Polisen är maktlös

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Länskriminalens kommissarie Tony Pallon drar paralleller med Al Capone och den amerikanska maffian när han kommenterar utvecklingen i det skånska gängkriget:
- Gangsterbossarna var skyddade och höll sig i bakgrunden. Det var därför det var så svårt att komma åt dem och få dem fällda.
De yrkeskriminella ledarna för de båda stridande falangerna har figurerat i mängder av utredningar, och misstänkts för inblandning i mord, mordförsök, våldsbrott, vapenbrott och grov narkotikahandel.
Men domarna är få och rör huvudsakligen trafikbrott och andra mindre allvarliga förseelser.
- Som Al Capone, konstaterar Tony Pallon.

Jobbar för högtryck

Skånepolisen arbetar för högtryck och på bred front för att komma åt de ansvariga bakom de attentat och skottdraman som på senare tid skakat framför allt Malmö och Lund.
- Det är organiserad mycket grov brottslighet med kontakt-ytor över hela landet, fortsätter Tony Pallon.
- För dem är det vardagsmat att skaffa sprängämnen och vapen.

Pengar och hämnd

Och allt kretsar kring pengar, oförrätter, skulder och hämnd.
Teorier om att kriget skulle ha etniska och politiska förtecken avfärdar Tony Pallon.
Här handlar det om att kämpa till sig marknadsandelar inom narkotikahandeln i Sydsverige. Att få herraväldet över drogtrafiken.
Polisen har täta internationella utbyten och håller kontinuerligt kontakt med kolleger i hela Sverige.
Man har en klar bild av den kriminella verksamheten och de cirka 20 personer som utgör kärnan i de båda stridande falangerna. Men bevisen saknas.

Koppling till mc-gäng

Det finns klara kopplingar till mc-gängen. Framför allt har organisationerna i Göteborg och Malmö gemensamt agerat i stora narkotikaaffärer.
Den grovt belastade 20-åring, som leder den ena av Malmöfalangerna, var bland annat misstänkt för inblandning i förra årets beskjutning av polisstationen i Partille och skottlossningen mot flera polishelikoptrar på Säve flygplats.
Och 24-åringen som utsattes för granatattacken på Almgården har suttit häktad för mord i Göteborg.

Hundratals är hörda

Polisen har hört hundratals personer i jakten på de skyldiga bakom brottsvågen. Men medlemmarna i gängen och individer i dess utkanter håller tyst. Andra vittnen har sällan sett något som för utredningarna framåt.
- Det är inte för att de inte vågar. Utan för att de faktiskt inte kunnat se eller uppmärksamma vad som skett eller vem som gjort det, säger Tony Pallon.
- De här killarna är förslagna och försiktiga. Täckta, maskerade, mörkklädda. Och de agerar blixtsnabbt.

Vill ha förstärkning

I veckan räknar man med att få resultaten från tekniska undersökningar och DNA-analys från fynden på de senaste brottsplatserna.
Samtidigt förväntar sig polisen resursförstärkningar i jakten på bevis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag