Polismannen ville inte jobba övertid och struntade i befälets order. Obs! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Lasse SvenssonPolismannen ville inte jobba övertid och struntade i befälets order. Obs! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Lasse Svensson
Polismannen ville inte jobba övertid och struntade i befälets order. Obs! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Lasse Svensson
Utredningen om tjänstefel lades ner. Nu väljer polisens ansvarsnämnd att ge mannen löneavdrag. Foto: Jonte WentzelUtredningen om tjänstefel lades ner. Nu väljer polisens ansvarsnämnd att ge mannen löneavdrag. Foto: Jonte Wentzel
Utredningen om tjänstefel lades ner. Nu väljer polisens ansvarsnämnd att ge mannen löneavdrag. Foto: Jonte Wentzel

Polis struntade i order – ville inte jobba över

Publicerad

Polismannen stoppade den överlastade lastbilen och upptäckte då att bilen var full med misstänkt smuggelsprit.

Men trots att mannens befäl uppmanade honom att ta lasten i beslag och ta med chauffören till förhör lät han den åka.

– Det är fredag eftermiddag och vi slutar om en och en halv timme och har inte tänkt jobba över, ska polismannen ha sagt till befälet enligt utredningen.

Ärendet togs nyligen upp i personalansvarsnämnden – men polismannen har även varit föremål för en utredning rörande tjänstefel.

Polismannen och en kollega stoppade lastbilen på E4 vid Lagan i slutet av januari i fjol.

Poliserna misstänkte att lastbilen var överlastad. Men efter en närmare titt upptäckte de också att lastbilen var full med alkohol – bland annat 300 liter vin.

Polismannen tog kontakt med utredningsenheten i Ljungby som skickade honom vidare till inre befäl i Växjö.

Vägrade jobba övertid

Efter diskussion bestämde befälet för att inleda en förundersökning om misstänkt varusmuggling. Han uppmanad därför polismannen att ta lasten i beslag och ta med chauffören in till förhör.

Men det struntade polismannen i.

– Det är fredag eftermiddag och vi slutar om en och en halv timme och har inte tänkt jobba över, ska polismannen ha sagt till befälet enligt utredningen.

I stället informerade han befälet att en bot för överlasten redan var skriven och att patrullen lämnat platsen.

Eftersom polismannen vägrade att verkställa det inre befälets beslut inleddes en förundersökning om tjänstefel, men utredningen lades ner.

Beslutet: Får löneavdrag

Nu har frågan i stället behandlats av polisens personalansvarsnämnd som anser att polismannen agerat fel.

"Att inte genomföra en sådan beslutad åtgärd riskerar att i förlängningen urholka det regelsystem som gäller för rättsväsendet", skriver nämnden i sitt beslut.

Personalansvarsnämnden skriver samtidigt att polismannen uppfattade befälets uppmaning som ett direktiv snarare än en order. De påpekar också att utredningen mot lastbilschauffören sannolikt blivit nedlagd och att arbetsinsatsen inte hade stått i proportion till detta.

Polismannen åläggs nu en disciplinpåföljd i form av 25 procents löneavdrag under fem arbetsdagar.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag