Danska polisen klantade till det för sig. Foto: ShutterstockDanska polisen klantade till det för sig. Foto: Shutterstock
Danska polisen klantade till det för sig. Foto: Shutterstock
Det gäller att ha koll på sitt tjänstevapen. Foto: Sandra HenningssonDet gäller att ha koll på sitt tjänstevapen. Foto: Sandra Henningsson
Det gäller att ha koll på sitt tjänstevapen. Foto: Sandra Henningsson

Polis sköt sig själv
i benet två gånger

Publicerad

Danska poliser hanterar inte bara bovar på polisstationerna.

Personalen klantar även till det och gör bort sig gång på gång.

Vid senaste årssammanställningen avgjordes 61 ärenden med böter, tillrättavisningar och i vissa fall med avsked.

Med två skott träffade en medicinpåverkad polisman sig själv i benet, men valde trots händelsen att köra från platsen.

Det är bara en av alla händelser som finns med i danska Rigspolitiets årliga sammanställning över disciplinärenden.

Danska tidningen BT redogör över alla fadäser som danska poliser gjort sig skyldiga till under verksamhetsåret 2014. Det handlar om sammanlagt 91 ärenden och där 61 av ärendena avgjorts med olika påföljder.

En tanklös kollega slapp undan med varning och tretusen kronor i böter efter att ha glömt en väska med 42 skarpa patroner på en spis. Händelsen ledde till att väskan började brinna och patronerna gick av.

Rengjorde vapen

En tredje polisman råkade avfyra ett vådaskott under rengöring med sitt vapen. Skottet träffade lyckligtvis ingen, men det kostade polismannen en tillrättavisning.

Samma påföljd drabbade en annan polisman som lyckades med konststycket att avfyra sitt vapen i samband med att han tog ut det från skåpet.

På samma sätt avlossade en polisman sitt vapen av misstag under en vistelse i en personalbostad som han förfogade över på grund av sitt ämbete. Polismannen hade även grovt vanskött lägenheten och fick en allvarlig tillrättavisning av Rigspolitiet.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag