Polis kommer till platsen där tre poliser ur ett specialkommando just dödat den misstänkte terroristen, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: Christian ÖrnbergPolis kommer till platsen där tre poliser ur ett specialkommando just dödat den misstänkte terroristen, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: Christian Örnberg
Polis kommer till platsen där tre poliser ur ett specialkommando just dödat den misstänkte terroristen, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: Christian Örnberg
Filmregissören Finn Nørgaard var en av gästerna på mötet i kulturhuset Krudttønden. Han träffades av 22-åringens kulor och omkom. Foto: Michael Probst/APFilmregissören Finn Nørgaard var en av gästerna på mötet i kulturhuset Krudttønden. Han träffades av 22-åringens kulor och omkom. Foto: Michael Probst/AP
Filmregissören Finn Nørgaard var en av gästerna på mötet i kulturhuset Krudttønden. Han träffades av 22-åringens kulor och omkom.  Foto: Michael Probst/AP
Vid det andra attentatet sköts en vakt utanför Köpenhamns synagoga ihjäl. Två poliser skottskadades. Efteråt växte ett blomsterhav fram på platsen. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-BildVid det andra attentatet sköts en vakt utanför Köpenhamns synagoga ihjäl. Två poliser skottskadades. Efteråt växte ett blomsterhav fram på platsen. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Vid det andra attentatet sköts en vakt utanför Köpenhamns synagoga ihjäl. Två poliser skottskadades. Efteråt växte ett blomsterhav fram på platsen. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Omar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: PolisenOmar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: Polisen
Omar Abdel Hamid El-Hussein. Foto: Polisen
Vid kulturhuset Krudttønden avlossade gärningsmannen 40 skott. Måltavla var svenske konstnären Lars Vilks. Han fördes dock i skydd av svenska poliser som befann sig på platsen. Foto: Ola Torkelsson / TtVid kulturhuset Krudttønden avlossade gärningsmannen 40 skott. Måltavla var svenske konstnären Lars Vilks. Han fördes dock i skydd av svenska poliser som befann sig på platsen. Foto: Ola Torkelsson / Tt
Vid kulturhuset Krudttønden avlossade gärningsmannen 40 skott. Måltavla var svenske konstnären Lars Vilks. Han fördes dock i skydd av svenska poliser som befann sig på platsen. Foto: Ola Torkelsson / Tt

Polisen avslöjar: Så dödades terroristen

Publicerad

Målet för terrorattacken var svenske konstnären Lars Vilks.

Men 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein sköt i stället ihjäl två andra och skottskadade fem poliser.

Nu avslöjar dansk polis hur det verkligen gick till när terroristen Omar dödades några timmar senare.

Det skedde efter en skur av kulor mitt i ett bostadskvarter i centrala Köpenhamn. 22-åringen sköts till döds med vapen i båda händerna.

Den dramatiska terrorattacken i Köpenhamn skakade om hela Danmark och blev stort uppmärksammat även internationellt.

Allt tog sin start på eftermiddagen den 14 februari förra året när svenske konstnären Lars Vilks bjudits in till kulturhuset Krudttønden för att prata om yttrandefrihet.

Plötsligt dök 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein upp utanför och avlossade 40 skott mot Krudttøndens entré.

Målet för attacken tros enligt polisen ha varit Lars Vilks.

En 55-årig man träffades och dog. Två poliser skottskadades också. Konstnären och Muhammedtecknaren Lars Vilks fördes oskadd i säkerhet via en bakdörr.

Synagogan attackeras

Tio timmar senare närmade sig samma gärningsman synagogan på Krystalgade där det pågick en bat mitsva, en judisk konfirmationsfest.

Två poliser och en vakt från den judiska församlingen vaktade vid ingången. Plötsligt sköt 22-åringen mot poliserna och vakten. Den sistnämnde träffades i huvudet och avled. Poliserna sköts i en arm respektive ett ben och överlevde.

Efter en intensiv polisinsats spårades Omar Abdel Hamid El-Hussein till ett bostadskvarter i centrala Köpenhamn och sköts till döds av ett speciellt poliskommando.

Klockan var då 05.17 på söndagsmorgonen - 14 timmar efter det första terrorattentatet mot lokalen där Lars Vilks fanns.

Nu, elva månader senare, har den danske åklagaren offentliggjort en rapport som i detalj beskriver händelseförloppet när 22-åringen sköts till döds av polisens kulor.

Gömde sig

Omar Abdel Hamid El-Hussein hade observerats en stund innan på Svanevej i stadsdelen Nørrebro och hans utseende motsvarade signalementet på den misstänkte gärningsmannen.

Vid den aktuella adressen såg poliserna hur 22-åringen gömde sig i porten med ryggen mot dörren.

De tre poliserna bestämde sig för att slå till och drog sina vapen. Två av dem tar betäckning på var sin sida om den civilmålade polisbilen. Den tredje polismannen sitter kvar i bilen.

– Det är polisen. Upp med händerna, ropar en av poliserna.

I samma ögonblick vänder sig 22-åringen om och börjar skjuta mot poliserna. Omar Abdel Hamid El-Hussein var enligt rapporten beväpnad med en pistol i vardera handen, en Walther PPK kaliber 7,65 millimeter samt en pistol kaliber 9 millimeter.

Ett av skotten träffade polisbilens backspegel och for vidare in genom sidorutan. Skottet swishade förbi polismannen och landade i bilens rattstång.

30 skott avlossas

Från en butikskamera syns hur polismannen som hukar sig vid polisbilens front plötsligt börjar skjuta mot 22-åringen. Minst 30 skott avlossas.

– Det stora antalet skott har att göra med att gärningsmannen bar skottsäker väst. Det har beskrivits som att han fortsatte att stå upp trots raden av träffar, skriver åklagaren i sin rapport.

De flesta av skotten träffade honom framifrån. Inget av skotten tog i huvudet.

Till sist vacklar Omar Abdel Hamid El-Hussein omkull med sina vapen i händerna. Poliserna gör inget för att hjälpa honom, trots att han var dödligt sårad.

En av poliserna skrek till honom, men det kom ingen reaktion tillbaka.

Att poliserna inte går fram till 22-åringen beror på farhågorna att det kan finnas medgärningsmän. Man utesluter inte heller att han bär ett bombbälte.

En stund senare kommer fler poliser till platsen. Även en läkare rekvireras, som konstaterar dödsfallet, skriver BT.

Inget brott

Åklagaren, statsadvokat Lise-Lotte Nilas, har efteråt konstaterat att poliserna som deltog i dödsskjutningen inte kan misstänkas för något brott. De anses enbart bara ha utfört sitt uppdrag.

Vid polisens utredning framkom att ytterligare fem personer kunde misstänkas för inblandning i terrorattentatet. Samtliga greps och fyra har suttit häktade i cirka elva månader i väntan på rättegång.

Flera av de häktade misstänks för att på olika sätt hjälpt 22-åringen att genomföra attentatet.

Köpehamns byret har avsatt 30 förhandlingsdagar för rättegången, som troligen inleds i början av mars.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag