapp för att kolla registreringsnumret mer exakt. Det stämde med polisens efterlysning. De krypkörde i snigelfart. Jag fick känslan av att de spanade. Jag låg väl bara en halvmeter efter. Det var två män i bilen, jag uppfattade dem som medelålders. Till slut tröttnade de på att jag följde efter och rivstartade. 

Morgam Hellsten ringde upp polisen och berättade att han sett bilen som var efterlyst som stulen från försvunne Gert-Inge i Markaryd. 

Olles hustru: ”Det är förfärligt”

Olles hustru Barbo har tidigare berättat för Expressen om hennes känslor kring hans försvinnande.

– Det är förfärligt att han inte kunde hittas första dagen. Det är grymt. Vi vill veta vad som hänt, sa hon.

Barbro berättade att han skulle ut på sin vanliga motionsrunda, men att något måste ha hänt på vägen.

– Jag for själv och kollade flera gånger. Jag tog bilen runt runt men hittade ingenting. Vi var ute flera timmar och körde runt på flera vägar men då vi inget hittade anmälde vi honom försvunnen, sa hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!