Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polis vaktar – för att väcka romer som sover

Sedan i måndags har manifestationen ägt rum utanför Stadshuset i Malmö.
-Ewa Gun Westford, kommunikatör på polisen i region Syd, bekräftar uppgiften om att man väckt demonstranterna när de somnat, men menar att man hela tiden försökt samverka och gå varligt fram i insatsen. Foto: Sanna Dolck
I veckan har polis forslat undan de romska EU-migranternas madrasser från platsen utanför Stadshuset.
"Det är nästan som att det är konstruerat för att det ska vara svårt att existera i Malmö för de romska EU-medborgarna”, säger Johanna Nilsson på Nätverket för romers rättigheter.
Sovmanifestationen är en protest mot den politik som Malmö stad för, menar Johanna Nilsson.
Polisen bekräftar att man var varit på plats nattetid och väckt människor när de somnat. Här sitter Celula, en av deltagarna i veckans sovmanifestation.

Sedan i måndags har EU-migranter manifesterat sin önskan om tak över huvudet utanför Stadshuset i Malmö.

På romska nationaldagen fanns poliser på plats hela natten för att väcka människor när de somnade.

– När de somnat har vi väckt dem och berättat för dem att detta är en allmän sammankomst som de måste delta i. Ska de sova så får de inte göra det här, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör på polisen i region Syd.

I veckan har ett 40-tal romska EU-migranter protesterat utanför Stadshuset i Malmö. Nätterna har de tillbringat i gångviadukten strax bredvid.

– De vill ha tak över huvudet. Att vara utanför Stadshuset blir ett sätt för dem att visa att de finns. Det är en protest mot att det inte finns några lösningar, säger Johanna Nilsson på Nätverket för romers rättigheter.

Det var natten mellan fredag och lördag som polisen dök upp och höll vakt för att de romska demonstranterna inte skulle somna.

Enligt Johanna Nilsson så meddelade polisen att de fått order om att protesten skulle kunna genomföras på ett korrekt sätt. I det korrekta sättet ingick det att stå eller sitta på en yta i storlek av sin rumpa. Att ligga eller sova var inte tillåtet eftersom att man då inte kunde räknas som aktivt deltagande i protesten.

– Ibland gick de själva fram och väckte dem, andra gånger sa de åt de svenska aktivisterna att väcka dem, säger Johanna Nilsson.

"Inte tillåtet att belamra"

Ewa-Gun Westford, kommunikatör på polisen i region Syd, bekräftar att polis varit på plats under natten och väckt personer när de somnat.

– De får inte lov att sova där. De får lov att genomföra sin allmänna sammankomst, men en allmän sammankomst måste man delta i, och det gör man inte när man sover.

Vidare menar Ewa-Gun Westford att demonstrationen ska få äga rum, men att det för den sakens skull inte är tillåtet att "belamra" platsen.

– Man får inte campa eller bo vid Stadshuset. Det är allmänt känt, och vi har ansvaret att se till att det inte sker. Men vi försöker ta det varligt och göra insatserna så värdigt som möjligt, säger Ewa-Gun Westford.

Att händelsen sammanföll med romska nationaldagen tycker Johanna Nilsson blir extra symboliskt.

– Fredagen började med att Malmö stad hissade fem romska flaggor. Samma morgon städade man bort romernas saker vid Stadshuset och rev ner deras banderoller. På natten lät man dem inte sova, säger hon.

Finns ingenstans att sova längre

Tidigare har Kontrapunkt och Johanneskyrkan stått öppna för EU-migranter i behov av tak över huvudet. Nu har båda stängt igen sina härbärgen efter att stadsbyggnadskontoret hotat med vite om de inte söker bygglov.

– Men det finns inga bygglov att söka för sovsalar, säger Johanna Nilsson.

Hon tycker att det borde gå att uppfylla åtminstone önskan om ett enkelt tak över huvudet för romerna.

– Bara att få möjlighet att bo på ett härbärge eller tillgång till en uppställningsplats där man kan få ha sin husvagn eller bil. Det finns ju kommuner där det funkar, säger Johanna Nilsson.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​