Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisanställd dömd för dataintrång - sökte information om pojkvännen

Malmö tingsrätt dömer kvinnan till dagsböter.Foto: FRITZ SCHIBLI

En kvinnlig polisanställd i Skåne döms till dagsböter för dataintrång.

Detta efter att hon gjort mängder med sökningar i polisens register på sin pojkvän och fyra andra personer.

Kvinnan riskerar även att bli av med sitt jobb, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan är civilanställd inom polismyndigheten sedan några år tillbaka. Det har gett henne möjligheten att söka i polisens belastningsregister - en möjlighet som hon också har utnyttjat. Hon har även sökt i Misstankeregistret, Kriminalvårdsregistret, Efterlysningsregistret och i Belastningsregistret.

Sökningarna har skett på kvinnans pojkvän, men även på fyra andra personer. 

Nu döms hon av Malmö tingsrätt till dagsböter för dataintrång, skriver Sydsvenskan. Hon riskerar även att bli av med sitt jobb.

Nyfiken efter att ha hört rykten

Kvinnan erkänner att hon sökt på pojkvännen av nyfikenhet efter att ha hört rykten om honom och att hon ”blev besatt av att veta mer”. Hon säger dock att hon inte kände till att det var otillåtet – en förklaring som tingsrätt inte anser är trovärdig. Övriga fyra personer hävdar kvinnan att hon inte minns att hon sökt på.

Pojkvännen dömdes till flera års fängelse för narkotikabrott bara några månader innan kvinnan började arbeta hos polisen.