Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis sköt skarpt under träning: "hjärnsläpp"

"Hjärnsläpp". Polismannen kan inte föklara hur det kunde ske.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Han kan själv inte förklara hur och varför det hände.

Polismannen som på eget initiativ tränade inför en skjututbildning i en polislokal i Malmö sköt vådaskott samtidigt som hans två kolleger befann sig i lokalen.

Nu riskerar han löneavdrag, skriver Svt.

Själv beskriver han det som ett "ett fullständigt hjärnsläpp och hans chefer har lämnat in en anmälan till personalansvarsnämnden angående händelsen som inträffade i början av januari i år.

Det var inför skjutträningen som polismannen och hans två kolleger beslutade sig för att de skulle träna så kallade snabbdrag i ett intilliggande verkstadsutrymme.

Inledningsvis tränade de med vapen utan ammunition, men efter knappt 15 minuter avbröt polismannen träningen och gick för att fylla på sina magasin med 15 skott vardera, och då det fanns ytterligare tid för träning gick han tillbaka till verkstadsutrymmet där de två kollegerna fortfarande övade.

Kulan satte sig i väggen

När de var klara gick han fram till tavlan och med dubbelaction avlossade han, med kollegerna bara två meter bakom sig, ett skott som träffade måltavlan. Kulan satte sig i den bakomliggande väggen.

Polismannen säger själv att det inte fanns någon möjlighet för någon att passera mellan honom och tavlan under skottögonblicket.

Riskerar löneavdrag

Ärendet har prövats av Särskilda åklagarkammaren och chefsåklagaren som kom fram till att inte inleda någon förundersökning. Däremot kom Polismyndigheten i Region Syd fram till att inleda en arbetsrättslig utredning för att ta reda på om det fanns anledning att initiera ett disciplinärt förfarande. Konsekvensen av detta är att man rekommenderar att polismannen får löneavdrag på grund av händelsen.

Ingen person kom till fysisk skada vid händelsen. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!