Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisanmäld – kan ha smittat inom vården

En vårdanställd i Olofström har polisanmälts och stängts av från sitt jobb. Personen jobbade trots coronasymtom och kan ha smittat andra på sin arbetsplats.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt och har därför valt att stänga av medarbetaren utan lön, säger förvaltningschefen Robert Schelin i ett pressmeddelande.

Enligt Robert Schelin har medarbetaren varit på sin arbetsplats med symtom för covid-19 – efter provtagning men innan provsvaret kommit.

Medarbetaren fortsatte sitt jobb inom vården trots symtom på covid-19 – och testade senare positivt. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Eftersom andra på arbetsplatsen kan ha blivit smittade har Olofström gjort en polisanmälan av händelsen. Arkivbild.
Foto: SOFIA SABEL / DN TT NYHETSBYRÅN

Medarbetaren gick hem när provsvaret kom. Därefter har en arbetsrättslig process startats.

– Vi har även polisanmält det som har hänt då hen har utsatt andra för smittrisk, säger Robert Schelin.

Testet ska ha visat positivt

Tidningen Sydöstran uppger att provsvaret var positivt – att den anställde alltså bar på covid-19 och har kunnat smitta på sin arbetsplats.

Tidningen skriver också att personen jobbade inom vården i Olofström. 

– Vårt fokus är nu på medarbetare och berörda genom att stötta dem med deras oro och frågor. Samtidigt som den arbetsrättsliga processen fortsätter, säger Robert Schelin.

Av pressmeddelandet framgår att Olofströms kommun inte med säkerhet kan veta vilka konsekvenser medarbetarens beteende har orsakat.

Lämnar ingen information

Eftersom en arbetsrättslig process pågår, samt att händelsen är polisanmäld, ville Olofströms kommun på fredagen inte ge mer information om händelsen.

– Vår bedömning är att medarbetarna tar pandemin på största allvar och gör det de kan för att skydda sig själva och varandra. Det som har inträffat bedöms vara ett unikt fall och risken för att det händer igen anses vara låg, hette det i pressmeddelandet,.

Den senaste statistiken visar att 536 personer i Olofström konstaterats vara smittade med covid-19. Fram till fredagsdygnet hade 16 personer avlidit med sjukdomen.

Kvällsposten har sökt Robert Schelin för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!