Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politikern rasar över bristen på poliser

Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) vill se högre polisnärvaro. Foto: LEIF JOHANSSON
Poliserna lyser med sin frånvaro på flera kommuners gator. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
"Ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete", säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M). Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Poliserna lyser med sin frånvaro i Trelleborg, Svedala och Vellinge kommun.

Den stora polisbristen gör att färre brott kan utredas och att polisen tvingas prioritera grov brottslighet och akuta utryckningar.

– Ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete. Nu är risken att detta uteblir, säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) till Sydsvenskan.

Poliser som byter tjänster eller blir sjukskrivna har lett till polisbrist i polisområde Söderslätt, bestående av Trelleborg, Svedala och Vellinge kommun. Det minskade polisantalet ger konsekvenser i det polisiära arbetet, då resurserna behöver prioriteras till grövre brott och akuta utryckningar, skriver Sydsvenskan.

Svedala kommun har sedan länge velat få tillbaka en bemannad polisstation, något som i nuläget verkar avlägset.

– Visst måste brott utredas och någon komma när man ringer 112. Men ett samhälle kräver också närvaro från polisen när gäller brottsförebyggande arbete. Nu är risken att detta uteblir, säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) till tidningen.

Vill inte förnya medborgarlöften

Medborgarlöften är något som görs mellan polisen och kommunen, för att de boende i området ska känna sig trygga. Samverkan mellan lokalsamhället och polisen är bland annat till för att öka säkerheten, att stärka förtroendet för polisen och för att förebygga brott. Nu funderar politikerna i Vellinge på att inte förnya löftena – och även Svedala funderar i samma banor.

 

LÄS MER: Kriminella som ska utvisas släpps på grund av platsbrist

 

– Jag har haft frågan uppe med den tidigare närpolisområdeschefen. Jag har då varit tydlig med att om förutsättningarna kring medborgarlöftena inte känns trovärdiga så är jag skeptisk till att teckna nya, säger Linda Allansson Wester.

Där polisens närvaro upplevs som för liten har kommunerna satt in extra åtgärder, i form av trygghetsvärdar. 2017 anställdes fem trygghetsvärdar av Svedala kommun, som ska röra sig i Klågerup, Svedala och Bara under de sena timmarna.

Andra kommuner har anställt väktare med rätt att ingripa – något som trygghetsvärdarna inte är berättigade att göra. Men att sätta in väktare i Svedala kommun är ingenting som Allansson Wester än så länge ser som en nödvändighet.

– Vi var tidiga med att lägga resurser på att skapa trygghet i samhället. Trygghetsvärdarna är vårt bidrag. Vi kan aldrig ta över polisens arbete. I nuläget avvaktar vi och ser hur allt utvecklar sig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!