Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischef: Förbjud mc-gängen Hells Angels och Bandidos

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Gängexperten Patrik Andersson vid Malmöpolisen vill gärna se ett förbud mot mc-gängen Hells Angels och Bandidos.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tillsammans med Hells Angels har Bandidos varit indragna i flera våldsamma strider genom åren.Foto: STELLA PICTURES

MC-gängen Hells Angels och Bandidos har hundratals medlemmar i Sydsverige.

Men de utmanas ständigt om positioner i den undre världen av nya aktörer som försöker störa deras tillväxt för att kapa åt sig nya marknadsandelar i den undre världen.

– Här i Sydsverige är det framför allt Satudarah när det gäller mc-gängen som har expanderat, säger Patrik Andersson vid polisens underrättelseenhet i region Syd.

Historiskt sett är det mellan Hells Angels och Bandidos som konflikten om marknadsandelar har stått bland de kriminella mc-gängen. 

I Sverige såväl som på andra håll i Europa har blodiga försök att slå ut dem gjorts. Bland annat i Danmark där Hells Angels upprepade gånger har utmanats av bland andra kriminella nätverk som av polisen beskrivs som gatugäng.

Striderna mellan gängen har varit mycket våldsamma, framför allt i Danmark på senare år.

Mc-gängen vill undvika uppmärksamhet

Under flera år har Hells Angels och Bandidos dock fört en mer anonym tillvaro i Sverige. Bakgrunden är enligt polisens analyser att gängen inte vill dra på sig uppmärksamhet: vare sig från polisen eller från andra, konkurrerande gäng.

– Förr kunde man se dem köra i kortege genom städerna, det gör man inte i dag, säger Patrik Andersson.

I dag ligger mc-gängen lågt i Sydsverige. Bland annat för att man inte vill dra på sig uppmärksamhet från andra gäng, eller polisen, säger Patrik Andersson, gängexpert vid polisen i region Syd. Bilden är tagen i ett annat sammanhangFoto: KvP/Expressen

Han ser att mc-gängens mer diskreta tillvaro kan vara en direkt effekt av de hårdare tagen som myndigheterna i Danmark och Nederländerna nyligen visat gängen.

I Nederländerna har Hells Angels helt förbjudits efter en våldsam utveckling och i Danmark förbjöds gatugänget Loyal To Familia  (LTF) nyligen.

– Man har ju sett att det låg i farans riktning att mc-gäng kunde förbjudas även i Danmark och har därefter legat lågt där, säger Patrik Andersson och fortsätter:

– Historiskt vet vi att det som händer i den världen i Danmark även kommer hit till Sverige senare, säger Patrik Andersson.

Förbudet mot LTF gäller inledningsvis under en begränsad period, senare i augusti ska saken prövas i domstol.

Polisen: Förbjud Hells Angels och Bandidos

Enligt Ekstrabladet har förbudet mot LTF lett till ett fredsavtal mellan HA, Bandidos och Satudarah i Danmark. Syftet är glasklart: De vill inte hamna i någon som helst konflikt som skulle kunna eskalera och utmynna i våldsamma uppgörelser som skulle kunna få myndigheterna i Danmark att utfärda samma slags administrativa förbud mot mc-gängen som mot LTF.

Liknande fredsavtal har tidigare upprättats mellan ärkefienderna Hells Angels och Bandidos, då för att bilda enad front mot den främsta uppstickaren, Satudarah, som tydligt försökte störa ut Hells Angels.

Om gängen gemensamt stod upp mot det holländska mc-gänget skulle det bli lugnare för båda, ansåg skaparna av avtalet.

Loyal to familia etablerade sig i Sverige för några år sedan. Men expansionen tog aldrig riktigt fart och i dag är gänget tills vidare förbjudet i Danmark.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

Men trots att gängen ligger lågt fortsätter de att växa genom rekrytering av nya medlemmar. Men tillväxten sker inte i så rask takt att den är synbart märkbar, processen är långsam. Det kan ta flera år att bli fullvärdig medlem i ett mc-gäng som Hells Angels eller Bandidos.

Enligt polisens underrättelseinformation har de stora mc-gängen i Sydsverige omkring 150 fullvärdiga medlemmar. Minst lika många rör sig i kretsarna i form av undergrupperingar och stödgäng.

Så slår polisen till mot Hells Angels och Bandidos

Siffran har sett ungefär likadan ut de senaste åren.

Polisens strategier mot gängen varierar. Ett tydligt vapen är ständig uppmärksamhet.

Det kan exempelvis yttra sig i att medlemmar i mc-gäng och andra som rör sig i de kretsarna vid upprepade tillfällen blir kontrollerade av polisen eller vid riktade insatser vid mc-gängens fester i klubbhusen.

– Med tanke på våldet som bland annat drabbade Malmö förra året med flera mord och sprängdåd blev mc-gängen kanske inte lika hårt bevakade som tidigare. Men vi jobbar fortsatt mot dem, bland annat med underrättelser och andra insatser, det ska man inte tro något annat, säger Patrik Andersson.

Satudarah MC är ett av gängen som har försökt manövrera ut Hells Angels. Efter flera uppmärksammade dåd i Danmark har Satudarah, Hells Angels och Bandidos ingått ett fredsavtal.Foto: Polisen / Polisen

I dag finns det inget förbud mot mc-gäng i Sverige men Patrik Andersson efterlyser ett sådant i kampen för att kunna stoppa gängen från vidare expansion.

– Deras västar är brottsverktyg som kan användas för till exempel utpressning. I flera länder klassas Bandidos och Hells Angels som kriminella organisationer. Varför skulle inte vi kunna följa efter resten av Europa?

Hells Angels och Bandidos i Sydsverige

Bandidos är i dag representerade på följande orter i Sydsverige:

Ängelholm (probationary-avdelning)

Halmstad

Helsingborg

Höör (prospect)

Värnamo

 

Hells Angels finns i följande orter i Sydsverige:

Helsingborg

Hässleholm

Malmö

Källa: Hells Angels och Bandidos hemsidor

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.Foto: Kvällsposten