Polisen avslöjar delar av den rutt som Peter Madsen åkte med sin ubåt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPolisen avslöjar delar av den rutt som Peter Madsen åkte med sin ubåt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen avslöjar delar av den rutt som Peter Madsen åkte med sin ubåt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall avled ombord på ubåten Nautilus. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅNKim Wall avled ombord på ubåten Nautilus. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall avled ombord på ubåten Nautilus. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Den 21 augusti hittades delar av en kvinnogropp utanför Amager. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNDen 21 augusti hittades delar av en kvinnogropp utanför Amager. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 21 augusti hittades delar av en kvinnogropp utanför Amager. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen sitter häktad, misstänkt för mord. Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅPeter Madsen sitter häktad, misstänkt för mord. Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅ
Peter Madsen sitter häktad, misstänkt för mord. Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅ
Kim Wall ska ha fått en tung järnlucka i huvudet, ombord på båten. Foto: / DEADLINE PRESSKim Wall ska ha fått en tung järnlucka i huvudet, ombord på båten. Foto: / DEADLINE PRESS
Kim Wall ska ha fått en tung järnlucka i huvudet, ombord på båten. Foto: / DEADLINE PRESS
En av de sista bilderna som togs på Kim Wall och Peter Madsen. Foto: RitzauEn av de sista bilderna som togs på Kim Wall och Peter Madsen. Foto: Ritzau
En av de sista bilderna som togs på Kim Wall och Peter Madsen. Foto: Ritzau
Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENJens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Polisen avslöjar: Så åkte Madsens ubåt

Publicerad

Detaljerna runt den resväg som Peter Madsen åkte med sin egenbyggda ubåt, då den svenska journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen, har varit hårt sekretessbelagda.

Nu kan Kvällsposten berätta om delar av den rutt som fartyget åkte.

– Peter Madsens fartyg har varken varit intill land, eller i närheten av land, säger Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn till Kvällsposten.

Dansk polis har länge varit förtegen om rutten som Peter Madsen åkte med ubåten, dygnet då den svenska journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen. 

Polisen har varit mycket noggrann med att inte offentliggöra den precisa färdvägen – men kan nu avslöja: Peter Madsen styrde ubåten Nautilus ut från Öresund, och in i Køgebukten. Detta utan att någonsin vara intill, eller nära, land.

– Vi kan berätta att ubåten åkte från sydliga delar av Öresund, vidare till Køgebukten. Peter Madsens fartyg har varken varit intill land, eller i närheten av land, säger Jens Möller, chef vid mordenheten i Köpenhamn till Kvällsposten.

 

LÄS MER: Polisen: "Vi vet vem tredje personen är"

 

Delar av en kvinnokropp hittades vid den danska ön Amager, den 21 augusti – elva dagar efter att Kim Wall anmäldes saknad. Med hjälp av DNA, bland annat från svenskans hårborste, kunde polisen konstatera att kvarlevorna tillhörde Kim Wall.

Polisen fortsätter att leta efter ytterligare kroppsdelar i Køgebukten, eftersom många ledtrådar leder till området.

– Vi söker vidare i vattnet runt Køgebukten. Några fler tips om kroppsdelar har vi däremot inte fått in, säger han.

Hjälper danska kolleger

Svensk polis har länge assisterat danskarna i arbetet med Kim Wall.

– Polisen i Sverige har dels bidragit med hjälp genom duktiga sök- och likhundar. Utöver det får vi hjälp av svensk polis när någon ska förhöras i Sverige, eller om det ska inhämtas upplysningar från svenska verksamheter och liknande, säger Jens Möller.

Svensk polis har assisterat danskarna med sök- och likhundar.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kriminalkommissarien Mattias Sigfridsson är ansvarig för den svenska polisens arbete i Kim Wall-fallet. Han bekräftar vad Jens Möller berättar.

– Det finns vissa saker som måste utföras i Sverige, då är det den svenska polisen som ansvarar för det. Vi fortsätter att stötta våra danska kolleger, säger Mattias Sigfridsson.

 

LÄS MER: Polisen ger inte upp i sökandet efter Kim

 

Dog av järnlucka

Peter Madsen har berättat att Kim Wall avled ombord på hans båt, som följd av en olycka. Av misstag ska Madsen råkat släppa en 70-kilos järnlucka i huvudet på Kim Wall, vilket ledde till hennes omedelbara död. Därefter dumpade han hennes kropp till sjöss. 

Madsen har erkänt sig skyldig till brott mot griftefriden, men inte till mord. Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen tror däremot att Peter Madsen har mördat Kim Wall – därför sitter Madsen omhäktad i fyra veckor, sedan den femte september, misstänkt för mord.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag