Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis som dog i olycka påverkad av narkotika

Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

Polismannen som omkom vid en trafikolycka utanför Hässleholm i somras var påverkad av narkotika.

Det visar den rättsmedicinska undersökningen. Regionpolischef Carina Persson har i dag gått ut med information till samtliga anställda inom polisregion Syd.

– Det här är en stor överraskning för alla, säger Carina Persson.

Under förmiddagen informerades samtliga anställda genom polisens intranät. I anslutning till information fanns också en kommentar från regionpolischef Carina Persson.

"I utredningen konstateras att olyckan med all sannolikhet beror på hans narkotikaintag som gjort att han inte kunnat framföra polisbilen på ett trafiksäkert sätt", skriver hon i det interna meddelandet till de anställda.

Polismannens anhöriga har informerats om resultatet av den rättsmedicinska analysen, enligt Carina Persson. Analysen visade att polismannen hade amfetamin och ett antal narkotikaklassade läkemedel i kroppen.

Utreds i vanlig ordning

När analysen blev klar upprättades en anmälan om drograttfylleri, narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik.

– Men eftersom han är avliden så avskrivs de misstankarna. Det här är en dödsolycka som utreds och hanteras på precis samma sätt som alla andra olyckor. Ansvaret för brott och den här händelsen, att köra bil narkotikapåverkad och allt vad det medför är den enskildes ansvar, säger Carina Persson.

Inga rutinmässiga drogtester

Det har inte funnits någon misstanke att polismannen missbrukat narkotika.

– Det görs inga rutinmässiga drogtester på polisanställda. Däremot görs det vid misstanke om brott eller om det skulle vara ett problem, säger Carina Persson.

Och någon sådan misstanke har inte funnits i det här fallet?

– Nej, det har det inte gjort. Det här är en stor överraskning för alla, säger hon.

Krockade med lastbil

Olyckan inträffade strax efter midnatt när polismannen var på tjänsteuppdrag och krockade med en lastbil. Chauffören blev skadad.

Får det här några juridiska konsekvenser för polismyndigheten?

– Nej, inte såvitt jag kan se. Men det är för tidigt för att kunna förstå alla konsekvenser kring en sådan här tragisk och omfattande händelse, säger hon.

I ett pressmeddelande skriver Carina Persson också:

"Vi försöker på bästa sätt att stötta hans anhöriga, nära vänner och kolleger. De har alla drabbats hårt, precis som lastbilschauffören som hundföraren kolliderade med".

Polisen har inrättat en krisgrupp som ska stötta och hjälpa polismannens anhöriga, chefer och arbetskamrater.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!