Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen avhyser nu folk från tältlägret

Flera av aktivister och EU-migranter har satt sig på trappan till stadshuset för att demonstrera.
Foto: Tomas Leprince
Många poliser är på plats.
Foto: Tomas Leprince
Vid 10-tiden lämnar de boende lägret.
Foto: Tomas Leprince
Drönarbild från lägret.
Foto: Fritz Schibli
De som demonstrerar står bakom stängslet. De stampar även och skramlar i stängslet.
Foto: Thomas LePrince
Polisens presstalesman är på plats vid lägret.
Foto: Tomas Leprince
Många poliser står och vaktar de som demonstrerar.
Foto: Tomas Leprince
Tidigt i morse var det upprörd stämning vid lägret.
Foto: Tomas Leprince
Bilder från lägret
Foto: Tomas Leprince
Några av de som bor i lägret.
Foto: Tomas Leprince
Polisen fick ingripa under morgonen.
Foto: Tomas Leprince
Stängsel har satts upp runt lägret.
Foto: Tomas Leprince
Många personer på plats.
Foto: Tomas Leprince
Foto: Thomas Leprince
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
1 / 17

Efter att ha spärrat av och börjat evakuera lägret på Sorgenfri gick Malmö stad in med personal, bärgare och grävskopor vid 08-tiden på tisdagsmorgonen. Vid 08.30 gick de boende från tomten och polisen stängde grindarna.

Nu är både de vräkta migranterna och aktivister utanför Stadshuset för att demonstrera.

– I eftermiddag ska vi träffa personal från den rumänska ambassaden, det är egentligen där problemet måste lösas, säger Carina Nilsson, kommunalråd för sociala resursförvaltningen.

Under måndagsnatten var det lugnt i lägret. Men vid 04-tiden på måndagsnatten inleddes aktionen för att avhysa migranter i lägret på Sorgenfri i Malmö. Kvällspostens Matias Rankinen var på plats och berättade att migranterna hade en känsla av att insatsen var på väg att genomföras.

– Vissa av de boende lämnade i bilar innan polisen anlände.

Polisen började föra upp ett stängsel mot Industrigatan. Utanför stod ett 40-tal aktivister och ropade: "En för alla, alla för en". Stämningen på platsen var då hätsk men inte aggressiv.

"Ingen långsiktig lösning"

Just nu är de vräkta migranterna och aktivister utanför Stadshuset för att demonstrera. Enligt Kvällspostens utsände Claes Carlson handlar det om att de vill ha någonstans att vara när det blir kallt.

– De sa att huvudsaken är att vi har någonstans att ta vägen, säger Claes Carlson.

Under långa stunder under förmiddagen väntade aktivister och migranter på att Carina Nilsson (S), kommunalråd för sociala frågor, skulle dyka upp.

Vid 11.30-tiden gjorde hon det. I Expressen och Kvällspostens tv-sändning berättar hon att Malmö stad erbjuder fem nätter på evakueringsboende – och att migranterna ska få fika och hygienartiklar.

– Sen kommer vi också träffa personal från rumänska ambassaden. Det är egentligen där problemet måste lösas. Det finns ingen långsiktig lösning om man inte har ett jobb i Sverige, säger Carina Nilsson.

Hon påpekade att alla EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat medlemsland i tre månader. För att få stanna krävs dock att man studerar, jobbar eller kan visa att man är självförsörjande.

– Vi har varit oerhört tydliga att vi inte kommer ta fram ett alternativt boende än det som funnits vid Sorgenfri.  Jag har varit jättetydlig just för att inte ge hopp utan i stället vädja för att de inte ska utsätta sig för situationen. Jag träffade delar representant nätverk i fredags och var då tydlig: vi kommer följa planen.

En polisman skadad

Vid evakueringen av lägret tidigt på morgonen skadades en polisman lindrigt och en aktivist greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Nyhetsbyrån TT pratade med en av aktivisterna var på plats.

– Det var hotfull stämning från början. De omringade oss, började släpa i väg folk, släpade dem genom gruset. De som de tyckte gjorde motstånd fick ta emot knytnävsslag, säger Samuel som inte ville uppge sitt efternamn.

Strax innan klockan 06 sa Lars Förstell från polisen att de ännu inte gått in i lägret, utan endast spärrat av området utanför.

– Det finns boende kvar, men det finns även boende som frivilligt lämnat platsen sedan tidigare. Det finns ett färre antal kvar av de som varit bosatta där, jämfört med tidigare i veckan. Ännu har vi inte påbörjat avhysningen av de boende, säger Förstell.

– Det finns även de som protesterar som fortfarande befinner sig inne på den tomt som har varit den så kallade bosättningen. Vi har inte alls gått in innanför det staket som omgärdar själva tomten.

Gravid kvinna i lägret

Svenska kyrkan fanns på plats i lägret med personal.

– Vi vill vara närvarande och har varit här i ett par dagar nu, säger prästen Per Kristiansson som vittnar om stämningen bland de boende.

Bland annat berättade prästen att han och hans fru, som är barnmorska, talat med en gravid kvinna i lägret. Och hon var väldigt orolig och stressad "men under omständigheterna okej".

Stressen gäller för alla i lägret.

– Så på det sättet är det skönt att det blir av nu, även om det är fruktansvärt, säger Per Kristiansson till Kvällspostens Matias Rankinen.

Varför är ni här?

– Vi vill bidra till fred, lugn och frid mitt i det svåra.

Uppgift: Polis biten

Vid 07-tiden på morgonen berättade polisens presstalesman Robert Loeffel att området "säkrats upp" i avvaktan på Malmö stads insatser. Han bekräftade också att en polisman skadats ytterst lindrigt under insatsen. Han motiverade den tidiga insatsen med att arbetet planerats för att störa morgontrafiken så lite som möjligt och för att passa Malmö stads planering.

Erik Roshagen på Centrum för Social Rättvisa var på plats i lägret på morgonen. Organisationen har överklagat avhysningen i flera omgångar och Erik Roshagen var på plats som observatör. Men han och andra aktivister avhystes från tomten utan någon möjlighet att observera insatsen.

– Det har inte funnits någon på platsen för att dokumentera hur de boende behandlas, säger Erik Roshagen.

Vid 08.30-tiden hade alla de boende lämnat lägret. Många bar med sig sina sängkläder och tillhörigheter i plastpåsar. En gravid kvinna från lägret fick hjälp att ta sig till sjukhus för undersökning.

– Hon var orolig för sitt barn och ville kontrollera hur det mådde, säger Kvp:s utsände Claes Carlson som var på plats.

"Allt ska rivas"

Efter att lägret tömts på de boende kunde personal från Malmö stad börja riva lägret, som uppförts på ockuperad privat mark. Bärgningsbilar och grävmaskiner rullade in.

Den privata fastighetsägaren har under mer än ett år inte kunnat använda sin mark. Tomten var kraftigt nedskräpad och saneringen lär gå på minst en miljon kronor.

– Allt ska rivas och bäras ut. Det kommer att påbörjas i dag, vi väntar på klartecken från polisen att det är säkert, säger Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd på Malmö stad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!