Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) vill se högre polisnärvaro. Foto: LEIF JOHANSSONSvedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) vill se högre polisnärvaro. Foto: LEIF JOHANSSON
Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) vill se högre polisnärvaro. Foto: LEIF JOHANSSON
Poliserna lyser med sin frånvaro på flera kommuners gator. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNPoliserna lyser med sin frånvaro på flera kommuners gator. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Poliserna lyser med sin frånvaro på flera kommuners gator. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
"Ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete", säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M). Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN"Ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete", säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M). Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
"Ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete", säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M). Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Politikern rasar över bristen på poliser

Publicerad

Poliserna lyser med sin frånvaro i Trelleborg, Svedala och Vellinge kommun.

Den stora polisbristen gör att färre brott kan utredas och att polisen tvingas prioritera grov brottslighet och akuta utryckningar.

– Ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete. Nu är risken att detta uteblir, säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) till Sydsvenskan.

Poliser som byter tjänster eller blir sjukskrivna har lett till polisbrist i polisområde Söderslätt, bestående av Trelleborg, Svedala och Vellinge kommun. Det minskade polisantalet ger konsekvenser i det polisiära arbetet, då resurserna behöver prioriteras till grövre brott och akuta utryckningar, skriver Sydsvenskan.

Svedala kommun har sedan länge velat få tillbaka en bemannad polisstation, något som i nuläget verkar avlägset.

– Visst måste brott utredas och någon komma när man ringer 112. Men ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete. Nu är risken att detta uteblir, säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) till tidningen.

Vill inte förnya medborgarlöften

Medborgarlöften är något som görs mellan polisen och kommunen, för att de boende i området ska känna sig trygga. Samverkan mellan lokalsamhället och polisen är bland annat till för att öka säkerheten, att stärka förtroendet för polisen och för att förebygga brott. Nu funderar politikerna i Vellinge på att inte förnya löftena – och även Svedala funderar i samma banor.

 

LÄS MER: Kriminella som ska utvisas släpps på grund av platsbrist

 

– Jag har haft frågan uppe med den tidigare närpolisområdeschefen. Jag har då varit tydlig med att om förutsättningarna kring medborgarlöftena inte känns trovärdiga så är jag skeptisk till att teckna nya, säger Linda Allansson Wester.

Där polisens närvaro upplevs som för liten har kommunerna satt in extra åtgärder, i form av trygghetsvärdar. 2017 anställdes fem trygghetsvärdar av Svedala kommun, som ska röra sig i Klågerup, Svedala och Bara under de sena timmarna.

Andra kommuner har anställt väktare med rätt att ingripa – något som trygghetsvärdarna inte är berättigade att göra. Men att sätta in väktare i Svedala kommun är ingenting som Allansson Wester än så länge ser som en nödvändighet.

– Vi var tidiga med att lägga resurser på att skapa trygghet i samhället. Trygghetsvärdarna är vårt bidrag. Vi kan aldrig ta över polisens arbete. I nuläget avvaktar vi och ser hur allt utvecklar sig.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag