Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens ilska mot Eliasson: "Kokar i leden"

Närpolischefen Anders Karlsson riktar stenhård kritik mot rikspolischefen
Foto: Privat
Det var under en Expressen TV-sändning från Almedalen som rikspolischefen Dan Eliassons SD-utspel kom.
Foto: Christian Örnberg
Faksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven.
Foto: / FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK
Faksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven.
Foto: / FAKSIMIL FRÅN TIDNINGEN SVENSK POLIS

Rikspolischefen Dan Eliassons utspel mot Sverigedemokraterna väcker reaktioner.

Närpolischefen Anders Karlsson gick under fredagen till angrepp i ett öppet brev – och är nu besviken på repliken som han har fått från sin chef.

– Det kokar i leden, säger Karlsson.

Det var under en Expressen TV-sändning från Almedalen tidigare i veckan som programledaren Hannes Nelander frågade rikspolischefen Dan Eliasson om han tänkte avgå om det skulle bli så att Sverigedemokraterna skulle hamna i regeringsställning efter valet 2018.

– Med största sannolikhet, svarade Eliasson.

Utspelet väcker reaktioner i poliskåren. På fredagen gick Anders Karlsson, närpolischef i Ljungby, Älmhult, Markaryd och Osby till angrepp på ett öppet brev som publicerades på Facebook.

"Jag fattar inte hur du kunde säga det du sade i Expressens tv- kanal häromdagen. Att säga att man avgår om Sveriges tredje största parti kommer till makten anstår inte en Rikspolischef", skriver Karlsson bland annat.


Karlsson, som varit polis sedan 1978, skriver att han uppskattar rikspolischefens "rättframhet och tydlighet", men riktar skarp kritik mot Eliassons politiska uttalanden.

"Det här var droppen för mig"

"I början av 1980- talet fick jag en plastpåse med urin i nacken på en hockeymatch mellan AIK- Djurgården. En annan gång fick jag ett ruttet ägg i skallen i samband med att vi skulle dela på en av de första Pridemanifestationerna och Maranatarörelsen. 2001 fick jag stoppa gatsten med skölden under EU- toppmötet i Göteborg. Bara några exempel på vad jag fått göra för att försvara demokratin. Mina politiska åsikter i sammanhanget är och har varit helt betydelselösa.", skriver Karlsson.

– Jag tycker att det finns en knivskarp gräns mellan vad en statstjänsteman kan säga och inte säga. Vi kan inte ta ställning, oavsett om det gäller politik, religion, kön eller sexuell läggning. I alla de frågorna måste vi vara neutrala, säger Karlsson som redan tidigare varit kritisk mot Eliassons ledarskap.

– Det här var droppen för mig. Jag har gått och knutit handen i fickan ett tag. Jag har inte skrivit i affekt, utan verkligen funderat igenom mitt brev, det är ingenting som jag bara skrivit ner och skickat i väg.

Enligt närpolischefen har Eliassons utspel varit i fokus under samtal med kolleger under veckan.

– Det kokar i leden, det gör det. I ett läge där alla chefer inom polisen måste vara på topp för att engagera personalen, mitt i en stor organisationsförändring... Då har vi inte tid med sånt här tjafs, vi måste fokusera på kärnverksamheten. Det här lägger fokus på helt fel saker och det tycker jag är tråkigt.

I det öppna brevet skriver han:

"Jag är stolt över att samtliga kolleger tar avstånd från ditt uttalande. Vi förstår vår roll som demokratins försvarare. Förstår du Dan?"

Besviken på Eliassons svar

I en spalt på tidningen Svensk Polis svarar rikspolischefen Eliasson på kritiken från Karlsson.

"På samma sätt som jag har rätt att nyttja min rätt till yttrandefrihet så är du är i din fulla rätt att ha synpunkter på mitt svar på frågor i en livesänd intervju. Jag uppskattar ett öppet samtal om den här typen av svåra och komplicerade frågor. Jag är säker på att både du, jag och alla andra polisanställda kan göra tydlig åtskillnad mellan våra personliga åsikter och att vara en professionell yrkesman eller yrkeskvinna".

Anders Karlsson är besviken över Eliassons replik och menar att det inte är konkret. "Ett politikersvar", säger han.

– Han går inte in på sakfrågorna över huvudtaget. Jag menar allvar med mina frågor. Det är ett ickesvar och inte ett svar som jag vill ha av min chef, säger Karlsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!