Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Barnen dog av svampförgiftning

Polisen slår nu fast att familjen förgiftades till följd av giftiga svampar. En misstanke är att de har ätit vit flugsvamp.
Foto: KLAS JAEDERFELT / KLAS JAEDERFELDT
Nu är den danska polisens utredning om den misstänkta förgiftning klar.
Foto: DANSKA POLISEN / DANSKA POLISEN

Hela familjen insjuknade mycket illa och två av barnen dog.

Nu slår polisen fast att de dog efter att ha ätit giftiga svampar.

Tragedin inträffade i oktober förra året. Familjen i danska Haslev, som bestod av 12 personer, blev hastigt sjuka och togs till sjukhus i ambulans.

För två av barnen var skadeläget så illa att läkarna inte kunde rädda deras liv. 

Inledningsvis misstänkte läkarna att familjen ätit förgiftade svampar som de plockat i det fria, vit eller lömsk flugsvamp pekades ut.

Pappan i familjen hävdade att de inte hade plockat svamp utan ätit av svamp de köpt i en livsmedelsbutik.

Slutsatsen offentliggjord

Men nu är utredningen om händelsen klar och på torsdagen offentliggjorde polisen sin slutsats: Familjen blev förgiftade av svampar som familjen själva plockat.

– Det rör sig om en tragisk olycka som inträffade i samband med att familjen åt svamp som plockats i det fria. Det finns ingen anledning att misstänka brott, säger Søren Ravn, vice polisinspektör vid polisen på Sydsjälland till Ekstrabladet.

I samband med händelsen i oktober gick sjukvården på Själland upp i beredskap för att kunna vårda familjen. Enligt en utredning som Styrelsen for Patientsikkerhed har gjort, fanns det inget som sjukvården kunde ha gjort annorlunda.

Barnen fick levertransplantation

Tvärtom räddades flera andra familjemedlemmar från att dö.

– Tragedin kunde ha varit ännu större om inte sjukvårdspersonalen hade agerat så professionellt i den akuta fasen, säger enhetschefen och överläkaren Anette Lykke Petri enligt Ekstrabladet.

Två av barnen fick transplantera sin lever i samband med att de behandlades för den livshotande förgiftningen på sjukhuset.