Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen avslöjar tjuvarnas nya knep – mot äldre

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock
Polisen varnar nu för brotten mot äldre. Foto: Colourbox

Nu larmar polisen om brotten mot äldre – och berättar om tjuvarnas nya fräcka metoder.

– Bara i vårt polisområde väller det in anmälningar om det här. Vi jobbar för att hinna ikapp, berättar Staffan Gustavsson, polis på ärendesamordningen i sydöstra Götaland.

Många äldre drabbas av kriminella som tränger sig in bostaden och stjäl, enligt Staffan Gustavsson som arbetar på ärendesamordningen i polisområde sydöstra Götaland.

– Vi lägger mycket prioritet på åldringsbrotten. Kriminella besöker våra äldre i bostaden och ger sken av att komma från hemtjänsten eller sjukhuset. Sedan tar man saker av både ekonomiskt såväl som personligt värde, berättar han och fortsätter:

– Ruckas tryggheten i bostaden, då dras mattan undan för hela tryggheten i livet i stort.  

Nu avslöjar Staffan Gustavsson tjuvarnas nya, hänsynslösa metod.

Polisen varnar nu för brotten mot äldre. Foto: Shutterstock

Stjäl från sjukhuset för att luras

– Jag vet att man har stulit blåa brickor på sjukhus, berättar Staffan Gustavsson och syftar på de särskilda id-korten som sjukhuspersonal bär.

Han menar att tjuvarna därefter klär ut sig till sjukhuspersonal för att bli insläppta – och att de är beredda att gå ännu längre för att lägga vantarna på värdesaker:

– De har till och med masserat äldre med salvor för att maskera sitt onda uppsåt. 

Staffan Gustavsson uttrycker stor ilska och frustration mot de hänsynslösa tjuvarna:

– Det här är nidingsdåd. Man ger sig på gamla och sjuka. De rör sig över stora ytor, både nationellt och internationellt, berättar han – och uppmanar även allmänheten att hålla ögonen öppna efter särskilda beteenden hos misstänkta gärningspersoner.

Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock

"Besöker bensinstationer och tjuvtankar"

– Om man ser något misstänkt, som en bil, hör av er till oss. Fotografera gärna bilen och de som åker i den, säger Staffan Gustavsson och fortsätter:

– Man kanske besöker bensinstationer och tjuvtankar. Ser man ett fordon som kommer in med en konstig konstellation av människor med ett onormalt beteende, ta ett fotografi.

Han fortsätter:

– Gör inge egna bedömningar, polisen gör det. Stort som smått – hör av er till oss. Vi behöver hjälp för att kunna hjälpa. Bara i vårt polisområde väller det in anmälningar om det här. Vi jobbar för att hinna ikapp, säger Staffan Gustavsson.

"Vi jobbar för att hinna ikapp", säger polisen om åldringsbrotten. Foto: Colourbox

"Släpp inte in någon i er bostad"

– Från polisens sida vill jag säga: Ni som har äldre människor i er närhet, eller som är det: Släpp inte in någon i er bostad som ni inte känner igen, oavsett vad de säger att de kommer ifrån.

Polisen Staffan uppmanar de äldre att skaffa ett telefonnummer till den som ansvarar för vården, så att man kan kontrollera att den som knackar på dörren verkligen är rätt person.

Samtidigt hoppas han på nya rutiner från vårdens sida – som gör att äldre lättare kan veta vem som vill komma in.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!