Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen avslöjar: "Söker fler av Madsens verktyg"

Peter Madsen sitter häktad, misstänkt för mordet på Kim Wall.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Jens Möller vid polisen i Köpenhamn.
Foto: / CHRISTIAN ÖRNBERG
Det var intill en cykelbana på ön Amager som Kim Walls torso hittades i vattnet.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kim Wall följde med Peter Madsen ut på havet, med ubåten Nautilus.
Foto: / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Trots flera fynd i Kim Wall-utredningen pågår den danska polisens intensiva sökarbete fortfarande.

Men polisen söker mer än bara kroppsdelar.

– Vi letar bland annat efter verktyg som kan ha skadat Kim Wall, säger Jens Møller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.

Journalisten Kim Wall, 30, följde med uppfinnaren Peter Madsen på en tur med ubåten Nautilus, kvällen den 10 augusti. Planen var att hon skulle skriva en artikel om den danska mannen, som själv hade byggt farkosten. Runt 02.30, natten mot den 11 augusti, anmälde Kim Walls pojkvän henne försvunnen – hon hade inte kommit hem.

På förmiddagen den 11 augusti hittades ubåten, och Madsen själv, i Køgebukten. Peter Madsen räddades från fartyget som vid tidpunkten höll på att förlisa, men Kim Wall lyste med sin frånvaro. Senare kom det fram att Madsen själv sänkte Nautilus – för att dölja spåren från Kim Walls död.

Peter Madsen sitter häktad, misstänkt för mordet på svenska Kim Wall. Madsen nekar att han vållat Kim Walls död, men har erkänt att hon dog ombord på ubåten som följd av en olycka. Enligt Peter Madsens egen utsago ska han sedan ha dumpat hennes kropp till havs, i ett stycke.

15 stickskador

Ett intensivt sökarbete efter Kim Walls kvarlevor har pågått, sedan svenskan konstaterades försvunnen.

Den 21 augusti hittades en torso i vattnet vid den danska ön Amager, kroppsdelen visade sig tillhöra Kim Wall. På torson upptäckte polisen 15 stycken stickskador.


LÄS MER: Sex lögner som kan fälla Peter Madsen


Fredagen den 6 oktober gjordes ytterligare fynd. Vid dykningar i Køgebukten hittades Kim Walls huvud, ben och kläder, drygt en kilometer bort från den första fyndplatsen. Huvudet och kläderna var förpackade i påsar med metalltyngder i. På benen satt järnrör fastspända, med buntband.

– Det är Kim Walls huvud som har hittats. Huvudet låg i en påse, och i påsen låg också metallbitar. Vi har dessutom hittat två ben, säger Jens Møller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.

I påsen med kläderna hittade polisen även en kniv. Om det är kniven som orsakat de 15 stickskadorna i torson kan polisen ännu inte svara på.

Jens Möller berättade på lördagen att polisen funnit Kim Walls huvud, ben och kläder.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Letar efter verktyg"

Tidigare har polisen varit öppna med att sökarbetet fortsätter efter Kim Walls armar. Men nu kan Kvällsposten avslöja att det inte är allt som polisen letar efter i Öresund.

Polisen menar att det kan finnas verktyg som använts av Peter Madsen, som ännu inte är funna.

– Vi letar bland annat efter verktyg som kan ha skadat Kim Wall, säger Jens Møller till Kvällsposten.

Vilken typ av verktyg som polisen söker efter är inte specificerat, alla verktyg som kan kopplas till Kim Wall-utredningen är av intresse.

– Alla typer av verktyg är intressanta för oss, säger han.

Ett antal fynd har gjorts

Enligt Mattias Sigfridsson, kriminalkommissarie och den svenska polisens kontaktperson i utredningen, kan den danska polisen vara ute efter verktyg som stämmer överens med skadorna på Kim Walls kvarlevor.

– Om man gör en obduktion och därefter får svar och resultat från den, då kan man tänkas vara ute efter verktyg som matchar skadorna, säger han.


LÄS MER: Kim Walls kläder kan vara ett nyckelbevis


Han menar att det kan handla om viktiga bevis vid en rättegång.

– Åklagaren har bevisbördan. Det måste göras en händelsekedja och för det bör man finna utrustning eller verktyg som har använts vid brottet. Detta för att vid en rättegång kunna ge en så sann bild som möjligt över förloppet.

Mattias Sigfridsson, kriminalkommissarie och den svenska polisens kontaktperson i Kim Wall-utredningen.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Något verktyg som kan kopplas till Kim Wall-fallet har ännu inte hittats på svenskt område. Sigfridsson tycker däremot att det vore intressant om svensk polis fann något verktyg av relevans.

– Vi har än så länge inte hittat något som vi kan koppla till det danska brottet. Ett antal fynd har gjorts längs med den svenska kusten, kläder och annat, dock ingenting som är relevant för Kim Wall. Men vi värderar allt högt, hittar vi verktyg vore det jätteintressant, säger han.

Bearbetar tips

Svensk polis hjälper, sedan ubåtshistoriens början, sina danska kolleger med bland annat tipsmottagning.

– Min bild är att vi både på den svenska och danska sidan är öppna och letar efter saker som kan föra utredningen framåt. Just nu bearbetar vi tips som kommer in på svenska sidan. Vi hanterar det informationsflöde som finns och hjälper eventuellt till med det också.


LÄS MER: Svenska specialhundarna hittade Kim Walls kvarlevor


Verktygen i Kim Wall-fallet

Under utredningens gång har ett antal verktyg har nämnts i olika sammanhang.


Nylonsnöre

Madsen hävdade att Kim Walls kropp sänktes till havs, i ett stycke, med hjälp av ett nylonsnöre.


Hylsor från en hylsnyckelsats

För att tynga ner kroppen menade Peter Madsen att han hade använt hylsor från en hylsnyckelsats. Några hylsor har inte hittats.


Såg

Polisen har vid olika tillfällen nämnt att en såg ska ha använts i samband med brottet. Det är okänt om sågen är beslagtagen eller inte.


Järnrör

På Kim Walls torso var järnrör fastspända. Samma typ av järnrör ska ha varit fästa med buntband på hennes ben.


Kniv

I påsen med Kim Walls kläder hittades även en kniv. Om det är samma kniv som orsakat de 15 stickskadorna på torson kan polisen inte svara på.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!