Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polis sparkas – festade i Bandidos klubblokal

Genrebild.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Genrebild.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

En sydsvensk polis avskedas nu efter att inte ha varit ärlig om sina flitiga kontakter med Bandidosmedlemmar. 

Innan mannen utbildade sig till polis ska han bland annat ha lånat ut pengar och festat med sina kriminella kontakter – i Bandidos klubblokal. 

”Vid intervjun svarade XX nej på frågan om han känner någon med en kriminell livsstil”, står det i Arbetsdomstolens utlåtande. 

Mannen anställdes av polismyndigheten 2015. 

Vid rekryteringar måste den som ansöker nästan alltid genomgå en säkerhetsprövning. 

Före en säkerhetsprövningsintervju ska intervjuledaren uppge för intervjupersonen att denne förväntas lämna korrekta uppgifter.

Vid intervjun svarade polisen bland annat nej på frågan om han känner någon med en kriminell livsstil eller någon som är en missbrukare – något som var en lögn, enligt Arbetsdomstolen. 

Arbetsdomstolen slår nu fast att mannen medvetet förteg tidigare flitiga kontakter med flera Bandidosmedlemmar – vid två säkerhetsprövningar, den första 2015 och den andra 2019. 

Det betyder att han därmed grovt bröt mot sina förpliktelser gentemot arbetsgivaren. 

”Krävs acceptans”

Vid den säkerhetsundersökning som framkom efter intervjun, framgick det att polisen ska ha haft samröre med minst tolv kriminella personer. 

Han har utöver själva kontakterna och umgänget med dessa personer, även lånat ut pengar och agerat chaufför. 

”Att som polis låna ut pengar till en person med kriminella kopplingar eller till någon man inte känner närmare innebär alltid en risk att det kan komma att uppstå lojalitetskonflikter och sårbarheter som i sin tur kan leda till att man bedöms mindre pålitlig”, går det att läsa i Arbetsdomstolens utlåtande. 

Domstolen slår även fast att mannen varit på fest i Bandidos klubblokal och suttit i fordon tillsammans med kända Bandidosmedlemmar när polis slagit till mot dem. Även om dessa händelser inträffade innan mannen blev polis menar domstolen att det ”krävs acceptans för att få delta i Bandidos fester och färdas i bil med Bandidos medlemmar”

Mannen fick först sin säkerhetsklass indragen, efter att det visat sig att han undanhållit uppgifter vid tidigare säkerhetsprövningar. 

Han avskedades sedan formellt i februari 2020 – något som nu vunnit laga kraft i Arbetsdomstolen. 

Inte försökt dölja sin bakgrund

En uppväxt med visst samröre behöver egentligen inte diskvalificera någon från anställning – utan syftet med frågorna är att kunna konstatera eventuella lojalitetsband och identifiera eventuell sårbarhet.

Polisen själv säger i förhör att han inte försökt dölja sin bakgrund – utan efter bästa förmåga berättat det han kommit på om sig själv och sitt liv. Polisen har även kompletterat den information han lämnat när han kommit på saker av relevans, säger han. 

Han menar också att han, vid intervjun 2015, inte hade kännedom om de nu aktuella personernas bakgrund i detalj eller att det rörde sig om kriminella individer.

SE OCKSÅ:

Polisens teori är att mannen var på platsen för att utföra ett sprängdåd mot en annan person, men något gick fel och sprängladdningen han hade på sig exploderade. Enligt uppgifter till Expressen kopplas mannen till Bandidos.