Närpolischefen Anders Karlsson riktar stenhård kritik mot rikspolischefen Foto: PrivatNärpolischefen Anders Karlsson riktar stenhård kritik mot rikspolischefen Foto: Privat
Närpolischefen Anders Karlsson riktar stenhård kritik mot rikspolischefen Foto: Privat
Det var under en Expressen TV-sändning från Almedalen som rikspolischefen Dan Eliassons SD-utspel kom. Foto: Christian ÖrnbergDet var under en Expressen TV-sändning från Almedalen som rikspolischefen Dan Eliassons SD-utspel kom. Foto: Christian Örnberg
Det var under en Expressen TV-sändning från Almedalen som rikspolischefen Dan Eliassons SD-utspel kom.  Foto: Christian Örnberg
Faksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven. Foto: / FAKSIMIL FRÅN FACEBOOKFaksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven. Foto: / FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK
Faksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven. Foto: / FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK
Faksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven. Foto: / FAKSIMIL FRÅN TIDNINGEN SVENSK POLISFaksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven. Foto: / FAKSIMIL FRÅN TIDNINGEN SVENSK POLIS
Faksimiler från Facebook och Svensk polis på de båda öppna breven. Foto: / FAKSIMIL FRÅN TIDNINGEN SVENSK POLIS

Polischefens ilska mot Eliasson: "Kokar i leden"

Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliassons utspel mot Sverigedemokraterna väcker reaktioner.

Närpolischefen Anders Karlsson gick under fredagen till angrepp i ett öppet brev – och är nu besviken på repliken som han har fått från sin chef.

– Det kokar i leden, säger Karlsson.

Det var under en Expressen TV-sändning från Almedalen tidigare i veckan som programledaren Hannes Nelander frågade rikspolischefen Dan Eliasson om han tänkte avgå om det skulle bli så att Sverigedemokraterna skulle hamna i regeringsställning efter valet 2018.

– Med största sannolikhet, svarade Eliasson.

Utspelet väcker reaktioner i poliskåren. På fredagen gick Anders Karlsson, närpolischef i Ljungby, Älmhult, Markaryd och Osby till angrepp på ett öppet brev som publicerades på Facebook.

"Jag fattar inte hur du kunde säga det du sade i Expressens tv- kanal häromdagen. Att säga att man avgår om Sveriges tredje största parti kommer till makten anstår inte en Rikspolischef", skriver Karlsson bland annat.

 

Karlsson, som varit polis sedan 1978, skriver att han uppskattar rikspolischefens "rättframhet och tydlighet", men riktar skarp kritik mot Eliassons politiska uttalanden.

"Det här var droppen för mig"

"I början av 1980- talet fick jag en plastpåse med urin i nacken på en hockeymatch mellan AIK- Djurgården. En annan gång fick jag ett ruttet ägg i skallen i samband med att vi skulle dela på en av de första Pridemanifestationerna och Maranatarörelsen. 2001 fick jag stoppa gatsten med skölden under EU- toppmötet i Göteborg. Bara några exempel på vad jag fått göra för att försvara demokratin. Mina politiska åsikter i sammanhanget är och har varit helt betydelselösa.", skriver Karlsson.

– Jag tycker att det finns en knivskarp gräns mellan vad en statstjänsteman kan säga och inte säga. Vi kan inte ta ställning, oavsett om det gäller politik, religion, kön eller sexuell läggning. I alla de frågorna måste vi vara neutrala, säger Karlsson som redan tidigare varit kritisk mot Eliassons ledarskap.

– Det här var droppen för mig. Jag har gått och knutit handen i fickan ett tag. Jag har inte skrivit i affekt, utan verkligen funderat igenom mitt brev, det är ingenting som jag bara skrivit ner och skickat i väg.

Enligt närpolischefen har Eliassons utspel varit i fokus under samtal med kolleger under veckan.

– Det kokar i leden, det gör det. I ett läge där alla chefer inom polisen måste vara på topp för att engagera personalen, mitt i en stor organisationsförändring... Då har vi inte tid med sånt här tjafs, vi måste fokusera på kärnverksamheten. Det här lägger fokus på helt fel saker och det tycker jag är tråkigt.

I det öppna brevet skriver han:

"Jag är stolt över att samtliga kolleger tar avstånd från ditt uttalande. Vi förstår vår roll som demokratins försvarare. Förstår du Dan?"

Besviken på Eliassons svar

I en spalt på tidningen Svensk Polis svarar rikspolischefen Eliasson på kritiken från Karlsson.

"På samma sätt som jag har rätt att nyttja min rätt till yttrandefrihet så är du är i din fulla rätt att ha synpunkter på mitt svar på frågor i en livesänd intervju. Jag uppskattar ett öppet samtal om den här typen av svåra och komplicerade frågor. Jag är säker på att både du, jag och alla andra polisanställda kan göra tydlig åtskillnad mellan våra personliga åsikter och att vara en professionell yrkesman eller yrkeskvinna".

Anders Karlsson är besviken över Eliassons replik och menar att det inte är konkret. "Ett politikersvar", säger han.

– Han går inte in på sakfrågorna över huvudtaget. Jag menar allvar med mina frågor. Det är ett ickesvar och inte ett svar som jag vill ha av min chef, säger Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag