Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens förslag: DNA-märk sprängmedel

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige.
Malmös polismästare vill enklare kunna spåra kriminella efter sprängningarFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Omfattande skador efter explosionen på Edvard Lindahlsgatan i Malmö i november 2019Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trapphuset efter sprängningen i ett flerfamiljshus i Almgården i MalmöFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På senare tid har Sydsverige drabbats av en sprängningsvåg. Och sedan årsskiftet har flera sprängningar skett i Stockholm. Nu föreslår Polisregion syd att DNA-märka sprängmedel.

Malmös polismästare Stefan Sintéus avslöjade på Twitter under onsdag kväll att Polisregion syd arbetar med ett förslag för DNA-märkning av kommersiella sprängmedel. Detta för att förenkla polisens utredningsarbete.

– Det har ju varit många sprängningar i regionen. Därför har vi satt ihop en grupp med människor som hanterar dem – tekniker, utredare, spanare med flera, säger Stefan Sintéus till SVT nyheter Skåne.

https://twitter.com/Stefan_Sinteus/status/1222483078876221440?s=20

Under den pågående operation rimfrost har polisen i Region syd beslagit 2,75 kilo sprängmedel sedan den 12 november 2019. 

Sprängmedlet som beslagits efter tillslag hos kriminella är ofta tillverkat i kommersiellt syfte. Därför vill Polisregion syd DNA-märka kommersiellt sprängmedel.

– Om man vid produktionen hade lagt i någon form av DNA, med information tillverkare och varifrån det kommer, så skulle det bli lättare att spåra, säger Stefan Sintéus till SVT.

Sprängningar i Stockholm

Sedan årsskiftet har det varit fyra sprängningar i Stockholm. Senaste skedde under natten till 21 januari i Kista där en person fördes till sjukhus.

Efter dubbelsprängningen i Kista fördes en person till sjukhus.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Nu arbetar sprängningskommissionen med att ta fram en rapport som är tänkt att presenteras till riksledningen. Polisregion syd hoppas att detta ska leda till nationella åtgärder.

– Jag har inte sett att man använt DNA på detta vis tidigare, säger Stefan Sintéus till SVT.

Ladda ner appen!Foto: Kvp