Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polischefens hårda kritik efter politikernas fiasko

Johan Forssell (M): ”Vi står väldigt långt ifrån varandra”
”För mig är det ointressant vem som lämnade rummet först. Jag är lika besviken på samtliga inblandade”, säger polischefen Mats Karlsson om de havererade förhandlingarna.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Inrikesminister Mikael Damberg (S), Karolina Skog (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S), presenterade regeringens program efter att M, KD och L hoppat av förhandlingarna.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mats Karlsson, en av de tunga polischeferna i Region syd, är hård i sin kritik mot politikerna efter sammanbrottet i förhandlingarna om åtgärder mot gängvåldet.

– Det krävs mer skjutningar och sprängningar och offer för att få politiker att kunna enas om åtgärder verkar det som, skriver han på Twitter

Strax efter sammanbrottet i förhandlingarna twittrade Mats Karlsson, som är chef för polisens underrättelseenhet i Region syd, ut en bitter kommentar:

”Tar man saker på allvar så blir det allvar... nu blev det partipolitik i stället.

Det krävs mer skjutningar och sprängningar och offer för att få politiker att kunna enas om åtgärder verkar det som.

Godbitarna sparas kanske till respektive valrörelse?”

https://twitter.com/MkarlssonPOMA/status/1175409381032284160

Karlsson fick snabbt flera svar – bland annat från ordföranden i kommunstyrelsen i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som konstaterade:

”Det är så uselt.”

”Lika besviken på samtliga”

Mats Karlsson förklarar att han absolut inte tar någon politisk ställning till vem som sagt vad i de havererade förhandlingarna.

– För mig är det ointressant vem som lämnade rummet först. Jag är lika besviken på samtliga inblandade, säger han.

– Jag förväntar mig att de besinnar sig och säger ”vi måste prova igen”. Att de inte spelar det vanliga politiska spelet. Detta är en utmaning som kräver nya grepp.

”För mig är det ointressant vem som lämnade rummet först. Jag är lika besviken på samtliga inblandade”, säger polischefen Mats Karlsson om de havererade förhandlingarna.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Inga snabba lösningar

Mats Karlsson säger att det inom poliskåren funnits en förväntan på att de signaler om samarbete och samförstånd som har skickats ut skulle följas av konkret handling.

Sedan förstår förstås även poliser att allt inte kan hända meddetsamma.

– Vi är väl medvetna om att det inte finns några snabba lösningar. Ibland är det är viktigt att det tar tid, säger Mats Karlsson.

– Det är självklart att lagstiftning om så komplicerade saker som utökat myndighetssamarbete, kameraövervakning och hemliga tvångsmedel ska få ta den tid som krävs.

Gör om – gör rätt

Vad Mats Karlsson däremot inte kan acceptera är att alla de inblandade parterna har gett upp så fort.

– Jag hade hellre sett att de hade suttit kvar i rummet. Att de inte så snabbt hade bestämt sig för att de inte kommer överens, säger han.

– Min uppmaning till politikerna är som de sa i det militära – ”gör om och gör rätt”.

Morgan Johansson (S): ”De allra flesta punkter har vi tillmötesgått”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!