Polisen slår nu fast att familjen förgiftades till följd av giftiga svampar. En misstanke är att de har ätit vit flugsvamp. Foto: KLAS JAEDERFELT / KLAS JAEDERFELDTPolisen slår nu fast att familjen förgiftades till följd av giftiga svampar. En misstanke är att de har ätit vit flugsvamp. Foto: KLAS JAEDERFELT / KLAS JAEDERFELDT
Polisen slår nu fast att familjen förgiftades till följd av giftiga svampar. En misstanke är att de har ätit vit flugsvamp. Foto: KLAS JAEDERFELT / KLAS JAEDERFELDT
Nu är den danska polisens utredning om den misstänkta förgiftning klar. Foto: DANSKA POLISEN / DANSKA POLISENNu är den danska polisens utredning om den misstänkta förgiftning klar. Foto: DANSKA POLISEN / DANSKA POLISEN
Nu är den danska polisens utredning om den misstänkta förgiftning klar. Foto: DANSKA POLISEN / DANSKA POLISEN

Polisen: Barnen dog av svampförgiftning

Publicerad

Hela familjen insjuknade mycket illa och två av barnen dog.

Nu slår polisen fast att de dog efter att ha ätit giftiga svampar.

Tragedin inträffade i oktober förra året. Familjen i danska Haslev, som bestod av 12 personer, blev hastigt sjuka och togs till sjukhus i ambulans.

För två av barnen var skadeläget så illa att läkarna inte kunde rädda deras liv. 

Inledningsvis misstänkte läkarna att familjen ätit förgiftade svampar som de plockat i det fria, vit eller lömsk flugsvamp pekades ut.

Pappan i familjen hävdade att de inte hade plockat svamp utan ätit av svamp de köpt i en livsmedelsbutik.

Slutsatsen offentliggjord

Men nu är utredningen om händelsen klar och på torsdagen offentliggjorde polisen sin slutsats: Familjen blev förgiftade av svampar som familjen själva plockat.

– Det rör sig om en tragisk olycka som inträffade i samband med att familjen åt svamp som plockats i det fria. Det finns ingen anledning att misstänka brott, säger Søren Ravn, vice polisinspektör vid polisen på Sydsjälland till Ekstrabladet.

I samband med händelsen i oktober gick sjukvården på Själland upp i beredskap för att kunna vårda familjen. Enligt en utredning som Styrelsen for Patientsikkerhed har gjort, fanns det inget som sjukvården kunde ha gjort annorlunda.

Barnen fick levertransplantation

Tvärtom räddades flera andra familjemedlemmar från att dö.

– Tragedin kunde ha varit ännu större om inte sjukvårdspersonalen hade agerat så professionellt i den akuta fasen, säger enhetschefen och överläkaren Anette Lykke Petri enligt Ekstrabladet.

Två av barnen fick transplantera sin lever i samband med att de behandlades för den livshotande förgiftningen på sjukhuset. 

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag