Polisens hundförare beredde sig på ett snabbt och kraftfullt ingripande – men behövde inte släppa hunden. Hunden på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: TORBJÖRN SELANDERPolisens hundförare beredde sig på ett snabbt och kraftfullt ingripande – men behövde inte släppa hunden. Hunden på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: TORBJÖRN SELANDER
Polisens hundförare beredde sig på ett snabbt och kraftfullt ingripande – men behövde inte släppa hunden. Hunden på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: TORBJÖRN SELANDER
Den maskerade mannen uppträdde märkligt – och satte därmed sig själv i stor fara. Foto: POLISENDen maskerade mannen uppträdde märkligt – och satte därmed sig själv i stor fara. Foto: POLISEN
Den maskerade mannen uppträdde märkligt – och satte därmed sig själv i stor fara. Foto: POLISEN

Polis var nära släppa hunden mot oskyldig

Publicerad

Malmöpolisen var ytterst nära att släppa hunden mot en man i rånarluva som uppträdde misstänkt utanför ett lekland.

I sista momangen visade det sig att maskeringen var ett inslag i ett festfirande.

– Hade kunde riskerat att bli skjuten, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral i Region syd.

Incidenten inträffade utanför ett lekland för barn på Jägersrovägen i Malmö på lördagen.

– Ett vittne ringde in och berättade att en man i rånarluva uppträdde mystiskt utanför ett aktivitetshus för barn, säger Calle Persson.

– Han smög runt hörn och verkade försöka gömma sig. För oss blev det ett högprioriterat ärende och vi gjorde utryckning med flera patruller och hundförare.

Det kunde ha varit ett terrordåd eller en gisslantagning på gång. Så poliserna satte allra högsta fart ut till Jägersro.

Mannen betedde sig märkligt

– Hundföraren såg hur den här mannen betedde sig märkligt och verkade hålla utkik efter någonting, säger Calle Persson.

Poliserna gjorde ett snabbt ingripande mot mannen. Det var angeläget att sätta honom ur spel innan han fick tillfälle att begå ett brott.

– De konfronterar honom och tar tag i honom utan att ingripa allt för kraftfullt, säger Calle Persson.

Det visade sig att mannen ingick i ett kompisgäng som skulle fira en kamrat som nyss fyllt 30.

Skulle lura en kompis

– Den maskerade mannen skulle väl lura honom på något sätt, oklart hur, säger Calle Persson.

– Kollegerna hade ett allvarligt samtal med honom och förklarade vilken risk han hade tagit. Om han hade hållit ett misstänkt föremål i handen kunde de ha skjutit honom.

Mannen misstänks inte för något brott och har inga efterräkningar att vänta. Utryckningen var förstås ett slöseri med polisens resurser – men det slipper han betala.

– Vi vill berätta detta för att göra folk uppmärksamma på hur farligt sådant här beteende kan vara. Vi tänker att vuxna människor ska veta bättre, säger Calle Persson.

Stod bunden vid ett träd

Så sent som i torsdags inträffade en likartad incident vid Hovdala utanför Hässleholm.

– Polisen fick larm att en förbipasserande sett en man som stod bunden vid ett träd. Det såg hotfullt ut, säger Calle Persson.

– Både polis och räddningstjänst ryckte ut. Det visade sig vara några personer som firade en svensexa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag