Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen avslöjar: Så åkte Madsens ubåt

Polisen avslöjar delar av den rutt som Peter Madsen åkte med sin ubåt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall avled ombord på ubåten Nautilus.
Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Den 21 augusti hittades delar av en kvinnogropp utanför Amager.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen sitter häktad, misstänkt för mord.
Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅ
Kim Wall ska ha fått en tung järnlucka i huvudet, ombord på båten.
Foto: / DEADLINE PRESS
En av de sista bilderna som togs på Kim Wall och Peter Madsen.
Foto: Ritzau
Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
1 / 8

Detaljerna runt den resväg som Peter Madsen åkte med sin egenbyggda ubåt, då den svenska journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen, har varit hårt sekretessbelagda.

Nu kan Kvällsposten berätta om delar av den rutt som fartyget åkte.

– Peter Madsens fartyg har varken varit intill land, eller i närheten av land, säger Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn till Kvällsposten.

Dansk polis har länge varit förtegen om rutten som Peter Madsen åkte med ubåten, dygnet då den svenska journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen. 

Polisen har varit mycket noggrann med att inte offentliggöra den precisa färdvägen – men kan nu avslöja: Peter Madsen styrde ubåten Nautilus ut från Öresund, och in i Køgebukten. Detta utan att någonsin vara intill, eller nära, land.

– Vi kan berätta att ubåten åkte från sydliga delar av Öresund, vidare till Køgebukten. Peter Madsens fartyg har varken varit intill land, eller i närheten av land, säger Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn till Kvällsposten.


LÄS MER: Polisen: "Vi vet vem tredje personen är"


Delar av en kvinnokropp hittades vid den danska ön Amager, den 21 augusti – elva dagar efter att Kim Wall anmäldes saknad. Med hjälp av DNA, bland annat från svenskans hårborste, kunde polisen konstatera att kvarlevorna tillhörde Kim Wall.

Polisen fortsätter att leta efter ytterligare kroppsdelar i Køgebukten, eftersom många ledtrådar leder till området.

– Vi söker vidare i vattnet runt Køgebukten. Några fler tips om kroppsdelar har vi däremot inte fått in, säger han.

Hjälper danska kolleger

Svensk polis har länge assisterat danskarna i arbetet med Kim Wall.

– Polisen i Sverige har dels bidragit med hjälp genom duktiga sök- och likhundar. Utöver det får vi hjälp av svensk polis när någon ska förhöras i Sverige, eller om det ska inhämtas upplysningar från svenska verksamheter och liknande, säger Jens Möller.

Svensk polis har assisterat danskarna med sök- och likhundar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kriminalkommissarien Mattias Sigfridsson är ansvarig för den svenska polisens arbete i Kim Wall-fallet. Han bekräftar vad Jens Möller berättar.

– Det finns vissa saker som måste utföras i Sverige, då är det den svenska polisen som ansvarar för det. Vi fortsätter att stötta våra danska kolleger, säger Mattias Sigfridsson.


LÄS MER: Polisen ger inte upp i sökandet efter Kim


Dog av järnlucka

Peter Madsen har berättat att Kim Wall avled ombord på hans båt, som följd av en olycka. Av misstag ska Madsen råkat släppa en 70-kilos järnlucka i huvudet på Kim Wall, vilket ledde till hennes omedelbara död. Därefter dumpade han hennes kropp till sjöss. 

Madsen har erkänt sig skyldig till brott mot griftefriden, men inte till mord. Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen tror däremot att Peter Madsen har mördat Kim Wall – därför sitter Madsen omhäktad i fyra veckor, sedan den femte september, misstänkt för mord.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!