Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tilda, 17, protesterar: ”De flesta sköter sig”

Livstidsdömda Peter Madsen rymde från fängelset. Detta är övervakningsbilder där han ses rymma. Efter en lång polisinsats greps han. Mördaren tog en gisslan och hotade fängelsevakterna – med falskt bombbälte.
Roger Olsson är polischef i Ljungby.
Foto: Polisen
Tilda Johansson kör A-traktor och beskriver det som en hobby, med en stark gemenskap.
Foto: Privat

Högljudda och trimmade A-traktorer har fått allmänheten att slå larm. Ljungbys polischef Roger Olsson berättar att han gärna ser att fordonstypen förbjuds och försvinner.

Men det är ett förslag som inte landar i god jord hos alla. 

– Det finns många som sköter sig. Det är bättre att skärpa straffen, säger 17-åriga Tilda Johansson, som själv kör en kapad Volvo 940.

I Ljungby har A-traktorerna framför allt skapat uppståndelse och problem kring Oxtorget i kommunens centrala delar. 

Sedan början på juni står en totalförstörd och beslagtagen A-traktor på polisstationens parkeringsplats. Tre tonårspojkar färdades i bilen, när den körde av vägen och kraschade. De fördes till sjukhus med lindriga skador.

– Det har varit mer problem än vanligt med A-traktorerna ett tag nu och det är framför allt boende som störs. A-traktorerna gasar, sladdar och spelar hög musik och då är det klart det stör en del, säger polischef Roger Olsson.

I en intervju med Sveriges Radio P4 säger Ljungbys kommunpolis Hans Sjöberg att problemet med A-traktorerna blivit så pass stort att fordonstypen bör förbjudas.

Roger Olsson instämmer:

– Jag känner också så. Men det är över vårt huvud att avgöra om det ska finnas A-traktorer eller inte.

Sedan juni står en kraschad A-traktor på polisstationen i Ljungby.
Foto: Polisen

”Det är en kultur” 

I grund och botten är en A-traktor en vanlig bil som är registrerad som traktor eftersom växlarna är spärrade och hastigheten begränsad.

– För mig är A-traktorer en hobby. Det finns en gemenskap och det blir som en stor kultur. Man är en del av en grupp, säger A-traktorföraren Tilda Johansson, från Bökås utanför Tingsryd.

Tilda själv använder sin A-traktor för att bland annat ta sig till och från skolan. Som boende på glesbygden har hon nämligen långt till närmaste busshållsplats och är ibland beroende av sin bil. 

Detta gäller för A-traktorer

Den som äger en A-traktor ska även stå registrerad på fordonet och ansvara över det sätt som fordonet framförs.

Den som kör en A-traktor måste ha ett så kallat mopedkörkort/AM-körkort och vara minst 15 år gammal. 

En A-traktor är ofta registrerad på en förälder men framförs av en ungdom eller tonåring. Om fordonet framförs över den tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen kan därför föräldern ställas till svars för tillåtande av olovlig körning.


Källa: Polisen 

”Det förstör för oss andra” 

– Det finns ju många som sköter sig, så att förbjuda A-traktorer tycker jag är lite väl. Då är det bättre att skärpa straffen för de som inte sköter sig, säger Tilda, samtidigt som en tutande A-traktor drar förbi i bakgrunden och avbryter telefonsamtalet för en kort stund. 

Kan du förstå varför vissa blir irriterade på A-traktorerna? Nu precis hördes ju en som tutade rätt rejält? 

– Absolut, det finns jättemånga som inte sköter sig. Vissa kör utan ljuddämpare så det låter mycket, andra spelar musik och tutar. Jag tycker det är onödigt, för det förstör för oss andra. Det blir att folk får ett agg mot A-traktorer för att ett fåtal inte sköter sig.

Polischefen Roger Olsson uppmanar föräldrar till tonåringar med A-traktorer att bland annat vara uppmärksamma på om deras fordon är trimmade eller inte.

Framför allt eftersom det inte är säkert att färdas över den tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen. Men även eftersom föräldrarna själva kan ställas till svars om deras ungdomar kör för fort och orsakar problem.

– Vi kan inte totalförbjuda A-traktorer. Men vi kan uppmana föräldrar att vara uppmärksamma. Om man vet att ens tonåring kör för snabbt kan det bli tillåtande till olovlig körning, säger Roger Olsson.

SE FLER NYHETER: Polisens krypskyttar på Peter Madsen

Dömde mördaren flydde från fängelset

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!