En polisbil sprängdes i Malmö på fredagskvällen. Foto: Mikael NilssonEn polisbil sprängdes i Malmö på fredagskvällen. Foto: Mikael Nilsson
En polisbil sprängdes i Malmö på fredagskvällen. Foto: Mikael Nilsson
Polisen har spärrat av ett större område vid platsen. Foto: Karsten PetersenPolisen har spärrat av ett större område vid platsen. Foto: Karsten Petersen
Polisen har spärrat av ett större område vid platsen. Foto: Karsten Petersen
Ett stort område spärrades av. Foto: Elvira Lagerström DyrssenEtt stort område spärrades av. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Ett stort område spärrades av. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
En som sågs springa från platsen jagas av polis. Foto: Mikael NilssonEn som sågs springa från platsen jagas av polis. Foto: Mikael Nilsson
En som sågs springa från platsen jagas av polis. Foto: Mikael Nilsson
Den sprängda polisbilen i Malmö står utanför polishuset. Foto: Karsten PetersenDen sprängda polisbilen i Malmö står utanför polishuset. Foto: Karsten Petersen
Den sprängda polisbilen i Malmö står utanför polishuset. Foto: Karsten Petersen

Ung man anhållen efter sprängdådet

Publicerad
Uppdaterad

En polisbil har sprängts utanför ett polishus i Malmö – natten mot lördag anhölls en man, född 1995, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

– Hela högersidan av bilen är sprängd, säger ett vittne till Kvällsposten.

På lördagen berättar Ewa-Gun Westford, pressinformatör, till TT att mannen kan ha fångats på övervakningsbilder.

En polisbil som stod parkerad utanför polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö fick kraftiga skador efter en detonation under fredagskvällen.

– Hela högersidan av bilen är sprängd, bakrutan också. Det luktar illa och bilen ryker, säger ett vittne på platsen.

Inledningsvis greps två män misstänkta för dådet. De greps i anslutning till brottsplatsen och är 22 och 26 år gamla, födda 1991 och 1995, enligt polisen.

22-årig man anhållen för attentatet i Malmö

Efter förhör beslutade man, natten mot lördag, att anhålla den 22-årige mannen. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen som är 26 år släpptes fri efter förhör.

– Han är avskriven, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Han säger dock att den frisläppta mannen kan komma att fortsätta ingå i utredningen, som vittne eller som eventuellt målsägande.

Polisen utesluter inte fler gripanden

På lördagen säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör hos polisen att mannen är känd av dem sedan tidigare.

– Han är känd sedan tidigare, men sen för vad kan jag inte gå in på. Det är många som är kända av oss sedan tidigare, men det kommer inte att hållas fler förhör med honom förrän efter lunch i dag.

Vad finns det för bevis mot honom?

– Vi har en del vittnesuppgifter och sedan finns det andra utredningsåtgärder som kunnat fastställa delar av det här förloppet men jag kan inte gå in i detaljer.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Inget som är känt just nu men det är inte uteslutet.

Polisbilen skadades kraftigt i explosionen.Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Nationella bombskyddet på plats

Ewa-Gun Westford säger också att övervakningsfilmer kan ha säkrats från händelsen. En IT-forensiker kommer under dagen att säkerställa kvaliteten.

– Med utgångspunkt från dem så säger vi att utredningsläget är gott, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Poliser som jobbar vid stationen på Sallerupsvägen, som tillhör polisområde Norr i Malmö, har varit aktiva mot tungt kriminella som är aktiva i kvarteren kring Seved. 

Än så länge finns dock inga uppgifter om ett samband mellan det arbetet och fredagens sprängning.

Platsen kring polisstationen spärrades av under natten och Nationella bombskyddet anlände till platsen strax efter klockan 20 på fredagskvällen.

Ett par timmar senare, klockan halv två på natten, var man klara på platsen och avspärrningarna var då helt borttagna.

Utredningsarbetet fortsätter under lördagen med bland annat husrannsakningar, förhör med vittnen och genomgång av övervakningsfilm.

Ett stort område är avspärrat.Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

"Risk för flera personer"

Själva larmet om smällen inkom klockan 19.25 på fredagen och redan direkt efter sprängningen hade polisen goda iakttagelser av en misstänkt person.

– En gärningsman sågs springa från platsen, sa Fredrik Bratt vid polisen då.

Under kvällen samlades flera av de som bor i området utanför polisavspärrningarna. Många var oroliga och frågade vad som hänt.

– Sprängningen innebar en risk för flera personer. Polisbilen stod parkerad intill polisstationen och i närheten av bostadshus. Men jag kan inte svara på om det fanns någon person i närheten när sprängningen skedde, säger Magnus Lefèvre.

Nationella bombskyddet anlände till platsen strax efter 20 på fredagskvällen.Foto: Mikael Nilsson

Ingen hotbild mot polisstationen

Enligt polisen finns det ingen hotbild mot polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö.

– I nuläget finns ingen hotbild, vi utgår just nu från att det är en en isolerad händelse, säger Fredrik Bratt och fortsätter:

– En sådan här händelse ger en ökad medvetenhet hos den polispersonal vi har, klart att alla kommer ha en ökad vaksamhet.

Det finns inte heller något känt motiv till händelsen. Det säger Ewa-Gun Westford under lördagen.

Det är fortfarande oklart vad den tekniska undersökningen visade och vad för typ av sprängämne som använts.

– Det är inget jag har hunnit få bekräftat i detalj, säger Magnus Lefèvre vid 03:30-tiden på natten.

Polisen efterlyser vittnen

Under fredagskvällen går polisen ut och efterlyser fler vittnen via sin hemsida.

– Det kan vara någon som sett något, som man tror är oviktigt. Men allt är viktigt, så jag hoppas att folk hör av sig, säger Fredrik Bratt vid ledningscentralen.

Den som har uppgifter kan kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

 

LÄS MER: Starka reaktioner på attentatet mot polisen i Malmö 

 

Flera händelser

Malmöpolisen har – redan som det är – varit mycket hårt pressad den senaste tiden. I onsdags hittades en man, som för polisen var okänd sedan innan, mördad vid Nydalaskolan i Malmö. Det är bara en av flera pågående och olösta mordutredningar i staden under året.

Under fredagsmorgonen hölls också en presskonferens där polisens biträdande områdeschef, Mats Karlsson, pratade om de fyra våldtäkterna som har drabbat unga kvinnor i staden under hösten och vintern. 

– Det tar resurser, men vi klarar det, sa Karlsson.

Polisregion syd drabbades också av en annan polisattack i höstas när en bomb detonerade vid polisingången till Helsingborgs stationshus. Flera personer befann sig på stationen men ingen skadades allvarligt den gången. Ingen person har gripits för den sprängningen.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag