Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisanställd stal för 3 000 på Ikea

En polisanställd man i 30-årsåldern från Helsingborg stoppades av kassapersonal på Ikea när han hade självscannat varor för runt 300 kronor. 

Personalen upptäckte att han försökte smita ut med grejer för ytterligare över 3 000 kronor. Han förklarade att han ”måste ha fått en blackout”.

Nu döms mannen för stöld – och han har sagt upp sig hos polisen.

Det var i slutet av mars som den polisanställde mannen var på Ikea på Väla och handlade prylar för sammanlagt nära 3 500 kronor.

Mannen var och handlade på Ikea på Väla utanför Helsingborg i mars i år.
Foto: Google
Kvar på vagnen efteråt – varor för över 3 000 kronor som den polisanställde inte hade betalat för.
Foto: Polisen

Han gick genom självbetjäningskassorna och scannade då bara varor för 316 kronor. Kvar på vagnen när han skulle gå ut hade han obetalda prylar för 3 121 kronor.

Personalen tyckte det såg konstigt ut och frågade om han hade scannat alla varor – och det hävdade han att han hade gjort. Sedan gick han ut genom grinden.

Hävdade att han fått blackout

Väktare tillkallades och mannen hölls kvar. När jourledaren på varuhuset kom fram till honom visade han sin legitimation och sa ”Jag har ingenting att dölja, jag är polis”.

Då svarade personalen ”det kan du berätta för dina kolleger” – och larmade polisen.

Eftersom mannen hävdade att han fått en blackout kollade utredarna med hans överordnade om han haft liknande besvär i tjänsten. Det hade han inte.

Han hade inte heller sökt läkare för den typen av problem.

Medveten om vad han gjorde

Mannen nekade till att det skulle ha varit fråga om en planerad stöld. Men Helsingborgs tingsrätt bedömer att det står klart att han var medveten om vad han gjorde.

Medan utredningen pågick sa mannen upp sig från sin anställning. Så ärendet kom aldrig upp i polisens personalansvarsnämnd.

Den som riskerar förlora sitt jobb brukar få en något mildare dom. Men eftersom han redan hade sagt upp sig när rättegången hölls nu i september, var det inte aktuellt.

Mannen döms för stöld till villkorlig dom och dagsböter på 2 700 kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!