Polisen avfärdar giftig hundmat som rykten

HELSINGBORG. Nu avfärdar polisen den senaste tidens varningar om att glykolförgiftad mat läggs ut till hundar som rykten.

– Om det är någon som misstänker ett brott så ber vi dem kontakta oss i stället för att bara lägga ut varningen på Facebook, säger Karim Ottosson till Helsingborgs dagblad.

Varken polisen eller Djursjukhuset i Helsingborg har konstaterat ett enda fall av djur som blivit glykolförgiftade de senaste månaderna, men likväl är många hund- och kattägare oroliga.

Ryktet om att någon lägger ut mat förgiftad med glykol sprider sig via Facebook. En varning om att blodkorv misstänkt förgiftad med glykol lagts ut på Eneborg har delats över 1500 gånger på Facebook sen i onsdags.

Dödlig dos

Även polisen i Göteborg rapporterar om att förgiftad mat hittats utomhus.

Karim Ottosson, biträdande närpolischef i Helsingborg, avfärdar dock varningarna som sätter skräck i djurägare som rykten.

– Om det är någon som misstänker ett brott så ber vi dem kontakta oss i stället för att bara lägga ut varningen på Facebook. Vi kan undersöka och ta prover om det finns misstanke om att mat som har lagts ut är förgiftad, säger han till Helsingborgs dagblad.

Veterinären Andrea Mårtensson på Djursjukhuset i Helsingborg kan bekräfta att man inte haft något fall gällande glykolförgiftning de två senaste månaderna. Men råder samtidigt djurägare att aldrig låta hunden äta något med okänt ursprung, enligt Helsingborgsdagbladet.

4 till 7 milliliter per kilo av det söta ämnet är en dödlig dos för hundar. Vanliga symptom på glykolförgiftning är kräkningar och ökad urinering.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!